Tuleeko liian suuresta työkuormasta stressi?
Kamppailetko päivästä toiseen ehtiäksesi saamaan työsi tehtyä määräajassa? Alkaako stressi uhata? Tuleeko suuresta työkuormasta haitallinen stressi? Me kysyimme stressitutkijalta.
Kamppailetko päivästä toiseen ehtiäksesi saamaan työsi tehtyä määräajassa? Alkaako stressi uhata? Tuleeko suuresta työkuormasta haitallinen stressi? Me kysyimme stressitutkijalta.
Onko työlistallasi ollut enem- män tehtäviä kuin viikossa on työunteja? Jos on, olet varmaan kokenut, miten stressi kasvaa vähitellen.
Työn suuri määrä ei stressitutkijaTanja Kirkegaardin mukaan kuitenkaan ole yksistään syy siihen, että henkilö stressaantuu.
Työelämässä on nykyisin enemmän sääntö kuin poikkeus, että tehtäviä on lukuisia, ja palloja on useita ilmassa yhtä aikaa, eikä kaikkeen ole edes aikaa.
Joillekin se sopii.
He tekevät sen, minkä ehtivät, ja unohtavat työt siinä paikassa, kun työpäivä päättyy.
Toiset kantavat tekemättömät työt ja ongelmat mukanaan kotiin ja murehtivat niitä kaiken vapaa-aikansakin.
Riippuu siis myös omasta persoonasta, stressaantuuko työtaakan alle, vai uskooko sen riittävän, mitä ehtii.
Työstressissä on suurelta osin kyse MYÖS työpaikan työkulttuurista.
Kiire saa olla, kunhan tietää, että tehtävistään selviää. Omaan jaksamiseen vaikuttaa se, voiko tehtäviään jakaa tai delegoida tai voiko tarvittaessa saada lisäaikaa.
Onko työpaikallasi hyväksyttävää pyytää apua liian suureen työtaakkaan? Jos on, suurikaan tehtävä- kuorma ei välttämättä aiheuta pahaa stressiä.
Jos sen sijaan on yksin vastuussa ylettömästä työmäärästä, joka vain kaadetaan päälle vastaväitteitä kuuntelematta tai jos johdossa on tunnottomia piiskureita, jotka vähättelevät suorituksia ja antavat palkaksi haukut – ja ottavat tuloksista kiitokset itselleen – stressaantumisen vaara on erittäin hyvästä syystä suuri.