Intialainen dal on ihanan mausteista eikä sisällä lihaa vaan terveellisiä, täyttäviä ja ilmastoystävällisiä linssejä, jotka kuuluvat palkokasveihin. Kaikissa palkokasveissa on runsaasti sekä ravintokuitua että proteiinia, joten ne ovat loistava valinta lihattomiin ruokiin.
Lue myös: Katso kaikki kasvisruokareseptimme täältä.
Palkokasveja pitäisi syödä enemmän
Suomalaiset syövät palkokasveja vähän. Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa palkokasveja suositellaan merkittäväksi osaksi ruokavaliota, mikä tarkoittaa jopa 50–100 grammaa päivässä (kypsennettynä). Suunnilleen sen verran saa yhdestä annoksesta KUNTO PLUSsan dalia, jossa reseptin punaisten linssien määrä tarkoittaa kuivia linssejä.
Dal myös valmistuu lähes itsekseen liedellä. Sen voi tehdä jo edellisenä päivänä, ja sitä voi myös pakastaa. Lisäksi se on edullista. Mutta mikä parasta, dal on superherkullista! Kokeile vaikka!
Lue lisää dalista:
Dal on intialainen kasvismuhennos, joka sisältää linssejä, vihanneksia ja erilaisia mausteita, kuten kuminaa, korianteria, inkivääriä, currya, kardemummaa ja chiliä.
Sana dal tarkoittaa ”kuivattuja ja halkaistuja palkokasveja”, ja dal-muhennoksen tärkein ainesosa ovatkin punaiset linssit, jotka ovat halkaistuja palkokasveja.
Rakkaalla lapsella on monta nimeä – tai ainakin kirjoitusasua. Siitä näkee ainakin muotoja dahl, dhal, daal ja dal.
Dal on hyvää ihan sellaisenaan, mutta sen kanssa voi tarjota erilaisia lisukkeita oman maun mukaan.
Ilmeinen valinta on intialainen jogurttijuoma lassi, joka maistuu hyvältä ja lieventää mausteisen ruuan mahdollista tulisuutta.
Mangolassi on varmaan tunnetuin versio lassista, mutta mangon sijaan juoman voi maustaa vaikka mansikoilla tai esimerkiksi inkiväärillä, kardemummalla ja kanelilla.
Lue myös: Kokeile helppoa mangolassiohjettamme.
Se riippuu raaka-aineista, mutta yleensä dal sisältää melko vähän kaloreita.
Jos lisukkeeksi syödään naanleipää, energiamäärä nousee melkoisesti, ja samoin, jos resepti sisältää kookosmaitoa.
KUNTO PLUSsan dalohjeessa käytetään kasvislientä.
KUNTO PLUSsan dal, energiamäärä:
- Dal ilman lisukkeita: 487 kcal
- Dal minttujogurtin kera: 551 kcal
- Dah minttujogurtin ja puolikkaan naanleivän kanssa: 719 kcal
Dal on terveellistä jo itsessään. Pelkästään linssit sisältävät runsaasti terveellistä ja täyttävää ravintokuitua ja proteiinia, ja lisäksi dalissa on runsaasti muita kasviksia.
Muhennoksesta voi kuitenkin muutamalla kikalla tehdä vieläkin terveellisempää tai vähäkalorisempaa.
Lue myös: Ruokaideoita: Helppo ja terveellinen ruoka | Yli 100 reseptiä
Alla on neljä hyvää vinkkiä.
Kyllä, dal sopii pakastettavaksi, kuten useimmat muutkin muhennokset. Sitä voi tehdä ison kattilallisen ja pakastaa osan pieninä annoksina.
Jäähdytä dal nopeasti esimerkiksi jääkaapissa ennen pakastamista bakteerikasvun välttämiseksi. Sulata pakastettu dal myös ääkaapissa, älä huoneenlämmössä.
Dalin sisältämät kasvikset voivat vähän veltostua pakastimessa. Lisää tarvittaessa tuoreita vihanneksia, kun lämmität dalin uudelleen.
