6 vinkkiä: Näin opit rentoutumaan

Stressi tekee hallaa niin keholle kuin mielellekin, sen kaikki jo tietävät, mutta kiireen keskellä voi olla miltei mahdoton tehtävä pysähtyä välillä vetämään henkeä ja rauhoittumaan niin, että keho ja mieli saavat elpyä. Lue psykologin vinkit siihen, miten arkeen saa enemmän rauhaa ja tasapainoa.

Nainen istuu penkillä ja rentoutuu.

RENTOUDU – Luonnossa mieli rauhoittuu. Eron voi huomata olossaan jo 10 minuutissa.

© iStock

”Eläminen voidaan karkeasti jakaa ’tekemiseen’, jossa toimitaan ja ratkotaan ongelmia, sekä ’olemiseen’, jossa ei pyritä saavuttamaan mitään vaan ollaan vain läsnä. Tekemisessä ei ole sinänsä vikaa, mutta on ongelmallista, jos se jää päälle, sillä psyykeä tai kehoa ei ole luotu olemaan jatkuvassa toimintavalmiudessa. Ennen pitkää aivot tarvitsevat kuitenkin taukoa”, stressin hoitoon erikoistunut psykologi Helle Hermansen sanoo.

Jatkuva täysillä paahtaminen kuormittaa niin kehoa kuin mieltäkin. Kun elimistö on ajautunut jatkuvaan hälytystilaan, sitä on vaikea purkaa, vaikka tilanne ympärillä rauhoittuisi. Olisikin tärkeää opetella tarvittaessa hidastamaan vauhtia ja sovittamaan tekemisen tahti siihen, mitä tilanne oikeasti edellyttää. Se on hyvinvoinnille eduksi myös laajemmin:

”Kun hellität hetkeksi, ehdit huomata, mikä muu on elämässä tärkeää. Silloin pääset myös paremmin kiinni siitä, mitä oikeasti haluat elämältäsi”, Helle Hermansen sanoo.

Lue psykologin vinkit siihen, miten arkeen saa enemmän rauhaa ja tasapainoa. Hyvää matkaa!

1. VARAA AIKAA ITSELLESI

Rauhoita joka päivä muulta ohjelmalta tietty ajankohta, jolloin keskityt kymmeneksi minuutiksi vain olemaan läsnä itsellesi. Ajankohdalla ei sinänsä ole väliä – läsnäolotuokion voi pitää aamulla, iltapäivällä tai vaikka työpäivän aikana.

Jos mahdollista, lähde ulkosalle. Keskity vain nykyhetkeen ja anna mieleen pulpahtelevien ajatusten tulla ja mennä niihin takertumatta. Kenties huomaat jossain linnun laulavan tai pilvien kulkevan taivaalla. Juuri nyt sinun tarvitsee vain olla tässä.

2. SUUNTAA HUOMIO KEHOON

Kiireen ja stressin keskellä aivot tekevät työtä hellittämättä, jolloin huomiota ei juuri jää keholle ja sen viesteille. Kehon tuntemuksia kannattaa kuitenkin pysähtyä kuulostelemaan, sillä ne kyllä kertovat, jos vauhtia on jo liikaa ja hyvinvointia laiminlyöty.

Suuntaa siis huomio eri kehon osiin aina päästä varpai- siin. Miltä missäkin tuntuu? Suorista ryhti ja rentouta hartiat. Kenties huomaat jännityksiä lihaksissa, jotka kaipaavat verryttelyä ja venyttelyä. Myös muun muassa jooga sekä kehoskannausharjoite, jossa käydään mielessä jokainen kehonosa läpi, ovat erinomaisia tapoja palauttaa yhteys omaan kehoon.

3. HIDASTA TAHTIA

Kun teet jonkin tavallisen askareen tietoisesti tavallista hitaammin, ehdit samalla huomioida myös erilaisia aistihavaintoja. Voit esimerkiksi kuoria perunan kuin hidastetussa filmissä ja keskittyä samalla huomioimaan kuorimisesta syntyviä ääniä, kuoren värin ja tuoksun jne.

Voit myös kokeilla kävellessäsi hidastaa tempoa ja keskittyä huomioimaan, miltä liike tuntuu kehon eri osissa.

Nainen rentoutuu katselemalla ikkunasta

RAUHAA – Mieti, mitkä asiat auttavat sinua rentoutumaan ja kirjoita ne vaikka ylös.

