Intialainen dal – kaikkien aikojen kasvisruoka

30 minuuttia
719 kcal

Helppoa, terveellistä, mausteista, halpaa ja herkullista – oletko yhtä ihastunut tähän intialaiseen kasvisruokaan kuin me? Lue parhaat vinkkimme ja nappaa helppo punaisista linsseistä valmistetun dalin ohje.

Punaisista linsseistä tehty dal, lisukkeena naanleipä ja raita

Intialainen dal punaisista linsseistä, vihanneksista ja bataatista

Intialainen linssiruoka maistuu niin kavissyöjille kuin esimerkiksi niille, jotka haluavat vähentää lihan syömistä. Kokeile herkullista bataattia, pinaattia ja tomaattia sisältävää dalreseptiämme ja tarjoile ruoka naanleivän ja minttujogurtin kera.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 400 g bataattia
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä
  • 1 punainen chili ilman siemeniä
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
  • 75 g punaisia linssejä
  • 4 dl kasvislientä
  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • 100 g tuoretta pinaattia
  • Merisuolaa
  • Mustapippuria, vasta rouhittua
  • 1 naanleipä

Minttujogurtti:

  • 150 g kreikkalaista jogurttia, 2 %
  • 1 kourallista mintunlehtiä
  • Merisuolaa
  • Mustapippuria, vasta rouhittua

Intialainen dal punaisista linsseistä

  • Kuori ja kuutioi bataatit.
  • Hienonna sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili.
  • Kuullota sipulia, valkosipulia, inkivääriä, chiliä, kurkumaa ja juustokuminaa öljyssä padassa tai kattilassa.
  • Lisää bataatit ja paista 3-4 minuuttia.
  • Huuhtele linssit huolellisesti ja lisää ne sekä kasvisliemi pataan. Anna poreilla 15 minuuttia. miedolla lämmöllä. Lisää lientä, jos linssit imevät kaiken nesteen.
  • Lisää kirsikkatomaatit ja hauduta vielä 5 minuuttia.
  • Sekoita joukkoon jogurtti ja hienonnettu minttu. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Sekoita lopuksi pataan pinaatti ja mausta suolalla ja pippurilla.
  • Tarjoile dal minttujogurtin ja lämpimän naanleivän kanssa.

Jos lasket kaloreita, jätä lisukkeet ja varsinkin naanleipä pois. Näin voit pudottaa kalorimäärän 719 kcal:sta 487 kcal:aan annosta kohti.


Intialainen dal on ihanan mausteista eikä sisällä lihaa vaan terveellisiä, täyttäviä ja ilmastoystävällisiä linssejä, jotka kuuluvat palkokasveihin. Kaikissa palkokasveissa on runsaasti sekä ravintokuitua että proteiinia, joten ne ovat loistava valinta lihattomiin ruokiin.

Lue myös: Katso kaikki kasvisruokareseptimme täältä.

Palkokasveja pitäisi syödä enemmän

Suomalaiset syövät palkokasveja vähän. Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa palkokasveja suositellaan merkittäväksi osaksi ruokavaliota, mikä tarkoittaa jopa 50–100 grammaa päivässä (kypsennettynä). Suunnilleen sen verran saa yhdestä annoksesta KUNTO PLUSsan dalia, jossa reseptin punaisten linssien määrä tarkoittaa kuivia linssejä.

Dal myös valmistuu lähes itsekseen liedellä. Sen voi tehdä jo edellisenä päivänä, ja sitä voi myös pakastaa. Lisäksi se on edullista. Mutta mikä parasta, dal on superherkullista! Kokeile vaikka!

Lue lisää dalista:

1 Mitä dal on?


Dal on intialainen kasvismuhennos, joka sisältää linssejä, vihanneksia ja erilaisia mausteita, kuten kuminaa, korianteria, inkivääriä, currya, kardemummaa ja chiliä.

Sana dal tarkoittaa ”kuivattuja ja halkaistuja palkokasveja”, ja dal-muhennoksen tärkein ainesosa ovatkin punaiset linssit, jotka ovat halkaistuja palkokasveja.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä – tai ainakin kirjoitusasua. Siitä näkee ainakin muotoja dahl, dhal, daal ja dal.

2 Minkä kanssa dal tarjotaan?


Dal on hyvää ihan sellaisenaan, mutta sen kanssa voi tarjota erilaisia lisukkeita oman maun mukaan.

Pannuleipä, jogurttia ja valkosipulia

PANNULEIPÄ ON LOISTAVA dalin lisuke. Se maistuu vähintään yhtä herkullisilta kuin näyttää.