Lue myös: Kuinka kauan ruoka säilyy pakastimessa.
Dal on niitä ruokia, jotka voi hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä ja jotka usein jopa paranevat saadessaan maustua jääkaapissa yön yli.
Muista vain jäähdyttää ruoka nopeasti heti, kun otat sen pois lämpimältä liedeltä.
Yleissääntönä voidaan pitää, että ruuan jäähtyminen kiehumispisteestä alle 10 asteeseen saisi kestää enintään 3 tuntia.
Kun lämmität ruuan uudelleen seuraavana päivänä, tee se riittävän korkealla lämmöllä, jotta se kuumenee läpikotaisin.
Lue myös: Jäähdyttäminen, uudelleenlämmitys ja pakastaminen – lue asiantuntijoiden neuvot
Dal säilyy jääkaapissa 3–4 päivää, kun noudatat seuraavia ohjeita:
- Muista hyvä keittiöhygienia, esim. leikkuulautojen, veisten ja keittiöliinojen pitää olla puhtaita, ja puhdista maistelulusikka joka maistamisen jälkeen tai käytä uutta lusikkaa.
- Jäähdytä ruoka nopeasti ruokailun jälkeen.
- Kuumenna jäähdytetty/pakastettu ruoka perusteellisesti ennen syömistä.
Jos et ole varma, onko dal syöntikunnossa, te ensin aistinvarainen arviointi. Katso, miltä ruoka näyttää, ja haistele ja maista sitä sitten varovasti. Jos kaikki vaikuttaa hyvältä, dal on todennäköisesti syöntikelpoista.
Dal on gluteenitonta. Linssit ja muut kasvikset eivät sisällä gluteenia, ja jos nesteenä käyttää vettä, kookosmaitoa tai tomaattimurskaa, huolta ei ole.
Liemikuutiot saattavat kuitenkin sisältää gluteenia, joten tarkista pakkauksesta, onko liemi gluteenitonta.
Älä myöskään tarjoa lisukkeena naanleipää, sillä se sisältää vehnäjauhoja ja siten gluteenia.
Lue myös: Mistä tietää, onko herkkä gluteenille.
Ei dalia ilman linssejä. N e ovat dalin tärkein ainesosa, ja klassinen versio valmistetaan punaisista linsseistä. Voit kuitenkin käyttää muitakin linssejä, esimerkiksi vihreitä linssejä, belugalinssejä (mustia linssejä), le puy -linssejä tai ruskeita linssejä.
Terveellisyyden kannalta ei ole suurta eroa eri linssityyppien välillä. Punaisten linssien koostumus kuitenkin eroaa muista kypsennettyinä, mikä vaikuttaa siihen, mihin ruokiin ne sopivat parhaiten.
Muut linssit säilyvät kiinteinä keitettäessä ja sopivat siksi erinomaisesti esimerkiksi salaatteihin, mutta punaiset linssit pehmenevät ja soseutuvat. Tämä antaa ihanan samettisen koostumuksen esimerkiksi keittoihin ja pataruokiin, ja siksi punaiset linssit sopivat erinomaisesti daliin.
Mitä pidempään punaisia linssejä keitetään, sitä enemmän ne hajoavat.
Linssien hyötyjä
- Kuivattuja linssejä ei tarvitse liottaa 10–12 tuntia ennen kypsennystä, kuten kuivattuja papuja.
- Linssit sisältävät runsaasti proteiinia.
- Linssit sisältävät runsaasti ravintokuitua.
- Ne ovat hyvä vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten kalsiumin, raudan ja B-vitamiinien lähde.
- Ne ovat täyttäviä.
- Linssit ovat edullisia
- Linsseillä on hyvin vähäinen ilmastovaikutus.
Linssin kypsennysaika: 15–30 min
Muista, että linssit imevät paljon nestettä kypsennyksen aikana, joten voi olla tarpeen lisätä nestettä kypsennyksen aikana.
Vaikka dal on niin hyvää, sitä ei voi eikä tarvitse syödä joka päivä. Tutustu muihin herkullisiin intialaisiin ruokaresepteihimme.