Ovatko jotkut herkempiä stressille kuin toiset?

Jos vain on tarpeeksi paksunahkainen ja asenne on myönteinen, ei stressaa eikä pala loppuun. Höpö, höpö. Asenne voi kylläkin vaikuttaa siihen, kuinka kauan stressiä jaksaa sietää. Kysyimme stressitutkijalta, millaiset persoonallisuuden piirteet vaikuttavat siihen, kuka on herkkä stressille ja kuka ei.

Stressaantunut nainen

STRESSI - Elämänasenne voi vaikuttaa alttiuteen stressille.

© iStock

Kuvittele kahta henkilöä samalla työpaikalla täsmälleen samoissa työtehtävissä. Pit- kän kiireisen jakson jälkeen toinen on aivan stressaantunut ja uupunut ja toinen ei ole millänsäkään.

Mistä moinen johtuu? Onko toinen vain luontojaan parempi käsittelemään stressiä kuin toinen? Aarhusin yliopiston stessitutkija Tanja Kirkegaardin mukaan näin voi todella ollakin. Ihmiset, jotka uskovat, että omilla toimilla on merkitystä ja että vastoinkäymisistä oppii, ovat lähtökohtaisesti paremmin varustautuneita stressiä vastaan.

Ihmiset, jotka uskovat, että se, mitä tapahtuu on sattumaa, ja milloin tahansa voi käydä huonosti, ovat muita herkempiä stressille.

Olennaista on tunne siitä, että hallitsee itse elämäänsä. Jos uskoo, että kaikella on tarkoituksensa ja eteen tulevat haasteet ovat ratkaistavissa, stressaa vähemmän kuin se, joka pelkää hetkellä millä hyvänsä menettävänsä elämänsä hallinnan.

Forestil dig to mennesker på samme arbejdsplads med præcis samme job. Efter en længere periode med travlhed går den ene ned med stress, men den anden gør ikke.

Hvad skyldes det? Er den enes personlighed simpelthen bare bedre rustet til at håndtere stress end den andens? Ifølge stressforsker ved Aarhus Universitet Tanja Kirkegaard er der noget om påstanden.

Mennesker, der generelt tror på, at der er en mening med tingene, og at vi lærer noget af modgang, har som udgangspunkt et bedre værn imod stress.

Mennesker, der derimod mener, at alt i tilværelsen er vilkårligt, og at dårlige ting kan ramme når som helst, er som regel mere sårbare over for stress.

Kontrol er et nøgleord, når vi snakker stress og personlighed.

Føler du, at du har nogenlunde kontrol over tilværelsen og en grundlæggende tro på, at du nok skal løse de udfordringer, du møder på din vej? Så står du stærkere i forhold til at undgå stress end din kollega eller veninde, som lever med en iboende frygt for kontroltab.

PERSOONALLISUUS JA STRESSI

Elämänasenne voi vaikuttaa siihen miten herkästi stressi alkaa kenenkin kohdalla vaikuttaa haitallisesti.

Kukaan ei ole turvassa stressiltä

Tutkimusten mukaan persoonallisuudesta riippumatta kukaan ei ole immuuni stressille.

Vaikka oma asenne olisi kuinka myönteinen ja aikaansaava tahansa, tilanne voi äityä sellaiseksi, että siitä ei kertakaikkiaan ole ulospääsyä omin avuin.

Aivan jokainen persoonallisuuden piirteistä riippumatta stressaantuu jossakin vaiheessa, mutta jotkut vain pystyvät kestämään stressiä pidempään kuin toiset.

Muutkin olosuhteet vaikuttavat

Se, että henkilöt reagoivat eri tavoin stressiin töissä, saattaa johtua itse työn sijaan muista, taustalla vaikut- tavista tekijöistä ja olosuhteista.

Jos läpikäy juuri henkilökohtaista kriisiä, voi olla herkempi myös työstressille. Myös henkisesti ahdistava työilmapiiri saattaa ajaa reippaimmankin ahertajan henkisesti uuvuksiin.

Jos keskittyy vain itseensä, lakkaa pian näkemästä kauemmas. Jos ottaa kaikkien vastuun kannettavaksi omille harteilleen ja uskoo, että stressaava tilanne on kiinni ainoastaan omista teoista ja omasta yrittämisestä, jonka pitäsi olla vieläkin kovempaa, saattaa stressaantua entistä pahemmin.

Harvoin kaikki kuitenkaan on kiinni vain yhden ihmisen panoksesta ja tämän aikaan- saamista tuloksista.

Asiantuntija: stressitutkija, FT T. Kirkegaard