Näin saat vähemmän kaloreita päivällisaterioista

Mitä ruokia lautaselle kannattaa kasata ja miten paljon? Opastamme kokoamaan päivällisaterian terveellisesti ja vähemmillä kaloreilla.

Vähäkalorisempia päivällisruokia ruokapöydässä.

SYÖMÄÄN! Päivällisellä voi syödä vatsan täyteen vähemmilläkin kaloreilla. Me kerromme, miten.

© iStock

Jos haluat yhden neuvon, miten päivällisaterioita – ja ruokavaliota ylipäänsä – kannattaa keventää, se tulee tässä: Syö enemmän kasviksia ja vähemmän muuta tarjolla olevaa ruokaa.

Periaatteessa voit siis lopettaa lukemisen nyt, mutta jos sinulla vielä viisi minuuttia aikaa, kokosimme tähän artikkeliin koko joukon muitakin vinkkejä, joiden avulla päivällisaterioista saa kevyempiä, mausta ja kylläisyydestä tinkimättä.

Lue myös: 13 vaihtokauppaa, joilla kevennät päivällisaterioita

Lihavuus lisääntyy

THL:n vuonna 2023 julkaisemassa Terve Suomi -tutkimuksessa todettiin lihavuuden yleistyyneen niin miehillä kuin naisillakin vuoteen 2017 verrattuna, ja suunta näyttää pysyvän samana. Lihavuuteen vaikuttavat monet tekijät, mutta perimmäisenä syynä on se, että ravinnosta saadaan yksinkertaisesti liikaa energiaa kulutukseen nähden – taustalla voivat olla kulutukseen nähden suuret annoskoot ja toisaalta ruoan energiatiheys, mikä on tyypillistä esimerkiksi monille ultraprosessoiduille elintarvikkeille.

Monilla päivällinen on päivän pääaterioista keskeinen ja kaloreiltaan raskain ateria, mutta sen voi koostaa mainosti niin, että vatsa tulee täyteen ja makuhermotkin ilahtuvat ilman, että lautaselle kuitenkaan lastataan liialti kaloreita.

Tärkeintä on kiinnittää huomiota siihen, mitä ruokia syö eniten ja mitä voi puolestaan jättää vähemmälle tai välttää vaikka kokonaan.

Lue myös: Täytä vatsasi kevyesti

1 Näin koostat terveellisen ja täyttävän päivällisaterian


Kaloreita laskevan kannattaa pyrkiä koostamaan päivällinen niin, että se sisältää enintään 650 kcal energiaa.

Näissä rajoissa pysyvät esimerkiksi kaikki KUNTO PLUSsan viikottaisten ruokalistojen reseptit ja laihdutusta tukevat ruokavaliot.

Päivällisen tulisi sisältää aina sopivassa suhteessa proteiinia, kasviksia, kuitua ja terveellistä rasvaa. Näin varmistetaan, että elimistö saa toimintaansa tarvitsemiaan rakennusaineita sekä riittävästi energiaa päivän tarpeisiin.

Erinomaisena apuna ravintoaineiden koostamisessa toimii vanha kunnon lautasmalli.

Lue myös: Mitkä ovat terveellisimmät vihannekset? Lue vastaus täältä

Lautasmalli

Perinteinen lautasmalli on selkeä ohjenuora kevyen ja terveellisen päivällisen koostamiseen, ja se sopii täydellisesti kaikille, jotka haluavat syödä terveellisesti ja laihtua.

Hiilihydraateilla tarkoitetaan lautasmallissa lisukkeita kuten pastaa, riisiä ja perunaa sekä leipää ja muita viljatuotteita, joista elimistö saa energiaa sekä tärkeää kuitua. Kuituja ja hiilihydraatteja saadaan myös kasviksista.

Lautasmalli.
© I FORM
  • KASVIKSET: Kokoa lautanen puolilleen kasviksia.
  • PROTEIINI: Täytä 1/4 lautasesta proteiinin lähteillä. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kala, siipikarjan liha, äyriäiset, kananmuna ja palkokasvit.
  • HIILIHYDRAATTI: Ateriasta enintään 1/4 saisi olla hiilihydraatin lähteitä, kuten perunaa, riisiä, pastaa tai leipää.
  • RASVA: Pieni määrä terveellisiä rasvoja on elimistölle tärkeää. Lisää aterialle esimerkiksi lusikallinen pestoa tai öljypohjaista kastiketta tai kourallinen pähkinöitä.

3 ateriaa – 3 kalorimäärää

Alla olevista kolmesta esimerkistä näkyy, miten paljon kalorimäärissä voi olla eroja aterian ravintoainesuhteesta riippuen.