© wichmann+bendtsen

3 lisuketta

  • Pannuleipä, esimerkiksi naanleipä tai chapati – kokeile pannuleipäämme, joka sisältää jogurttia ja valkosipulia
  • Raita – kokeile raitaohjettamme, joka sisältää kurkkua, kevätsipulia ja korianteria
  • Kvinoa tai ruskea riisi

Lue myös: 6 syytä syödä kvinoaa

3 ripotetta

  • Lusikallinen kreikkalaista jogurttia
  • Tuore korianteri
  • Paahdetut cashewpähkinät tai mantelit

3 Mitä juomaksi dalin kanssa?


Ilmeinen valinta on intialainen jogurttijuoma lassi, joka maistuu hyvältä ja lieventää mausteisen ruuan mahdollista tulisuutta.

Mangolassi on varmaan tunnetuin versio lassista, mutta mangon sijaan juoman voi maustaa vaikka mansikoilla tai esimerkiksi inkiväärillä, kardemummalla ja kanelilla.

Lue myös: Kokeile helppoa mangolassiohjettamme.

Kaksi lasillista mangolassia

MUUTAMA MINUUTTI ja mangolassi on valmis. Jos sinulla ei ole tuoretta mangoa, käytä pakastettuja mangokuutioita.

© wichmann+bendtsen

4 Kuinka paljon dal sisältää kaloreita?


Se riippuu raaka-aineista, mutta yleensä dal sisältää melko vähän kaloreita.

Jos lisukkeeksi syödään naanleipää, energiamäärä nousee melkoisesti, ja samoin, jos resepti sisältää kookosmaitoa.

KUNTO PLUSsan dalohjeessa käytetään kasvislientä.

KUNTO PLUSsan dal, energiamäärä:

  • Dal ilman lisukkeita: 487 kcal
  • Dal minttujogurtin kera: 551 kcal
  • Dah minttujogurtin ja puolikkaan naanleivän kanssa: 719 kcal

5 Näin teet dalista vieläkin terveellisempää


Dal on terveellistä jo itsessään. Pelkästään linssit sisältävät runsaasti terveellistä ja täyttävää ravintokuitua ja proteiinia, ja lisäksi dalissa on runsaasti muita kasviksia.

Muhennoksesta voi kuitenkin muutamalla kikalla tehdä vieläkin terveellisempää tai vähäkalorisempaa.

Lue myös: Ruokaideoita: Helppo ja terveellinen ruoka | Yli 100 reseptiä

Alla on neljä hyvää vinkkiä.

Annos vihreää dalia ja parsakaalia

VAIN MIELIKUVITUS on rajana, kun dalista tehdään vieläkin terveellisempää. Tämä vihreistä linsseistä tehty versio sisältää parsakaalia, kesäkurpitsaa ja kvinoaa.

© wichmann+bendtsen

Terveellisempi dal 4 pikkukikalla

Lisää vihanneksia

Helppo tapa lisätä ruuan terveellisyyttä on lisätä siihen kasviksia. Tämä pätee myös daliin, vaikka se on jo itsessään kasvisruoka.

Jos kotona on lapsia, jotka karsastavat suuria kasvisten palasia ruuassaan, soseuta kasvikset nestetilkan kanssa ennen kuin lisäät ne pataan.

Daliin sopivat esimerkiksi:

Lue myös: Ujuta ruokaan lisää kasviksia

Käytä kasvislientä

Linssien kypsennys vaatii paljon nestettä. Joissakin dalohjeissa käytetään kookosmaitoa, mutta siinä on paljon kaloreita ja tyydyttyneitä rasvoja, jotka voivat lisätä LDL-kolesterolia

Kookosmaidon sijaan voit käyttää kasvislientä ja tomaattimurskaa.

Unohda naanleipä

Dal tarjoillaan usein naanleivän tai muun pannuleivän kanssa, ja mausteiseen muhennokseen onkin ihana kastaa hyvää leipää.

Jos kuitenkin lasket kaloreita, jätä valkoinen leipä pois. Tarjoile sen sijaan lisukkeena isoja paprikanpaloja, joilla voi ”kauhoa” tulista dalia suuhunsa – sekin maistuu hyvältä.

Lue myös: Näin Margit onnistui luopumaan leivästä

Justeeraa raitaa

Jos tarjoat lisukkeena raitaa eli intialaista jogurttikastiketta, voit säätää sen energiapitoisuutta.

10 prosenttia rasvaa sisältävä kreikkalainen jogurtti tai smetana ovat melko tuhteja, mutta 2 prosenttia rasvaa sisältävä kreikkalainen jogurtti pitää kalorimäärän alhaisena.

Haluatko dalista entistä täyttävämpää?

Koska dal sisältää linssejä, se täyttää jo muutenkin hyvin, mutta seuraavilla keinoilla voit vielä lisätä muhennoksen täyttävyyttä.

