Näin pääset DASH-ruokavalion alkuun

DASH-ruokavalio voi auttaa alentamaan kohonnutta verenpainetta. Jos tarvitset apua alkuun pääsemisessä, tutustu vinkkeihimme täällä.

Nainen pilkkoo vihanneksia keittiössä DASH-ruokavaliota varten

TÄTÄ TULET TEKEMÄÄN PALJON DASH-ruokavaliolla – pilkkomaan kasviksia keittiössä. Muista kuitenkin, että kiireessä käyvät pakastevihanneksetkin.

© iStock

1 Aloita KUNTO PLUSsan DASH-oppaasta


Tutustu ensin ruokavalioon KUNTO PLUSsan DASH-ruokavalio-oppaasta.

Siinä kerromme ruokavalion periaatteista sekä mitä ruokia kannattaa syödä ja mitä välttää – ja miksi.

Lisäksi opit, kuinka paljon voit syödä, ja voit tutustua ruokavalion taustalla olevaan tutkimukseen.

Helpoin tapa päästä alkuun on noudattaa DASH-ateriasuunnitelmaa esimerkiksi ensimmäiset pari viikkoa. Sen jälkeen voit koostaa itse ateriasi ruokavalion periaatteiden pohjalta ja kokeilla vaikka KUNTO PLUSsan DASH-ruokavalioon sopivia reseptejä.

2 Osta terveellisiä raaka-aineita


Nyt olet valmis aloittamaan DASH-ruokavalion. Yksi ensimmäisistä askelista on tehdä ruokaostoksia uutta elämäntapaa varten.

Pyri valitsemaan tuoreita raaka-aineita ja välttämään pitkälle jalostettuja elintarvikkeita. Ne sisältävät usein paljon suolaa, sokeria ja epäterveellisiä rasvoja, jotka eivät ole hyväksi verenpaineelle.

Lue myös: Korkea verenpaine – oireet ja aiheuttajat

Nainen ostoskorin kanssa ruokakaupassa

MITÄHÄN SITÄ OSTAISI? Me autamme sinua valitsemaan.

© iStock

Terveellinen DASH-ostoslista

Lue myös: Vältä 4 yleistä ansaa ruokakaupassa

3 Aloita DASH-ruokavalio vähän kerrallaan


Jos tuntuu siltä, että on liian hankalaa muuttaa koko ruokavalio kertaheitolla, aloita asteittain.

Ota ensin käyttöön yksi terveellinen tapa, ja kun se alkaa sujua, siirry seuraavaan.

Lue myös: Miten tapojen muuttaminen onnistuu

Kulho valkoista pastaa ja kulho täysjyväpastaa

PIENI MUUTOS – SUURI VAIKUTUS Voit tehdä kerralla ateriastasi paljon terveellisemmän korvaamalla valkoisen pastan täysjyväpastalla.

© iStock

Hyvät tavat – aloita näistä

  • Jos käytät yleensä valkoista viljaa, vaihda valkoinen leipä, valkoinen pasta ja valkoinen riisi paljon terveellisempään täysjyväviljaan.
  • Syö hedelmiä tai vihanneksia kaikilla aterioillasi – myös aamiaisella ja välipaloiksi.

Lue myös: Tee aamiaisesta vihreämpi

  • Vaihda täysrasvaiset maitotuotteet rasvattomampiin. Vaihda esimerkiksi täysmaito rasvattomaan ja korvaa smetana ja kreikkalainen jogurtti vähärasvaisella rahkalla tai jogurtilla.
  • Jos tekee mieli makeaa, syö kulhollinen herkullisia marjoja, siivu tuoretta melonia tai ananasta tai kourallinen suolaamattomia manteleita tai pähkinöitä.
  • Unohda voi levitteenä. Jos kaipaat leivän päälle levitettä, kokeile esimerkiksi hummusta, hyvää majoneesia tai soseutettua avokadoa.
  • Korvaa mehu hedelmillä tai marjoilla. Tee viikonloppuna terveellisiä smoothieita kypsistä banaaneista, pakastemarjoista ja rahkasta.
  • Vaihda virvoitusjuomat veteen. Jos kaipaat veteen enemmän makua, lisää siihen sitruunan, appelsiinin tai kurkun viipaleita tai runsaasti mintunlehtiä.