Käytännössä kaikissa aterioissa on samoja elementtejä, mutta hiilihydraatin ja rasvan määrää vaihtelemalla, tässä pastan ja peston muodossa, voidaan vaikuttaa merkittävästi aterian energiapitoisuuteen.

Ateria, joka sisältää 873 kcal energiaa.
© I FORM

Ateria 1: Runsaasti hiilihydraattia ja rasvaa

  • 1 lohifilee = 250 kcal
  • 4 dl keitettyä pastaa = 300 kcal
  • ¼ höyrytettyä parsakaalia= 23 kcal
  • 3 rkl pestoa = 300 kcal
  • ENERGIAA YHTEENSÄ = 873 kcal

Laskennalliset määrät: 110 g viljeltyä lohta, 220 g keitettyä pastaa ja 75 g parsakaalia.

© I FORM

Ateria 2: Kohtuullisesti hiilihydraattia ja rasvaa

  • 1 lohifilee = 250 kcal
  • 2 dl keitettyä pastaa = 150 kcal
  • ¼ höyrytettyä parsakaalia = 23 kcal
  • 6 kirsikkatomaattia = 18 kcal
  • 2 rkl pestoa = 200 kcal
  • ENERGIAA YHTEENSÄ = 641 kcal

Laskennalliset määrät: 110 g viljeltyä lohta, 110 g keitettyä pastaa, 75 g parsakaalia ja 90 g tomaatteja.

Ateria 3: Ei lainkaan hiilihydraattia, niukasti rasvaa

  • 1 lohifilee = 250 kcal
  • ¼ höyrytettyä parsakaalia = 23 kcal
  • 6 kirsikkatomaattia = 18 kcal
  • 2 keskikokoista porkkanaa = 32 kcal
  • 1 rkl pestoa = 100 kcal
  • ENERGIAA YHTEENSÄ = 423 kcal

Laskennalliset määrät: 110 g lohta (viljeltyä), 75 g parsakaalia, 90 g tomaattia ja 130 g porkkanaa.

LÄHDE: DTU Frida Fooddata

2 Ruoka-aineet, joita päivällisellä riittää vähempikin


Kuten kolmesta ateriasta käy ilmi, kaloreita kertyy eniten runsaasti hiilihydraattia ja rasvaa sisältävistä ruoista.

Myös runsaasti sokeria sisältävät ruoat ovat runsasenergiaisia, mutta niitä ei yleensä sisälly paljoakaan päivällisaterioihin.

HIILIHYDRAATTI

Hiilihydraatti, jota saadaan esimerkiksi pastasta, on tärkeää polttoainetta aivoille ja lihaksille, eikä esimerkiksi runsaasti liikkuvan kannata karsia liikaa hiilihydraatin saantia.

Kaloreita tarkkailevan on kuitenkin hyvä huomioida, että hiilihydraattien lähteistä saadaan tyypillisesti myös suhteellisen paljon energiaa.

Hiililhydraatin lähteitä: leipää, pastaa ja riisiä.

TEHOKAS KONSTI KARSIA KALOREITA on vähentää aterioilta hiilihydraatteja, kuten leipää, riisiä ja pastaa.

© iStock

Tyypillisiä arkiaterioiden hiilihydraatin lähteitä

Näin rajoitat hiilihydraateista kertyviä kaloreita

  • Täytä lautasesta enintään 1/4 hiilihydraattien lähteillä.
  • Jätä leipä pois päivälliseltä. Rasvan ja päällisten kanssa siitä tulee helposti runsaasti lisäkaloreita aterialle.
  • Valitse terveellisiä rasvoja esimerkiksi lohko- ja ranskanperunoiden valmistukseen. Käytä voin sijaan oliiviöljyä tai rypsi- tai rapsiöljyä, ja paahda perunat airfryerissa tai uunissa uppopaistamisen sijaan.

Näin valitset terveellisiä hiilihydraattien lähteitä

Suosi täysjyvätuotteita. Ne sisältävät toki jotakuinkin saman verran energiaa kuin "valkoiset" versiot, mutta niistä saadaan toisaalta huomattavasti enemmän kuitua, joka auttaa lisäämään kylläisyyttä. Näin myös pienempi määrä riittää täyttämään vatsaa. Kuitu auttaa edistämään myös ruoansulatusta ja tarjoaa ravintoa suoliston hyville bakteereille.

Lue myös: Tämän takia kannattaa syödä täysjyvää

RASVA

Elimistö tarvitsee rasvaa ruokavaliosta – sitä tarvitaan niin hormonien, hermoston kuin immuunijärjestelmänkin toimintaan.

Rasva sisältää kuitenkin myös ravintoaineista eniten energiaa grammaa kohden, minkä vuoksi on rasvan saantiin on syytä kiinnittää huomiota, kun halutaan karsia ruokavaliosta liikoja kaloreita.

