Meneekö masennus ohi itsestään?

Onko masennus aina niin vakava asia, että se vaatii hoitoa? Voiko masennus helpottaa itsestään ja mennä ohi ajan mittaan? Mitä sanovat masennustutkijat?

Masentunut nainen ikkunassa - voiko masennus mennä ohi itsestään

VOIKO MASENNUS MENNÄ OHI ITSESTÄÄN? Masennus on vakava asia. Hoitamaton masennus voi pahimmillaan johtaa itsetuhoisiin ajatuksiin ja tekoihin.

© iStock

Masennuksen vallassa voi tuntua siltä, että tilanteesta ei ole mitään tietä ulos. Ellei kyse ole lievästä masennuksesta, on yleensä syytä hakeutua lääkäriin.

Masennus voi kuitenkin mennä ohi itsestään. Masennus kestää keskimäärin 3–4 kuukautta, minkä jälkeen se voi alkaa helpottaa.

Masennustesti: Testaa, oletko masentunut

Masennustutkija Poul Videbech korostaa kuitenkin sitä, että asennuksen kulkua on aina tarkkailtava, koska on mahdotonta tietää etukäteen, pääseekö masennuksesta yli itsestään, vai jatkaako se syvenemistään.

”On turha purra hammasta ja sietää masennusta. Hoitamaton masennus tuntuu kauhealta ja se voi pahimmillaan johtaa itsetuhoisiin ajatuksiin ja tekoihin, eikä sitä riskiä kannata ottaa. Mitä pidempään antaa masennuksen tehdä tuhojaan, sitä todennäköisemmin se pitkittyy ja pahenee.”
— Ylilääkäri, professori Poul Videbech, Center for Neuropsychiatric Depression Research, Kööpenhaminan yliopistosairaala

Pitkän masennuksen sivuvaikutuksena voi joissakin tapauksissa tulla muistihäiriöitä, jotka voivat lisätä muistisairausriskiä.

Millä masennusta voi hoitaa?

Masennuksen hoito on aina yksilöllistä, ja parhaiten toimiva hoito löytyy keskustelemalla asiasta lääkärin kanssa. Depression käypä hoitosuosituksen mukaan masennusta voidaan hoitaa sekä psykoterapioilla että masennuslääkkeillä.

Noin kaksi kolmasosaa masennuslääkettä säännöllisesti käyttävistä hyötyy lääkityksestä, ja noin 40–50 prosentilla masennuksen oireet häviävät lähes kokonaan noin 1–3 kuukaudessa. Lievissä ja keskivaikeissa depressioissa lääkkeitä ja terapiaa voidaan käyttää yhdessä tai erikseen. Yhdistelmä on yleensä toimivin.

”Toimivalla psykoterapialla masennuksesta voi löytää ulospääsyn ja ehkäistä sen uusiutumista. Terapia ei kuitenkaan toimi kaikilla. Kaikki eivät kaipaa syvempää tutkiskelua vaan haluavat vain voida paremmin”, toteaa Poul Videbech.

LUE MYÖS: Näin voit auttaa masentunutta

Asiantuntija: Ylilääkäri, professori Poul Videbech, Center for Neuropsychiatric Depression Research, Kööpenhaminan yliopistosairaala

Newsletter background