Lue myös: Galiameloni – pyöreä maku ja muoto

4 Tee nopea lautaskatsaus


Ennen kuin isket haarukkasi lautasellasi olevaan ruokaan, tarkista, että siinä on eri ruoka-aineita oikeassa suhteessa.

Terveellinen lautanen

– sekä DASH-ruokavaliolla että muulloinkin näyttää tältä:

  • ½ lautasesta: vihanneksia ja hedelmiä
  • ¼ lautasesta: täysjyväviljaa, kuten ruskeaa riisiä, täysjyväpastaa tai täysjyväleipää
  • ¼ lautasesta: kalaa, siipikarjaa, äyriäisiä, palkokasveja, kananmunia tai vähärasvaista lihaa
Piirros lautasesta, T-malli, DASH-suositus

NÄYTTÄÄKÖ LAUTASESI TÄLTÄ? Jos näyttää, olet oikealla tiellä kohti terveellistä ruokavaliota.

© iStock

5 Siirrä suola pois näkyvistä


Suolan käytön vähentäminen on tärkeää verenpaineen alentamisessa.

Saamme suurimman osan päivittäin syömästämme suolasta ruokavalmisteista, kuten leivästä, mutta silläkin on merkitystä, kuinka paljon suolaa itse ripottelet ruokaan.

Suolasirotin kannattaa poistaa ruokapöydästä ja suolakippo siirtää pois lieden vierestä, jotta suolaa ei tule lisätyksi ruokaan vain tavan vuoksi. Näin totut ensin maistamaan, ennen kuin lisäät suolaa – tai, mikä vielä parempi, käyttämään muita mausteita suolan sijaan.

Nainen ripottelee suolaa liedellä olevaan kattilaan keittiössä

TARVITSEEKO TÄMÄ TODELLA LISÄÄ SUOLAA? Tätä kannattaa kysyä itseltään, ennen kuin lisää ruokaan suolaa.

© iStock

Korvaa ainakin osa suolasta...

...esimerkiksi näillä:

6 Totuttaudu vähempään lihaan


DASH-ruokavaliossa suositellaan vähärasvaisia proteiineja – erityisesti kalaa, siipikarjaa, äyriäisiä, munia ja palkokasveja.

Jos syöt paljon punaista lihaa, siitä voi olla vaikea luopua yhdessä yössä. Tällöin kannattaa yrittää vähentää lihansyöntiä vähitellen.

Lue myös: 8 terveellistä lihatonta proteiininlähdettä

Chili sin carnea lautasella

LIHATON PÄIVÄ – TAI PARI – VIIKOSSA auttaa alkuun lihansyönnin vähentämisessä. Kokeile esimerkiksi tosi hyvää chili sin carnea.

© iStock

3 tapaa vähentää lihaa

  • Pataruuat. Valmista pataruokia ja vokkeja kokonaisten lihapalojen sijaan. Niissä lihan määrän puolittamista ei huomaa niin selvästi.
  • Korvaa osa lihasta kasviksilla. Vaihda osa jauhelihasta esimerkiksi palkokasveihin tai vihanneksiin. Esimerkiksi punaiset linssit sopivat hyvin bolognesekastikkeeseen, ja lihapulla- ja lihamureketaikinaan voi lisätä hienoksi raastettua kesäkurpitsaa ja porkkanaa.
  • Pidä lihattomia päiviä. Ruoka voi tehdä kylläiseksi, vaikka siinä ei olisi lihaa. Salaisuus on lisätä ruokaan runsaasti täyttävää täysjyväviljaa, palkokasveja ja muita kasviksia. Totuttuasi siihen voit lisätä viikkoon vielä yhden lihattoman päivän. Kokeile vaikka herkullisia kukkakaalipihvejä, tai miten olisi maukas kasvislasagne?

