Näin voit auttaa masentunutta
Onko ennen niin iloinen ystävä muuttunut vetäytyväksi? Miksi työkaveri vaikuttaa nykyisin aina surulliselta? Rohkaise mielesi, sillä jo oikea asenne voi auttaa läheistäsi.
Onko ennen niin iloinen ystävä muuttunut vetäytyväksi? Miksi työkaveri vaikuttaa nykyisin aina surulliselta? Rohkaise mielesi, sillä jo oikea asenne voi auttaa läheistäsi.
Kun läheinen sairastuu masennukseen
Synkkiä ja toivottomia ajatuksia, unettomia öitä sekä itsesyytöksiä, joista ei tunnu tulevan loppua. Jokainen päivä on kuin uusi pohjaton kuilu, eikä millään tunnu olevan mitään väliä. Ehkä olet kokenut jotakin tällaista tai kenties joku läheisesi kulkee parhaillaan synkissä ajatuksissa. Vaiva ei suinkaan ole harvinainen, sillä noin 10–15 prosenttia aikuisista suomalaisista kokee lieviä masennusoireita ja noin joka kahdeskymmenes aikuinen kärsii vakavista masennustiloista.
LUE MYÖS: 10 merkkiä, jotka voivat kieliä masennuksesta
Jos läheisesi sairastuu masennukseen, pysy lähellä – apusi on tärkeää. Kokosimme kuusi vinkkiä masentuneen läheiselle.
Masennus kehittyy yleensä pikkuhiljaa, joten kannattaa kiinnittää huomiota myös hienovaraisiin muutoksiin. Jos läheisesi alkaa vetäytyä omiin oloihinsa, vaikuttaa surulliselta tai on jatkuvasti väsynyt tai jos hän ei enää tunnu kiinnostuvan mistään, syynä voi olla alkava masennus. Silloin juuri sinun apusi voi olla tarpeen.
Usein masentunut ei itse jaksa tarttua tilanteeseen: jopa lääkäriin hakeutuminen voi tuntua liian raskaalta. Silloin luotettu läheinen voi varata ajan ja mennä tarvittaessa saattajaksi.
Kannusta sairastunutta noudattamaan saamiaan hoito-ohjeita riippumatta siitä, mitä itse ajattelet määrätystä hoitotavasta.
Yksi huonoimmista neuvoista, joita masentuneelle voi antaa, on kehotus ryhdistäytyä ja piristyä. Masentunut kamppailee jo riittävästi ja tekee parhaansa omien voimiensa rajoissa, joten hänet kannattaa hyväksyä juuri sellaisena kuin hän sillä hetkellä on. Riittää, että olet saatavilla ja osoitat kiinnostusta. Tärkeintä on, että sinuun voi luottaa synkimmälläkin hetkellä.
LUE MYÖS: Masennustesti: Millaisia oireita masennus aiheuttaa?
Masentuneesta saattaa tuntua täysin mahdottomalta, että umpikujasta löytyisi ulospääsytie. Myöskään hoitotoimenpiteet eivät auta silmänräpäyksessä, vaan terapia vie aina aikaa. Masentunut eristäytyy helposti omiin oloihinsa, joten koeta rohkaista häntä mukaasi esimerkiksi metsälenkille tai pienelle kävelylle lähimaisemissa.
Jos läheisesi on sairastunut masennukseen, on tärkeää, että pidät huolta myös omasta jaksamisestasi. Varaa aikaa omille menoillesi ja tee asioita, joista saat iloa ja voimaa. Näin takaat paremmin sen, että et itse uuvu toista auttaessasi.