Näin saat vatsan tasapainoon

Ruuansulatuselimistössä on miljardeja hyviä bakteereja, jotka vaikuttavat elimistössä lähes kaikkeen aina hormonitoiminnasta painoon ja vastustuskykyyn. Yleensä bakteerit tekevät töitä vatsan tasapainon puolesta – mutta ne voivat kääntyä myös sitä vastaan. Eräs maailman johtavista suolistobakteeriasiantuntijoista kertoo, miten pienen armeijan saa työskentelemään vatsan hyvinvoinnin eteen.

Nainen tekee sydämen vatsaan

EIKÖ VATSAN TOIMINTA OLE TASAPAINOSSA? Stressin lievittäminen ja terveellinen ruokavalio auttavat vatsaa voimaan hyvin.

© iStock

Suolistobakteerien asiantuntija jakaa parhaat vinkkinsä vatsan toiminnan tasapainottamiseen.

Jokainen antibioottikuuri koettelee

Antibioottikuurit verottavat suolistobakteeristoa joka kerta. Jos lääkärisi ehdottaa, että voisit odotella, että sairaus menee ohi itsestään, koska se johtuu ehkä viruksesta, ei ehdotuksesta kannata kimpaantua. Jos siis kärsivällisyytesi onkin koetuksella, voit ainakin lohduttautua sillä, että jos et tarvitse antibioottia, suolistobakteerisikaan eivät kärsi hoidosta.

LUE MYÖS: Onko probioottilisistä hyötyä?

Suoliston vointia voi seurata itse

Suolistobakteerien kunnon ja suoliston voinnin näkee itsekin, kun tarkkailee wc-käynnin tuloksia. Ulostaa pitäisi mieluiten päivittäin, eikä uloste saisi haista pahalta, vaan tuoksun pitäisi olla maanläheinen mutta siedettävä. Halutessaan oman bakteerikoostumuksensa voi testauttaa Suomessakin (esim. GutGuide), jolloin saa tietää, minkä lajin bakteereita suolistossa on runsaasti ja mitä vähemmän.

Liika liha haisee

Jos uloste haisee viemäriltä, se on merkki siitä, että syöt liikaa punaista lihaa. Lihansyönti saa suoliston kehittämään rikkivetyä, joka puolestaan on syypää hajuun. Kasvisten syöminen hyödyttää siis paitsi sinua itseäsi, myös sinun jälkeesi vessaa käyttäviä. Kasvikset parantavat sekä ulosteen tuoksua että koostumusta ja edistävät muutenkin suolen toimintaa.

LUE MYÖS: Minkä värinen kakka on normaali?

Suositusten mukaista ruokaa

Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on hyväksi myös suolistolle ja sen bakteereille. Suositukset takaavat monipuolisen ravinnon. Vaisto kertoo eläimille, mitä ne eivät voi syödä. Ihmisillä samanlaista vaistoa ei ole. Kun alkaa kiinnittää huomiota elimistön antamiin merkkeihin syönnin jälkeen, voi kuitenkin oppia, miten eri ruuat vaikuttavat omaan ruuansulatukseen ja suoliston hyvinvointiin.

Lue myös: Näin vahvasti suolistobakteerit vaikuttavat terveyteesi

Tee hyvää bakteereille

Punaisen lihan vaihtaminen pääosin kasviksiin tekee havaittavasti hyvää suolistolle jo 48 tunnissa. Kasvikset ruokkivat hyödyllisiä suolistobakteereja, jolloin ne lisääntyvät, kun taas lihaa ravinnokseen käyttävät bakteerit vähenevät. Se on hyvä asia, koska lihaa hyödyntävät bakteerit erittävät aineita, jotka päätyvät vereen ja osaltaan edistävät verisuonten kalkkeutumista sekä joitakin suolistosyöpiä.

KUNTO PLUSsan suolistoystävällinen dieetti saa suoliston huippuiskuun

Ilmavaivat kuriin

Jos kärsit jatkuvasti ilmavaivoista, kannattaa ehkä vähentää gluteenin syöntiä. Runsaasti gluteenia sisältävää ruokavaliota ja niukkagluteenista ruokavaliota verrattaessa on käynyt ilmi, että vain hyvin vähän gluteenia nauttineet koehenkilöt kärsivät vähemmän ilmavaivoista ja turvotuksesta, kokivat itsensä paremmin voiviksi ja myös laihtuivat hiukan.

LUE MYÖS: Näin helpotat vatsan turvotusta

Tehosekoitin tehokäyttöön

Ota tehosekoitin esille ja käytä sitä usein, sillä pilkkomalla kasvikset pieniksi helpotat samalla entsyymien ja varsinkin suoliston entsyymien työtä, kun ne ottavat käyttöön kasvisten sisältämät ainesosat. Juuri entsyymit pilkkovat ainekset tavalla, joka helpottaa ravinteiden kuljettamista suolen seinämän läpi verenkiertoon, jolloin vitamiinit, kivennäisaineet, antioksidantit ja muut ravinteet eivät mene ulosteen mukana hukkaan.

Pitkäaikainen stressi rasittaa vatsaa

Jatkuva stressi muuttaa ja häiritsee suoliston bakteerien, sienten ja virusten tasapainoa. Vaikka siis ruuankin merkitys on suuri, on tärkeää muistaa, että moni muukin seikka vaikuttaa suoliston hyvinvointiin kuin ravinto. Tulevaisuudessa pystytään kenties osoittamaan, että meditaatio ja muut mindfulnessin muodot voivat vaikuttaa myönteisesti myös suoliston bakteerikantaan.

Tarkista täältä, mitä stressin oireita kannattaa pitää silmällä

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 14/2019.