7 Syö enemmän kalaa


Jos et ole tottunut syömään kalaa, syö sitä ensin esimerkiksi lounaalla. Valitse työpaikkaruokalassa kalaruoka, tai valmista itsellesi lounaaksi välillä ruokaisia kalavoileipiä.

Monet yleiset voileipien päällysteet, kuten makkarat ja lihaleikkeleet, sisältävät usein paljon sekä tyydyttyneitä rasvoja että suolaa.

Katso myös: KUNTO PLUSsan herkulliset kalareseptit

Tonnikalasalaatilla täytetty ruisleipä

TERVEELLINEN LOUNAS. Rukiiset kalaleivät ovat herkullisia ja helppo valmistaa. Resepntin saat täältä.

© wichmann+bendtsen

7 x terveellistä leivän päälle

  • Tonnikala
  • Makrilli tomaattikastikkeessa
  • Marinoitu silli
  • Savustettu lohi
  • Savustettu makrilli
  • Uunilohi, esimerkiksi edellisen päivän ruuan tähteet
  • Katkaravut

8 Terveellisempää pikaruokaa


Kuten olet varmaan jo arvannut, pikaruoka ei yleensä sovi DASH-ruokavalioon. Esimerkiksi pizzoissa ja hampurilaisissa on usein runsaasti suolaa, tyydyttyneitä rasvoja ja kaloreita.

Toisaalta aina ei ole aikaa tai energiaa valmistaa kotona terveellisiä täysipainoisia aterioita, joten mikä neuvoksi? Silloin valmistetaan tietysti terveellisempää pikaruokaa.

Lue myös: Kuinka paljon pizzassa on kaloreita

Broileri-vihannesvokki

SYÖDÄÄNKÖ TÄNÄÄN PIKARUOKAA? Paljon kasviksia sisältävä vokki on hyvä valinta. Se on helppo valmistaa myös itse, resepti löytyy täältä.

© wichmann+bendtsen

3 terveellisempää pikaruokaa

  • Vokki kanasta, kasviksista ja ruskeasta riisistä.
  • Täysjyväpitaleipä, falafeleja ja salaattia.
  • Syö vain puolikas pizzaa ja lisukkeeksi napostelukasviksia tai valmista kaalisalaattia kaupasta.

9 Pidä mukana terveellisiä välipaloja


Terveelliset välipalat ovat tärkeitä matkalla kohti terveellisempää elämäntapaa.

Pidä pieniä, terveellisiä välipaloja käsillä esimerkiksi laukussa tai autossa, sillä ne ovat pelastuksesi, jos nälkä yllättää yhtäkkiä ollessasi liikkeellä.

Pidä välipaloja varalla myös töissä työpöydän laatikossa tai jääkaapissa.

Lue myös: Kuinka kieltäytyä töissä tarjotusta pullasta tai kakusta

Napostelukasviksia rasiassa

NAPOSTELUKASVIKSET ovat loistava välipala. Kasta niitä hyvään rahkadippiin tai guacamoleen.

© iStock

Terveellisiä välipaloja mukaan

  • Napostelukasvikset, kuten porkkanat ja kirsikkatomaatit
  • Tuoreet hedelmät
  • Näkkileipä, päälle ehkä vähän maapähkinävoita
  • Mantelit ja pähkinät, suolaamattomat
  • Vähän kuivattuja hedelmiä

Lue myös: Ovatko riisikeksit terveellinen välipala?

Onko käytettävissäsi jääkaappi?

Hyvä ja terveellinen iltapäivän välipala on myös rahka tai jogurtti marjojen tai hedelmäkuutioiden kanssa.