Turvotuksen tunteen syy ei aina ole gluteeni

Jos maha turpoaa leivän syömisen jälkeen, syyllinen ei välttämättä ole gluteeni.

maanantai 28. syyskuuta 2015 teksti KUNTO PLUS

Jos vatsasi on kipeä ja turvoksissa leivän syömisen jälkeen, helposti tulee mieleen, ettei elimistösi kestä gluteenia.

Kaikilla vaivojen takana ei kuitenkaan ole gluteeni vaan oligosakkaridi-hiilihydraatit, jotka rakentuvat pitkistä hiilihydraattiketjuista. Ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) kärsiville oligosakkaridit ovat aivan liian huonosti sulavia ja aiheuttavat siksi ongelmia.

Testi: Kestääkö elimistösi gluteenia?


Vehnä, ohra ja ruis sisältävät runsaasti oligosakkarideja, ja juuri sen takia monet epäilevät gluteenin aiheuttavan ongelmia heidän vatsassaan ja suolistossaan.

Kaikki oligosakkaridilähteet eivät ole yhtä ongelmallisia. Nekin, joilla on IBS, voivat yleensä syödä jopa 25 grammaa kauraa päivässä, koska kaurassa on vähemmän oligosakkarideja kuin vehnässä ja rukiissa.

Helpotusta vatsan turvotteluun

Mistä ruokavaliosi pääsääntöisesti koostuu? Rasvasta, proteiineista, kuidusta vai hiilihydraateista? 

Ruokapäiväkirjalla voit seurata ruokavaliosi koostumusta, jotta näet, mistä saamasi energia on peräisin.

Kokeile Ruokapäiväkirjaa 5 päivää ilmaiseksi – ja saat yhteenvedon päivittäisestä kalorien saannistasi 

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee