Näin tiedät, oletko herkkä gluteenille

Gluteeniherkkyydellä, keliakialla ja ärtyvän suolen oireyhtymällä voi olla samanlaisia oireita. Diagnoosi kannattaa jättää lääkärin tehtäväksi. Jos kyse on gluteeniherkkyydestä, voit ehkäistä oireita itse monin tavoin.

Nainen haukkaa leipää

Leipä on herkkua, mutta käykö se vatsallesi?

© iStock

Jopa joka kolmas nainen kärsii päivittäin vatsavaivoista, ja moni epäilee ongelmien syyksi gluteenia ja keliakiaa. Keliakia on kuitenkin suhteellisen harvinainen sairaus, Suomessa sitä sairastaa noin 2 prosenttia väestöstä.

Jos omat oireet täsmäävät keliakiaan, sairaus on tärkeää saada diagnosoitua ja aloittaa gluteeniton ruokavaliohoito, sillä hoitamaton keliakia tuhoaa ohutsuolen suolinukkaa ja aiheuttaa limakalvon tulehtumisen. Tämä voi johtaa esimerkiksi tiettyjen ravintoaineiden puutokseen.

Tavallisimmat oireet

Keliakian tavallisimpia oireita ovat:

  • vatsan turvotus
  • vatsan kurina
  • ilman kertyminen vatsaan
  • ripuli
  • laihtuminen

Keliakiaan voi liittyä myös masennusta ja väsymystä.

Gluteeniherkkyys aiheuttaa usein samankaltaisia oireita kuin keliakia, eli turvotusta, ilmavaivoja, ripulia ja väsymystä. Toisaalta samankaltaisia oireita voi esiintyä myös ärtyvän suolen oireyhtymässä. Siksi oikean diagnoosin saaminen on tärkeää.

Epäiletkö, että gluteeni aiheuttaa sinulle ongelmia? Tutustu gluteenin aiheuttamiin vaivoihin täällä

Älä vältä gluteenia turhaan

Gluteeniherkkyyden diagnosointiin ei ole tällä hetkellä varsinaista testiä, joten ensi alkuun kannattaa varmistaa, ettei kyse ole keliakiasta. Gluteenia ei kannata jättää pois ruokavaliosta omin päin ennen lääkärin selvitystä, sillä se voi haitata oikean diagnoosin tekemistä.

Keliakiassa gluteeni on ehdottomassa pannassa, sillä se vaurioittaa suolinukkaa ja voi näin lisätä myös syövän riskiä. Gluteeniherkät ja ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät saavat usein helpotusta oireisiin tiettyjä viljoja välttämällä, mutta riittävän kuidun saannin varmistamiseksi ruokavaliomuutokset kannattaa tehdä mieluiten ravitsemusammattilaisen kanssa. Monilla myös ärtyvän suolen oireyhtymän oireita lievittävä FODMAP-ruokavalio tepsii vatsavaivoihin, mutta senkin noudattamiseen kannattaa hakea apua esimerkiksi ravitsemusterapeutilta ravintoainepuutosten välttämiseksi.

Jos ongelmien todetaan johtuvan gluteenista, ruokavaliota on rukattava niin, ettei se sisällä gluteenia. Unohda siis gluteenia sisältävät leivät, myslit, leivonnaiset, näkkileipä ja pasta ja vaihda gluteenia sisältävät tuotteet esimerkiksi riisiin, tattariin, kvinoaan ja hirssiin. Myös gluteenittomia kauratuotteita on runsaasti saatavilla.

Lue myös: Helpotusta vatsan turvotteluun

Vehnäallergia

Varsin harvinainen vehnäallergia ei ole sama asia kuin keliakia. Se voi aiheuttaa iho-, hengitys-, vatsa- tai suolisto-oireita, jotka alkavat pian vehnän syömisen jälkeen. Vehnä ei kuitenkaan aiheuta allergikolle suolinukan tuhoumista kuten gluteeni keliaakikolle.

Vehnäallergiassa tärkeää on välttää oireita aiheuttavia viljoja, mikä voi vaatia melkoista tarkkuutta, sillä esimerkiksi vehnää käytetään monien elintarvikkeiden valmistuksessa. Vehnäallergiset ja myös ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät voivat kuitenkin usein käyttää gluteenitonta kauraa. Ruokavaliota ei kannata laatia omin päin vaan lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Lue lisää keliakian, vilja-allergian ja gluteeniherkkyyden oireista täältä.

Lähteet: Duodecim, Keliakialiitto