  • Lisää palkokasveja. Lisää joukkoon kikherneitä, valkoisia papuja tai kidneypapuja.
  • Tarjoile riisin kanssa. Jos kaipaat tärkkelystä tunteaksesi olosi kylläiseksi, tarjoile dalin kanssa riisiä. Suosi ruskeaa riisiä, sillä se sisältää eniten ravintokuitua. Kvinoa on myös hyvä valinta. Lisää kanaa. Jos joku ruokailijoista haluaa välttämättä lihaa, tarjoa lisukkeena paistettua kanaa.
  • Tee raita rahkasta. Jos valmistat raidan jogurtin sijaan rahkasta, saat enemmän proteiinia ja kylläisyyttä.

6 Voiko dalia pakastaa?


Kyllä, dal sopii pakastettavaksi, kuten useimmat muutkin muhennokset. Sitä voi tehdä ison kattilallisen ja pakastaa osan pieninä annoksina.

Jäähdytä dal nopeasti esimerkiksi jääkaapissa ennen pakastamista bakteerikasvun välttämiseksi. Sulata pakastettu dal myös ääkaapissa, älä huoneenlämmössä.

Dalin sisältämät kasvikset voivat vähän veltostua pakastimessa. Lisää tarvittaessa tuoreita vihanneksia, kun lämmität dalin uudelleen.

Lue myös: Kuinka kauan ruoka säilyy pakastimessa.

7 Voiko dalin tehdä edellisenä päivänä?


Dal on niitä ruokia, jotka voi hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä ja jotka usein jopa paranevat saadessaan maustua jääkaapissa yön yli.

Muista vain jäähdyttää ruoka nopeasti heti, kun otat sen pois lämpimältä liedeltä.

Yleissääntönä voidaan pitää, että ruuan jäähtyminen kiehumispisteestä alle 10 asteeseen saisi kestää enintään 3 tuntia.

Kun lämmität ruuan uudelleen seuraavana päivänä, tee se riittävän korkealla lämmöllä, jotta se kuumenee läpikotaisin.

Lue myös: Jäähdyttäminen, uudelleenlämmitys ja pakastaminen – lue asiantuntijoiden neuvot

8 Kuinka kauan dal säilyy?


Dal säilyy jääkaapissa 3–4 päivää, kun noudatat seuraavia ohjeita:

  1. Muista hyvä keittiöhygienia, esim. leikkuulautojen, veisten ja keittiöliinojen pitää olla puhtaita, ja puhdista maistelulusikka joka maistamisen jälkeen tai käytä uutta lusikkaa.
  2. Jäähdytä ruoka nopeasti ruokailun jälkeen.
  3. Kuumenna jäähdytetty/pakastettu ruoka perusteellisesti ennen syömistä.

Jos et ole varma, onko dal syöntikunnossa, te ensin aistinvarainen arviointi. Katso, miltä ruoka näyttää, ja haistele ja maista sitä sitten varovasti. Jos kaikki vaikuttaa hyvältä, dal on todennäköisesti syöntikelpoista.

9 Onko dal gluteenitonta?


Dal on gluteenitonta. Linssit ja muut kasvikset eivät sisällä gluteenia, ja jos nesteenä käyttää vettä, kookosmaitoa tai tomaattimurskaa, huolta ei ole.

Liemikuutiot saattavat kuitenkin sisältää gluteenia, joten tarkista pakkauksesta, onko liemi gluteenitonta.

Älä myöskään tarjoa lisukkeena naanleipää, sillä se sisältää vehnäjauhoja ja siten gluteenia.

Lue myös: Mistä tietää, onko herkkä gluteenille.

Dal kasvissyöjille ja vegaaneille

Jos olet kasvissyöjä tai vegaani, dal on todennäköisesti sinulle jo tuttu ruoka ja tiedät, että se ei sisällä lihaa tai muita eläinperäisiä ainesosia.

Jos kuitenkin haluat pelata varman päälle tai ruokavieraaksi on tulossa vegaani tai kasvissyöjä, kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan asiaan.

KASVISSYÖJÄ?

  • Tämä on helppoa. Dal on kasvisruoka, joten jos noudatat perinteistä reseptiä, et voi mennä vikaan.
  • Jos käytät valmista lientä, varmista, että se on kasvislientä eikä liha- tai kalalientä ja että sen sisältämä rasva on kasvirasvaa.

VEGAANI?

  • Useimmat dalin versiot sopivat myös vegaaneille. Jos kuitenkin käytät valmista lientä, tarkista, että myös se on vegaanista.
  • Jos haluat tarjota dalin kanssa raitaa, valmista se kasvipohjaisesta jogurtista, ja valmista myös pannuleipä ilman voita ja maitotuotteita.

10 Lisää linsseistä


Ei dalia ilman linssejä. N e ovat dalin tärkein ainesosa, ja klassinen versio valmistetaan punaisista linsseistä. Voit kuitenkin käyttää muitakin linssejä, esimerkiksi vihreitä linssejä, belugalinssejä (mustia linssejä), le puy -linssejä tai ruskeita linssejä.

