Kurpitsasta on moneksi – kokeile syksyn suosikkia

Kevyt kurpitsa sopii ruoanlaitossa moneen, aina keitoista salaatteihin ja leivonnaisiin. Lue, miten otat haltuun terveellisen hedelmän, jota on saatavana monen muotoisena ja värisenä.

Nainen leikkaa kurpitsaa.

KURPITSA on täydellistä loppusyksyn syötävää, joka tuo ruokiin syvän makoista makua mutta vain kevyesti kaloreita.

© iStock

Kurpitsa on syksyinen keittiön klassikko – ja hyvästä syystä. Kurpitsa tuo erilaisiin ruokiin paitsi makoisaa makua ja hehkuvaa väriä, myös runsaasti vitamiineja ja muita terveydelle tärkeitä ravintoaineita.

Tutuimpia kurpitsoista lienevät maukas hokkaidokurpitsa, myskikurpitsa ja hehkuvan oranssit jättikurpitsat eli niin sanotut halloween-kurpitsat. Käyttökohteita monipuoliselle hedelmällä on loputtomasti, aina keitoista ja piirakoista leivonnaisiin ja ranskalaisiin.

Kurpitsat voidaan jakaa kahteen luokkaan: koristekurpitsoihin, joita ei kannata haukata, ja syötäviin kurpitsoihin. Jälkimmäiset ovatkin suuri ja värikäs suku, johon pääset tutustumaan tässä artikkelissa.

Oppaanamme on Maren Korsgaard, joka on Kööpenhaminan yliopiston kasvi- ja ympäristötieteiden laitoksen tutkija ja jolla on myös pitkä kokemus kurpitsan viljelystä.

1 Onko kurpitsa terveellistä?


Kuten muutkin kasvikset, myös kurpitsa sisältää monia tärkeitä ravintoaineita.

Vaikka kurpitsan ravintoarvot eivät tosin olekaan aivan samaa luokkaa kuin vaikkapa superterveellisten ruusukaalin ja parsakaalin, sekin sisältää silti monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Kurpitsaa on myös helppo syödä määrällisesti melko runsaasti, mikä myös jossain määrin kompensoi sen vähäisempää ravintoainetiheyttä.

Kurpitsa sisältää etenkin seuraavia ravintoaineita:

  • Oransseissa kurpitsoissa on erityisen paljon beetakaroteenia. Se on A-vitamiinin esiaste ja voimakas antioksidantti, joka voi auttaa tukemaan elimistön immuunipuolustusta ja edistää myös silmien ja ihon hyvinvointia. B-vitamiineja, jotka osallistuvat lukuisiin prosesseihin elimistössä, on kurpitsoissa myös runsaasti, etenkin folaattia, joka on keskeinen tekijä veren tuotannossa ja erityisen tärkeä vitamiini raskaana oleville, sillä se muun muassa vähentää vauvan hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä.
  • Kivennäisaineista kurpitsa sisältää etenkin kaliumia, joka on tärkeä kivennäisaine verenpaineen kannalta. Kurpitsasta saa myös muun muassa kalsiumia, rautaa ja magnesiumia.

Lue myös: Tarvitseeko odottava äiti ravintolisiä?

2 Kurpitsan ravintosisältö


Ruokakaupoissa on tarjolla on monenmoisia kurpitsoja, joista tutuimpia ja suosituimpia ovat myskikurpitsa ja hokkaidokurpitsa. Ravintosisältö vaihtelee hieman niiden välillä, mutta keskimäärin 100 grammassa kurpitsaa on ravintoaineita seuraavasti:

100 g kurpitsaa sisältää
Energiaa16 kcal
Proteiinia0,8 g
Rasvaa0,1 g
Hiilihydraattia (imeytyvä)2,0 g
– Kuitua2,0 g
Karotenoideja7 260 µg / A-vitamiinia RAE 367,7 µg
Folaattia22,0 µg
Kaliumia243,0 mg
Lähde: Fineli

3 Herkulliset kurpitsaranskalaiset


Näitä rapeita ja makeita ranskalaisia ei voi vastustaa!

Kurpitsoissa on runsaasti valinnanvaraa. Suosittelemme kuitenkin käyttämään mieluiten myskikurpitsaa, myös crown prince -kurpitsa käy – niitä tosin ei tavallisesta ruokakaupasta luultavasti löydä. Niiden kuiva-ainepitoisuus on suurempi, joten ne eivät kypsennettäessä muutu yhtä vetisiksi.

Kurpitsaranskalaisten resepti:

Kurpitsasta leikataan suikaleita ranskalaisiksi.