© iStock

4. ANNA AIVOILLE TAUKO

Monille rentoutuminen tarkoittaa television ääressä pötköttelyä, mutta todellisuudessa ruudun tapahtumien seuraaminen ei tarjoa aivoille niiden kaipaamaa taukoa ärsykkeistä. Kokeile sen sijaan jotakin puuhaa, johon voi uppoutua niin, että ajatukset eivät sinkoile sinne tänne. Esimerkiksi neuloessa, ristikoita täyttäessä tai vaikkapa pyykkiä lajitellessa ajatukset kiinnittyvät toistuvaan tekemiseen, jolloin aivot saavat kaivattua lepoa huoliajatuksilta ja jatkuvalta ongelmien analysoinnilta.

5. KATSO IKKUNASTA ULOS

Monet tarttuvat arjen suvantohetkissä automaattisesti älypuhelimeensa. Käännä välillä katse pois ruudulta ja suuntaa se ulos ikkunasta, kun tauon paikka tulee. Vaikka mielessä pyörisikin kaikenlaisia tapoja hyödyntää vapaahetki paremmin, tarkoitus olisi nimenomaan tässä hetkessä olla OLEMATTA tehokas. Jos kuljet työmatkat julkisten kulkuneuvojen kyydissä, katsele työmatkalla ikkunasta maisemia – edes osan matkaa.

6. TEE ASIOITA, JOTKA TUOTTAVAT ILOA

Sinä itse tunnet itsesi parhaiten. Jos arki ei ole aina ollut yhtä kiireistä kuin nyt, voit muistella ’vanhoja hyviä aikoja’, jolloin elämässä oli enemmän virtaa ja vähemmän huolia. Miten tapasit silloin rentoutua? Millaiset asiat tuottivat sinulle iloa? Jos ne ovat toimineet aiemmin, ne toimivat varmasti nytkin, olipa kyseessä sitten vaikkapa maalaaminen, lukeminen, kävelylenkit tai puutarhanhoito.

Asiantuntija: stressipsykologi Helle Hermansen

Tämän hetken suosituimmat
Painonhallintamotivaatio

Laihduttajan alkoholivalinnat

Voimaharjoittelu

Selän tehotreenillä eroon selkäkivuista

Lihaskuntoliikkeet

24 kyykkyharjoitetta

Energiankulutus

LASKURI: Kaloritarve

Hyvinvointi

Sidekudos – 8 sidekudosta huoltavaa harjoitetta

Terveellinen ruokavalio

4 mainiota syytä syödä suklaata

Letut ja lettutaikina

VIDEO: Terveelliset ja herkulliset banaaniletut 5 minuutissa

295 kcal
5 minuuttia
Ennaltaehkäisy

NÄIN helpotat vatsan turvotusta

Litteä vatsa

KUNTO PLUSSAN Vatsatreeni – osa 1

Mehut

Inkiväärishotti tekee hyvää

1:15 tuntia
Lisää aiheesta: Terveys
Mainos

Vinkkejä jaksamiseen lukion ja muun opiskelun aikana

Terveys

Uutta energiaa

Terveys

3 tehokasta tapaa saada lisää virtaa

Terveys

9 helppoa vinkkiä, joilla voit paremmin

Terveys

Selkäkipu – mikä on totta, mikä tarua?

Terveys

Miksi en opi, kumpi on kumpi?

Terveys

5 hyötyä siitä, että on pitkä

Terveys

5 hyötyä siitä, että on lyhyt

Terveys

19 vinkkiä syksystä nauttimiseen

Terveys

Yhden jalan testi voi kertoa jäljellä olevasta eliniästäsi

Terveys

Vastustuskykyä vahvistava viikko-ohjelma täältä!

Newsletter background
KUNTO PLUSsan suositukset
Superfood

Katso parhaat punakaalireseptit täältä

Ennaltaehkäisy

Miksi saunominen on terveellistä

Psykologia

Tee testi: Oletko optimisti vai pessimisti?

Kuntoplus

KUNTO PLUSsan treenivideot ja ruokalistat – nyt on helppo elää terveellisesti!

Ennaltaehkäisy

Onko yöhikoilu huolestuttava juttu?

5 km juoksuohjelmat

Kuunneltava juoksuohjelma: 12 viikon kuluttua juokset 5 km – vaikka aloitat nollasta

Litteä vatsa

Vatsatreeni vasta-alkajille: Tehokas treeniohjelma tuottaa tuloksia!

Treeni

Lisää virtaa aamuun lempeällä ohjelmalla

Psykologia

Masennustesti: Onko kyseessä masennus vai ohimenevä alakulo?

Voimaharjoittelu

Vasta-alkaja? Näin pääset helposti lihaskuntotreenin alkuun