Margit luopui nopeista hiilihydraateista: ”Oloni on terveempi ja jaksan paremmin”

Jos on tottunut lastaamaan lautaselle aina joko pastaa, perunaa tai leipää, nopeiden hiilihydraattien vähentäminen voi tuntua hankalalta. Ravitsemusasiantuntijan vinkkien avulla Margit onnistui karsimaan nopeita hiilihydraatteja ruokavaliostaan.

Margit halusi vähentää nopeiden hiilihydraattien saantiaan.

RUOKAVALION MUUTOS - Margit joutui etsimään uusia vaihtoehtoja, kun hän vähensi merkittävästi leivän ja perunan syöntiä.

Kuudessa viikossa Margit on onnistunut vähentämään merkittävästi leivän, perunan ja pastan syöntiä. Ravitsemusasiantuntijamme antoi hänelle tukea ja neuvoja ruokavalion muuttamiseen.

Jos saat itse omasta ruokavaliostasi runsaasti nopeaa hiilihydraattia, kannattaa lukea jutustamme, miten voit rukata ruokavaliotasi terveellisempään suuntaan. Lue myös, miten Margitin tekemä muutos näkyi hänen voinnissaan.

Höttöhiilareista eroon pyrkivä nainen ottamaisillaan leipää ja sämpylöitä.

3 vinkkiä nopeiden hiilihydraattien vähentämiseen

Vähentäminen riittää

Tiukkoja sääntöjä on vaikea noudattaa, ne suorastaan ajavat epäonnistumaan. Pieni määrä nopeasti imeytyvää hiilihydraattia ei ole painon tai verensokerin kannalta ongelma, joten tähtää vähentämiseen, ei täyskieltoon.

Vaihda lisukkeeksi kasvikset

Moni on tottunut ottamaan lautasen täytteeksi riisiä, pastaa, perunaa tai vaaleaa leipää. Ne kannattaa vaihtaa paremmin kylläisenä pitäviin kasviksiin, kuten kaaliin, porkkanaan, linsseihin, papuihin, salaattiin tai höyrytettyihin vihanneksiin.

Hyvästit helpoille ratkaisuille

Valmisruoat tai täytetyt leivät sisältävät takuuvarmasti nopeaa hiilihydraattia, joten jos haluat vähentää sen saantia, tarvitset uusia vaihtoehtoja erityisesti muualla kuin kotona syötäviin aterioihin. Opettele tekemään pari vakiovaihtoehtoa, kuten kasvissosekeitto tai munakasmuffinit.

Mitä muutos on vaatinut sinulta?

”Olen joutunut oppimaan aivan uusia tapoja, sillä ne ruoat, joita syön useimmin, sisältävät runsaasti hiilihydraattia: leipä, perunat ja pasta. Nyt ateriat täytyy koostaa uudella tavalla.”

Miten onnistuit?

”Olen yrittänyt suunnitella muutaman päivän eteenpäin ja oppia matkan varrella. Minulle selvisi esimerkiksi, että vatsani ei siedä suuria määriä kypsentämätöntä kaalia, joten olen vaihtanut valmissalaatit höyrytettyihin vihanneksiin. En osta enää valmiita täytettyjä leipiä vaan syön lohta ja avokadoa, porkkanaa ja fenkolia. Kun töissä tarjottiin kakkua, sanoin itselleni, että se ei koske minua.”

Jos haluat oppia kieltäytymään tarjotuista herkuista tyylikkäästi, lue nämä vinkit.

Oliko muutos vaikea toteuttaa?

”Välillä on ollut hankalaa mutta ei nyt ylitsepääsemättömän vaikeaa. Vaikeinta on ollut keksiä sanottavaa ihmisten reaktioihin: 'Etkö ota kakkua? Eihän sinun tarvitse laihtua.' Tavoitteeni ei sinänsä ollut laihtua sen enempää vaan vain kiinteytyä vyötäröltä hieman.”

Oletko tyytyväinen tuloksiin?

”Kyllä, todella tyytyväinen – olen suorastaan ylpeä itsestäni. Tulokset ovat yllättävänkin hyviä. Itsetuntoni on kohentunut, kun olen päässyt vyötäröllä olleesta vararenkaasta eroon. Makeanhimo on hellittänyt, ja olo on pidempään kylläinen. Tunnen itseni terveemmäksi, minulla on enemmän virtaa ja olen hyvällä tuulella.”

*Asiantuntija: ravitsemusasiantuntija M. Kreutzer