Rapeat kurpitsaranskalaiset, parmesaania ja sitruunaa

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • ½ kg myskikurpitsaa (luomu)
  • ¼ sitruunan mehu
  • 1 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
  • ½ dl raastettua parmesaania
  • ½ nippu tuoretta timjamia
  • mustapippuria myllystä
  • merisuolaa

Kurpitsaranskalaisten valmistus

  • Kuori kurpitsa ja leikkaa se kahtia. Kaavi siemenet pois. Myskikurpitsan kuoren voi syödä, mutta se voi kypsennettäessä muuttua hieman sitkeäksi.
  • Leikkaa kurpitsa ohuiksi, noin 1,5 cm paksuiksi viipaleiksi.
  • Raasta parmesaani ja laita kulhoon puolet parmesaanista, oliiviöljy, sitruuna, suola ja pippuri. Lisää kurpitsaviipaleet ja sekoita.
  • Levitä kurpitsaviipaleet pellille. Ripottele päälle tuoretta timjamia ja loput parmesaanista.
  • Paista 25–30 minuuttia 200 asteessa (kiertoilmalla) kunnes ”ranskalaiset” ovat rapsakoita ja värikkäitä. Jatka tarvittaessa kypsennystä vielä 5–10 minuuttia grillivastuksella.

4 Paljonko kurpitsassa on kaloreita?


Kurpitsat sopivat erinomaisesti keventämään ruokavaliota. Painonhallinnassa ja -pudotuksessa yksi keskeinen konsti on pienentää aterian kaloritiheyttä.

Lue myös: Annosopas – miten pitäisi syödä, jos haluaa laihtua

Kurpitsa on tähän aivan omiaan, sillä siinä on energiaa vaivaiset 16 kcal/100 grammaa, eli selvästi vähemmän kuin esimerkiksi kuorineen keitetyssä perunassa (64 kcal/100g), riisissä (93 kcal/100g) ja pastassa (101 kcal/100g).

Jos korvaat 300 grammaa keitettyjä perunoita (192 kcal) samalla määrällä kurpitsaa (48 kcal), säästyy 144 kilokaloria, mikä on noin neljäsosa tavallisen pääaterian kalorimäärästä.

Onko kurpitsa hyvä perunan korvike?

Jos haluaa keventää ruokavalion hiilihydraattipitoisuutta, kurpitsa on kelpo vaihtoehto perunan tilalle esimerkiksi sosekeittoihin tai uunissa paahdetuksi lisukkeeksi.

Kurpitsa sisältää kuitenkin paljon enemmän vettä kuin esimerkiksi peruna, bataatti ja palsternakka. Tämä on otettava huomioon kypsennettäessä, sillä nestepitoisuus vaikuttaa tällöin kurpitsan koostumukseen.

Uunissa kypsennettyä kurpitsaspagettia.

KURPITSA SOPII PERUNAN TILALLE ja myös spagetin! Spagettikurpitsan hedelmäliha muuttuu kypsennettäessä lähes taianomaisesti spagetin kaltaisiksi säikeiksi.

© iStock

5 Onko kurpitsa hedelmä?


Kurpitsa on hedelmä, vaikka useimmat ihmiset pitävät sitä vihanneksena – mikä sinänsä on aivan loogista. Sillä vaikka kurpitsat voivat olla makean makuisia, niitä käytetään vihannesten tavoin sekä suolaisissa että makeissa ruokalajeissa.

Vielä tarkemmin sanottuna kurpitsa on itse asiassa marja.

Miksi kurpitsa luokitellaan marjaksi?

Jotta hedelmä voidaan luokitella marjaksi, sen on kehityttävä yhdestä kukinnosta, ja siinä on oltava useita siemeniä hedelmälihassa. Kurpitsa täyttää nämä kriteerit makeiden ja pehmeiden marjojen, kuten herukoiden, tapaan.

Sama pätee myös muihin suvun jäseniin. Vesimeloni, muut melonit, kurkku ja kesäkurpitsa ovat myös marjoja – jälkimmäinen on kasvitieteellisesti katsottuna kypsymätön marja.

Lue myös: Top 10 terveellisintä hedelmää, joissa on vähiten kaloreita.

Kesäkurpitsa.

PITKULAINEN KESÄKURPITSA kuuluu kurpitsojen sukuun, ja se luokitellaan kypsymättömäksi hedelmäksi.

© iStock

6 Erilaisia kurpitsoja


Syötäviä kurpitsoja on paljon – tunnetuimpia lienevät hokkaidokurpitsa, myskikurpitsa ja iso pyöreä halloween-kurpitsa eli jättikurpitsa. Itse asiassa erilaisia lajeja on yli 40, ja uusia tulee koko ajan lisää.

