Nainen nukkuu, mies katsoo

Tutkittua tietoa: Naiset tarvitsevat enemmän unta kuin miehet

Tutkimustulokset ovat niiden naisten takana, jotka eivät jaksa bailata pikkutunneille. Naiset tarvitsevat tutkitusti enemmän unta kuin miehet. Lue täältä, miksi.

tiistai 23. helmikuuta 2016 teksti Julie Johannesen

Unentarve on yksilöllistä ja vaihtelee iän ja elämäntilanteen mukaan. Yleisesti ottaen naisten unentarve on kuitenkin suurempi kuin miesten. Lisäksi unen puute vaikuttaa enemmän naisiin kuin miehiin.

Unen puute voi altistaa sydän- ja verisuonisairauksille, kakkostyypin diabetekselle, heikentää fyysistä suorituskykyä ja hidastaa aineenvaihduntaa, mikä vaikeuttaa painonhallintaa.

Tämä treenisetti laittaa turbovaihteen päälle treenaamisessa! Toppi ja trikoot + 3 nroa Kunto Plus -lehteä vain 16,90 €

Miksi naiset tarvitseva enemmän unta kuin miehet?

Naisten suurempaan unentarpeeseen syypäitä ovat ruumiinlämpö ja hormonit.

Naisten hormonitasapaino vaihtelee kuukautiskierron mukaan. Kun  progesteronin eli keltarauhashormonin määrä elimistössä nousee, ruumiinlämpö nousee. Unirytmiä säätelevän melatoniinihormonin tuotanto kuitenkin edellyttäisi ruumiinlämmön laskemista, joten tietyssä kuukautiskierron vaiheessa hedelmällisessä iässä olevien naisten unen laatu ja määrä on heikompi. 

Lisäksi naiset ovat miehiä alttiimpia kokemaan stressiä ja toipuvat siitä hitaammin kuin miehet. Stressi lisää kortisoli-hormonin tuotantoa, mikä vaikeuttaa nukahtamista. 

Moniajo on rankkaa

Britannian johtavan unitutkijan Jim Hornen mukaan naiset tarvitsevat keskimäärin 20 minuuttia enemmän unta kuin miehet. Hänen mukaansa tämä johtuu siitä, että naiset tekevät monia asioita samanaikaisesti ja käyttävät aivojaan kokonaisvaltaisemmin kuin miehet, mikä lisää unen tarvetta. Mitä enemmän aivoja käytetään päivän mittaan, sitä enemmän ne tarvitsevat lepoa.

Kauniita unia kaikille!

Unentarve vaihtelee yksilöllisesti. Katso täältä suuntaviivat siihen, paljonko juuri SINÄ tarvitset unta öisin

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mihin kohtaan kehossasi olet kaikkein tyytyväisin?


KUNTO PLUS suosittelee