Onko masennus perinnöllistä?

Masennusalttius periytyy, mutta johtuuko se geeneistä vai ympäristöstä? Lue täältä.

Masentunut nainen ikkunassa

ONKO MASENNUS PERINNÖLLISTÄ? Masennusalttius periytyy, mutta muutkin tekijät vaikuttavat siihen, kuka sairastuu masennukseen.

© iStock

Niina Markkulan ja Jaana Suvisaaren vuonna 2017 tekemän tutkimuskatsauksen mukaan masennustaipumus on jossain määrin periytyvää, mutta ympäristöllä on enemmän merkitystä kuin perinnöllisellä alttiudella.

Masennustesti: Testaa, oletko masentunut?

Masennustutkija Poul Videbechin mukaan, jos on kasvanut perheessä, jossa on masennusta, on voinut oppia reagoimaan masentumalla. Tutkimukset adoptoiduista lapsista kuitenkin osoittavat, että masennustaipumus pysyy suurempana, vaikka kasvaisi adoptioperheessä.

”Taipumuksen perinnöllisyys ei tarkoita sitä, että sairastuu masennukseen. Riski vain on suurempi kuin henkilöillä, joiden lähisuvussa ei ole masennusta”
— Ylilääkäri, professori Poul Videbech, Center for Neuropsychiatric Depression Research, Kööpenhaminan yliopistosairaala

Poul Videbech, ja jatkaa, ettei pidä alkaa pelätä sairastuvansa masennukseen siksi, että sitä on suvussa, koska ulkoiset tekijät vaikuttavat kuitenkin perintötekijöitä enemmän.

MISTÄ MASENNUS VOI JOHTUA?

Usein kyse on monen eri tekijän summasta.

  • Stressaavat tapahtumat (kuolemantapaukset, väkivalta, sairaudet, ero jne.)
  • Lasuuden kielteiset kokemukset (esim. kiusaaminen, hyväksikäyttö)
  • Perinnöllinen alttius
  • Biologiset syyt (esim. krooniset sairaudet ja vammat, hormonaaliset syyt)
  • Päihteet

Asiantuntija: Ylilääkäri, professori Poul Videbech, Center for Neuropsychiatric Depression Research, Kööpenhaminan yliopistosairaala