Kurpitsoita itsekin viljelleen tutkija Maren Korsgaardin mukaan kurpitsoista on tullut yhä suositumpi ruoka Pohjoismaissa.

”Kurpitsa on todella hyvä peruselintarvike, vähän niin kuin peruna. Se sisältää jonkin verran hiilihydraattia, joten siitä tulee nopeasti kylläiseksi, ja siinä on useampia vitamiineja kuin perunassa”, hän sanoo.

Syötävät kurpitsat voidaan jakaa kesäkurpitsoihin ja talvikurpitsoihin:

  • Kesäkurpitsat korjataan kasvukauden alkupuolella, kun kuori on vielä pehmeä ja ohut eivätkä siemenet ole täysin kehittyneet. Ne ovat usein pienempiä ja miedomman makuisia kuin suuret talvikurpitsat, joten ne sopivat monenlaisiin ruokiin. Vihreä pitkulainen kesäkurpitsa lienee tutuin kesälajikkeista. Sitä voidaan syödä raakana tai keitettynä. Koska kurpitsan kuori on ohut, kurpitsan voi syödä kokonaankin kuorimatta sitä. Kauniit keltaiset kurpitsankukat ovat myös herkullisia paistettuina tai täytettyinä.

  • Talvikurpitsat korjataan myöhemmin kaudella, kun kuori on jo paksu ja kova. Kova kuori suojaa sisällä olevaa lihaa, minkä ansiosta ne säilyvät pidempään. Siksi niitä on helppo säilyttää talven yli. Ne ovat usein suurempia ja maukkaampia kuin kesäkurpitsat, ja tyypillisiä lajikkeita ovat muun muassa myskikurpitsa ja hokkaidokurpitsa. Niitä käytetään usein keitoissa, muhennoksissa ja leivonnaisissa, joissa niiden makea, pähkinäinen maku pääsee oikeuksiinsa.

Nainen ja lapsi valitsevat kurpitsoja torilla.

PIENIÄ, ISOJA, PAKSUJA, OHUITA, PYÖREITÄ JA PITKULAISIA – kurpitsojen valikoima on muhkea.

© iStock

7 11 suosittua syötävää kurpitsaa


Muhkeat kurpitsat eivät ole aina nauttineet samanlaista suosiota skandinaavisissa keittiöissä kuin nykyään.

Maren Korsgaard aloitti kurpitsojen viljelyn jo 2000-luvulla, kun hän oli vuosikymmeniä aiemmin Yhdysvalloissa tutustunut ja ihastunut hokkaido- ja myskilajikkeisiin.

”Sitten seisoin Kööpenhaminan markkinoilla monien erilaisten kurpitsojeni kanssa. Ihmiset pitivät niitä kauniina – mutta eivät ostaneet niitä”, hän kertoo.

”Meidän on pitänyt opetella valmistamaan niitä, ja kurpitsan käytössä on tultu jo pitkälle kotikeittiöissä, erityisesti kurpitsakeitto on monen suosikki.”
— Maren Korsgaard, Kööpenhaminan yliopiston kasvi- ja ympäristötieteiden laitoksen hedelmätutkija ja entinen kurpitsanviljelijä

Korsgaard kasvatti aikanaan jopa 40:ää erilaista kurpitsalajiketta.

Tavallisesta ruokakaupasta tuskin kuitenkaan löytyy yleensä kovinkaan montaa erilaista kurpitsaa, mutta toisaalta ne ovat yleensä kotimaista alkuperää – valittiinpa kurpitsa Suomessa jopa vuonna 2021 vuoden vihannekseksi! Harvinaisempia lajikkeita saa kuitenkin etsiä – ellei sitten innostu kokeilemaan niiden viljelyä itse.

Etsitkö herkullista kurpitsaa keittoon, piirakkaan tai salaattiin?

Alla on esitelty 11 kurpitsaa, joista tutuimmat löytyvät luultavasti lähikaupasta tai vähintäänkin suuremmasta ruokakaupasta.

Hokkaidokurpitsa.
© iStock

Hokkaidokurpitsa (uchiki kuri)

  • Väri ja koko: Pieni tai keskikokoinen. Syötäväksi kelpaava puna-oranssi kuori. Paino noin 500 grammaa.
  • Maku: Kiinteä hedelmäliha, jossa on makea ja pähkinäinen maku.
  • Käyttö: Suosittu kurpitsa, jota on melko laajalti saatavilla. Sopii erinomaisesti keittoihin, leivontaan ja soseisiin.

Lisäksi on olemassa myös blue kuri -kurpitsa, joka on oranssin hokkaidon siniharmaa muunnos. Senkin hedelmäliha on kiinteää ja maukasta, ja siinä on makean pähkinäinen maku.