Terveellisiä rasvan lähteitä: lohta, pähkinöitä, avokadoa ja kasviöljyä.

ELIMISTÖ TARVITSEE TERVEELLISIÄ RASVOJA. Rasvainen kala, avokado ja oliiviöljy ovat hyviä valintoja.

© iStock

Tyypillisiä arkiaterioiden rasvan lähteitä

  • Maitotuotteet, etenkin voi, juusto ja kerma
  • Kasviöljyt
  • Pähkinät
  • Avokado
  • Kastikkeet, pesto tms.
  • Liha, jossa on näkyvää rasvaa
  • Rasvainen kala

Näin rajoitat rasvasta kertyviä kaloreita

  • Hyvä nyrkkisääntö on rajoittaa syödä enintään 1–3 rkl rasvaa kullakin pääaterialla. Laihduttajan kannattaa nipistää määrä yhteen ruokalusikalliseen.
  • Jätä lautaselta pois näkyvää rasvaa sisältävä liha, kuten pekoni ja rasvaiset kokolihapihvit, tai leikkaa lihasta näkyvä rasva pois ennen syömistä.
  • Valitse enintään 10 prosenttia rasvaa sisältävä jauheliha.
  • Vähennä ruoanlaitossa voin, kerman ja runsasrasvaisen ranskankerman käyttöä.

Näin valitset terveellisiä rasvan lähteitä

  • Käytä ensisijaisesti kasviperäisiä rasvojen lähteitä, kuten oliiviöljyä, rapsi- tai rypsiöljyä, pähkinöitä, avokadoa ja rasvaista kalaa.
  • Karta kuitenkin runsaasti omega-6-rasvahappoja sisältäviä öljyjä, kuten auringonkukkaöljyä, maissiöljyä ja rypäleensiemenölyjä.

Jätä ultraprosessoidut ruoat kaupan hyllylle

Vaihtamalla pika- ja valmisruoat itse tehtyihin aterioihin saa ruokavaliosta karsittua helposti runsaastikin kaloreita. Jos ideat ovat vähissä, kokeile KUNTO PLUSsan valmiita ruokalistoja ja helppoja reseptejä.

Pika- ja valmisruoat kuuluvat usein ultraprosessoituihin elintarvikkeisiin. Kuten nimi kertoo, tällaiset teollisesti valmistetut ruoat ovat pitkälle jalostettuja.

Tyypillisesti ne sisältävät runsaasti rasvaa, sokeria, suolaa, säilöntäaineita ja muita lisäaineita. Kategoriaan kuuluvat monenlaisten pika- ja valmisruokien lisäksi myös monet lihaleikkeleet, makkarat, kevyttuotteet, sipsit, keksit, karkit ja limsat.

Ultraprosessoitu ruoka on monissa tutkimuksissa yhdistetty myös lihavuuteen.

Lue myös: Tämän takia kotiruoka on parempi valinta kuin ultraprosessoidut elintarvikkeet

3 Ruoat, joita kannattaa syödä runsaasti päivällisellä


Tämä osasto tiivistyy yhteen sanaan: kasvikset.

Kasvikset ovat yleensä vähäenergiaisia ja näin erinomainen valinta, kun päivällisaterioista halutaan karsia ylimääräisiä kaloreita.

Laihduttajan kannattaa syödä runsaasti kasviksia jokaisella päivän aterialla, myös aamiaiselle ja välipaloina.

KASVIKSET

Kasviksista on vaikea keksiä kuin hyvää sanottavaa! Vähäisten kalorien lisäksi niistä saadaan runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Ne myös maistuvat maukkaille ja tuovat väriä ateriaan kuin ateriaan.

Eri värisiä kasviksia.

KASVIKSET KUNNIAAN! Ne täyttävät vatsaa vähillä kaloreilla ja tuovat aterioihin maukasta rapsakkuutta sekä herkullisia värejä.

© iStock

Näin saat riittävästi kasviksia

  • Täytä lautanen vähintään puolilleen kasviksia.