Terveellisyyden kannalta ei ole suurta eroa eri linssityyppien välillä. Punaisten linssien koostumus kuitenkin eroaa muista kypsennettyinä, mikä vaikuttaa siihen, mihin ruokiin ne sopivat parhaiten.

Muut linssit säilyvät kiinteinä keitettäessä ja sopivat siksi erinomaisesti esimerkiksi salaatteihin, mutta punaiset linssit pehmenevät ja soseutuvat. Tämä antaa ihanan samettisen koostumuksen esimerkiksi keittoihin ja pataruokiin, ja siksi punaiset linssit sopivat erinomaisesti daliin.

Mitä pidempään punaisia linssejä keitetään, sitä enemmän ne hajoavat.

Erilaisia linssejä dal-muhennokseen

LINSSEJÄ ON monenlaisia. Ne saattavat vaihdella hieman maultaan, koostumukseltaan ja kypsennysajaltaan, mutta ne kaikki ovat terveellisiä.

© iStock

Linssien hyötyjä

  • Kuivattuja linssejä ei tarvitse liottaa 10–12 tuntia ennen kypsennystä, kuten kuivattuja papuja.
  • Linssit sisältävät runsaasti proteiinia.
  • Linssit sisältävät runsaasti ravintokuitua.
  • Ne ovat hyvä vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten kalsiumin, raudan ja B-vitamiinien lähde.
  • Ne ovat täyttäviä.
  • Linssit ovat edullisia
  • Linsseillä on hyvin vähäinen ilmastovaikutus.

Linssin kypsennysaika: 15–30 min

Muista, että linssit imevät paljon nestettä kypsennyksen aikana, joten voi olla tarpeen lisätä nestettä kypsennyksen aikana.

11 9 muuta intialaista ruokaa


Vaikka dal on niin hyvää, sitä ei voi eikä tarvitse syödä joka päivä. Tutustu muihin herkullisiin intialaisiin ruokaresepteihimme.

© wichmann+bendtsen

Butter chicken ja grillattuja kasviksia

Yksi intialaisen keittiön tunnetuimmista ruokalajeista. Vain hieman terveellisempänä versiona, jossa on paljon kasviksia.

Ohje löytyy täältä

samosat
© wichmann+bendtsen

Kasvissamosat ja raitadippi

Herkulliset samosat on täytetty perunalla, kikherneillä, sipulilla ja porkkanalla. Ja valmiit tortillat säästävät aikaa ja vaivaa.

Ohje löytyy täältä

lautasella chicken tikka masala ja kukkakaaliriisiä
© wichmann+bendtsen

Chicken Tikka Masala ja kukkakaaliriisiä

Tuttu intialaisista ravintoloista mutta helppo valmistaa myös itse. Kun tarjoat lisäksi kukkakaaliriisiä, ruoka kevenee huomattavasti.

Ohje löytyy täältä

Annos tomaatti-kasviskeittoa
© wichmann+bendtsen

Intialainen kikherne-tomaattikeitto

Kasviskeitto on aina hyvää. Kun siihen lisätään intialaisen keittiön aromikkaita mausteita, kuten chiliä, valkosipulia, currya, inkivääriä ja kurkumaa, se on vielä parempaa.

Ohje löytyy täältä

uunissa paistettu intialainen frittata vuoassa
© wichmann+bendtsen

Intian inspiroima frittata

Kokeile frittataa, johon kumina ja curry tuovat säväyksen Intiaa.

Ohje löytyy täältä

© wichmann+bendtsen

Intialaiset lihapullat currykastikkeessa

Pidätkö lihapullista currykastikkeessa? Sitten sinun pitää kokeilla myös tätä ihanaa intialaista versiota.

Ohje löytyy täältä

Kaksi lautasellista butter chickeniä ja kukkakaaliriisiä
© wichmann+bendtsen

Butter chicken ja kukkakaaliriisi

Voiko butter chickeniä eli ’voikanaa’ tehdä ilman voita? Ja ilman kermaa? KYLLÄ! Tutustu herkulliseen, vähäkaloriseen reseptiimme.

Ohje löytyy täältä

annos kukkakaalicurryä ja punaisia linssejä
© wichmann+bendtsen

Kukkakaali-linssicurry

Tunnustetaan! Tämä curry muistuttaa aika paljon dalia. Mutta tässä on käytetty myös punaista currytahnaa ja runsaasti kukkakaalia.

Ohje löytyy täältä

Annos Chicken Kormaa ja kukkakaaliriisiä
© wichmann+bendtsen

Chicken Korma

Kanaa, kastiketta, vihanneksia ja mausteita – ja päälle pähkinöitä. Mitä muuta voisi toivoa?

Ohje löytyy täältä