Näin saat vähemmän kaloreita päivällisaterioista
Mitä ruokia lautaselle kannattaa kasata ja miten paljon? Opastamme kokoamaan päivällisaterian terveellisesti ja vähemmillä kaloreilla.
Mitä ruokia lautaselle kannattaa kasata ja miten paljon? Opastamme kokoamaan päivällisaterian terveellisesti ja vähemmillä kaloreilla.
Jos haluat yhden neuvon, miten päivällisaterioita – ja ruokavaliota ylipäänsä – kannattaa keventää, se tulee tässä: Syö enemmän kasviksia ja vähemmän muuta tarjolla olevaa ruokaa.
Periaatteessa voit siis lopettaa lukemisen nyt, mutta jos sinulla vielä viisi minuuttia aikaa, kokosimme tähän artikkeliin koko joukon muitakin vinkkejä, joiden avulla päivällisaterioista saa kevyempiä, mausta ja kylläisyydestä tinkimättä.
Lue myös: 13 vaihtokauppaa, joilla kevennät päivällisaterioita
THL:n vuonna 2023 julkaisemassa Terve Suomi -tutkimuksessa todettiin lihavuuden yleistyyneen niin miehillä kuin naisillakin vuoteen 2017 verrattuna, ja suunta näyttää pysyvän samana. Lihavuuteen vaikuttavat monet tekijät, mutta perimmäisenä syynä on se, että ravinnosta saadaan yksinkertaisesti liikaa energiaa kulutukseen nähden – taustalla voivat olla kulutukseen nähden suuret annoskoot ja toisaalta ruoan energiatiheys, mikä on tyypillistä esimerkiksi monille ultraprosessoiduille elintarvikkeille.
Monilla päivällinen on päivän pääaterioista keskeinen ja kaloreiltaan raskain ateria, mutta sen voi koostaa mainosti niin, että vatsa tulee täyteen ja makuhermotkin ilahtuvat ilman, että lautaselle kuitenkaan lastataan liialti kaloreita.
Tärkeintä on kiinnittää huomiota siihen, mitä ruokia syö eniten ja mitä voi puolestaan jättää vähemmälle tai välttää vaikka kokonaan.
Lue myös: Täytä vatsasi kevyesti
Kaloreita laskevan kannattaa pyrkiä koostamaan päivällinen niin, että se sisältää enintään 650 kcal energiaa.
Näissä rajoissa pysyvät esimerkiksi kaikki KUNTO PLUSsan viikottaisten ruokalistojen reseptit ja laihdutusta tukevat ruokavaliot.
Päivällisen tulisi sisältää aina sopivassa suhteessa proteiinia, kasviksia, kuitua ja terveellistä rasvaa. Näin varmistetaan, että elimistö saa toimintaansa tarvitsemiaan rakennusaineita sekä riittävästi energiaa päivän tarpeisiin.
Erinomaisena apuna ravintoaineiden koostamisessa toimii vanha kunnon lautasmalli.
Lue myös: Mitkä ovat terveellisimmät vihannekset? Lue vastaus täältä
Kuten kolmesta ateriasta käy ilmi, kaloreita kertyy eniten runsaasti hiilihydraattia ja rasvaa sisältävistä ruoista.
Myös runsaasti sokeria sisältävät ruoat ovat runsasenergiaisia, mutta niitä ei yleensä sisälly paljoakaan päivällisaterioihin.
Tämä osasto tiivistyy yhteen sanaan: kasvikset.
Kasvikset ovat yleensä vähäenergiaisia ja näin erinomainen valinta, kun päivällisaterioista halutaan karsia ylimääräisiä kaloreita.
Laihduttajan kannattaa syödä runsaasti kasviksia jokaisella päivän aterialla, myös aamiaiselle ja välipaloina.
Nyt tiedät, miten ateria kannattaa koostaa, mitä ruokia kannattaa suosia ja mitä välttää ja missä määrin. Näillä pääseekin jo pitkälle.
Ruokailun aikana on vielä muutama konsti, joilla aterialta kertyviä kaloreita voi helposti rajoittaa.