Lue myös: 15 vinkkiä kasvisten lisäämiseksi ruokavalioon

Näin valitset terveellisimmät kasvikset

  • Kasviksia kannattaa syödä mahdollisimman monipuolisesti ja mieluiten kaikissa sateenkaaren väreissä. Kasvisten eri väriaineet sisältävät monia erilaisia terveellisiä aineita, joten mitä enemmän erilaisia kasviksia syöt, sitä parempi terveydellesi.
  • Kaupassa koriin kannattaa poimia myös etenkin tummanvihreitä vihanneksia, joita monien tulee syötyä turhan vähän, esimerkiksi pinaattia, parsakaalia, lehtikaalia ja paksoita.
  • Runsaasti ravintokuitua sisältävät kasvikset sopivat erinomaisesti terveellisen päivällisen raaka-aineeksi, sillä ne auttavat pitämään olon kylläisenä pitkään, jolloin aterioiden välillä ei tule suotta naposteltua.
  • Kuitupitoisimpia kasviksia ovat muun muassa kaalit kuten lehtikaali, kukkakaali, ruusukaali, parsakaali ja punakaali, juurekset, kuten porkkana, selleri, palsternakka ja juuripersilja sekä herneet.
  • Mitkään kasvikset eivät ole epäterveellisiä, mutta kurkun ja jäävuoren kaltaiset vihannekset, joiden vesipitoisuus on korkea, eivät sisällä niin paljon terveellisiä aineita – juuri siksi ne toisaalta voivat olla loistavia ”keventämään tunnelmaa” ruokalautasella kaalien ja juuresten kaverina.

Lue myös: 50 terveellistä päivällisreseptiä, jotka sisältävät tuhdisti kasviksia

Yrttikastiketta kulhossa.

JÄÄKAAPISSA KANNATTAA PITÄÄ RAHKAA – siitä saa nimittäin helpon ja kevyen, monen ruoan kanssa maistuvan kastikkeen. Mausteeksi sopii esimerkiksi valkosipuli ja mausteyrtit.

© iStock

Suosi myös näitä

Terveellisen, kevyen ja maukkaan päivällisen koostamisessa kasvisten ohella on myös monia muita erinomaisen suositeltavia ruoka-aineita – alla kolme suosikkiamme.

  • RAHKA: Vähäenergiainen ja runsaasti proteiinia sisältävä rahka sopii erinomaisesti päivällisruokien kastikkeisiin niin kasvis- kuin liharuokienkin kaveriksi.
  • MUNA: Kananmuna on hyvä vaihtoehto lihalle päivällisruoissa – siitä saa täyttävää proteiinia mutta vain kohtuullisesti kaloreita. Kokeile vaikkapa nopeasti valmistuvaa munakasta, herkullista uunissa kypsennettävää frittataa tai maukasta nizzanslaattia.
  • PALKOKASVIT: Muhkeasti proteiinia ja vähemmän kaloreita kuin useimmissa lihoissa – palkokasvit ovat erinomainen päivällisruokien raaka-aine. Kokeile kikherneitä, linssejä, kidneypapuja ja mustapapuja proteiinin lähteenä salaateissa, keitoissa tai herkulliessa chili sin carnessa.

4 3 vinkkiä päivälliselle


Nyt tiedät, miten ateria kannattaa koostaa, mitä ruokia kannattaa suosia ja mitä välttää ja missä määrin. Näillä pääseekin jo pitkälle.

Ruokailun aikana on vielä muutama konsti, joilla aterialta kertyviä kaloreita voi helposti rajoittaa.

Kannullinen vettä ja sitruunalohkoja.

VALITSE RUOKAJUOMAKSI VESI – näin säästät hurjasti kaloreita sokeroituihin juomiin verrattuna.

© iStock

Valitse ruokajuomaksi vesi

Ruokajuomaksi sopii erinomaisesti jäävesi, jota voi halutessaan maustaa vaikkapa sitruuna- tai appelsiiniviipaleella.

Makeat ja runsasenergiaiset juomat, kuten limsat, jäätee ja mehut, eivät kuulu ruokapöytään. Esimerkiksi 2,5 dl:n lasillisessa limsaa on noin 100 kcal, ja usein lasillisia tulee kumottua useampikin.

Ruokavirasto suosittelee juomaan ruokajuomana päivittäin vettä ja enintään 5 dl vähärasvaisia maitotuotteita, mutta sokeripitoisia virvoitusjuomia vain satunnaisesti.

Lue myös: Limsat – näin haitallisia makeat kuplajuomat ovat

Syö hitaasti

Syö päivällisateria kaikessa rauhassa. Pureskele ruoka huolellisesti ja laita ruokailuvälineet pois jokaisen suupalan jälkeen.

Syömisen aloittamisesta kestää noin 15–20 minuuttia, kunnes kylläisyyden tunteen huomaa.

Lue myös: Syö itsesi kylläiseksi – ilman ähkyä

Jätä santsaamatta

Yhden annoksen pitäisi riittää tekemään olon kylläiseksi, varsinkin jos syö rauhalliseen tahtiin.

Jos tunnet nälkää vielä 20 minuutin kuluttua, santsaa kasviksia – niistä ei juuri kerry hurjasti lisäkaloreita, ellet kasaa lautaselle avokadoa.

Kattiloita ja pannuja ei myöskään kannata nostaa ruokapöytään, jotta niistä ei tule kauhottua lisää vain tavan vuoksi. Salaattikulhon voi sen sijaan mieluusti tuoda pöydän keskipisteeksi.