Lue lisää hokkaidokurpitsasta täältä

Myskikurpitsa.
© iStock

Myskikurpitsa

  • Väri ja koko: Myskikurpitsa on päärynänmuotoinen, ja sen kuori on beigenvärinen, sileä ja kova. Se painaa noin 1–2 kiloa.
  • Maku: Makea, voinen maku, jossa on pähkinäinen vivahde.
  • Käyttö: Käytetään usein keitoissa, muhennoksissa ja leivonnassa. Hedelmäliha pysyy kypsennettäessä kiinteänä ja eikä vetisty kuin esimerkiksi joillain oransseilla kurpitsoilla.
Muscat de Provence.
© iStock

Muscat de Provence -myskikurpitsa

  • Väri ja koko: Suuri kurpitsa, jolla on uurteinen pinta. Kuori on kiiltävän kullanruskea. Koostaan huolimatta - 5–15 kiloa - se on suhteellisen ohutkuorinen ja voidaan kuoria tavallisella perunankuorimaveitsellä.
  • Maku: Intensiivinen, makea ja mausteinen, muistuttaa hieman bataattia.
  • Käyttö: Sopii hyvin soseisiin, piirakoihin ja gratiineihin
Spagettikurpitsa.
© iStock

Spagettikurpitsa

  • Väri ja koko: Spagettikurpitsa on kesä- ja talvikurpitsan risteytys, ja se painaa 1–2,5 kiloa. Se on muodoltaan soikea, kuori on paksu ja hedelmäliha keltainen.
  • Maku: Mieto ja neutraali.
  • Käyttö: Raakana liha on kiinteää, ja muuttuu kypsennettäessä sitkeämmäksi ja muistuttaa spagettia. Spagettikurpitsaa voikin käyttää pastan tilalla tai erilaisilla täytteillä täytettynä.
Tammenterhokurpitsa.
© iStock

Tammenterhokurpitsa (acorn-kurpitsa)

  • Väri ja koko: Pieni ja tummanvihreä – joskus oransseja täpliä – ja uurteinen pinta. Näyttää hieman tammenterholta ilman hattua ja painaa 500 grammasta 1 kiloon.
  • Maku: Makea ja kevyt, pähkinäinen vivahde.
  • Käyttö: Hedelmäliha on hieman sitkeää ja sopii parhaiten uunissa kypsennettäväksi. Tämä kurpitsa sopii myös erinomaisesti täytettäväksi, sillä hedelmälihan poistamisen jälkeen tilalle jää sopivan kulhomainen kuoppa.
Delicata-kurpitsa.
© iStock

Delicata-kurpitsa

  • Väri ja koko: Kaunis ja koristeellinen, pitkulainen, kermanvärinen, ohut kuori, jossa on vihreitä raitoja. Lihan väri on oranssinkeltainen. Paino 500 grammasta 1 kiloon. Vaikka delicata-kurpitsa on talvikurpitsa, sillä on ohut ja syötävä kuori.
  • Maku: Makea ja voinen, muistuttaa maissia, bataattia tai kastanjaa.
  • Käyttö: Kuori on syötävä, joten delicata-kurpitsa on helppo valmistaa ja kypsentää viipaleina tai täytteillä täytettynä.
Kabocha-kurpitsa.
© iStock

Kabocha-kurpitsa (japanilainen talvikurpitsa)

  • Väri ja koko: Pyöreä, tummanvihreä tai oranssi, jossa on kova, muhkea kuori ja oranssi sisus. Kabocha painaa 500 grammasta 2 kiloon.
  • Maku: Erittäin makea ja kastanjan makuinen.
  • Käyttö: Kabochaa voi käyttää esimerkiksi keitoissa, wokeissa tai keitettynä lisäkkeenä. Se sopii hyvin myös pyreeksi, ja siitä voi tehdä myös "ranskalaisia".
Crown prince -kurpitsa.
© iStock

Crown prince -kurpitsa

  • Väri ja koko: Kaunis ja pyöreä hopeansininen kuori ja kullankeltainen sisus. Painaa noin 3–4 kiloa.
  • Maku: Makea ja voimakkaan pähkinäinen maku sekä kiinteä hedelmäliha.
  • Käyttö: Sopii erinomaisesti sosekeittoihin, grillissä tai uunissa paistamiseen, soseisiin ja piirakoiden täytteeksi.
Italialainen tromboncino-kurpitsa.
© iStock

Tromboncino-kurpitsa

  • Väri ja koko: Italialainen, maassa kiemuraiksi kasvava kesäkurpitsa, jonka pitkät hedelmät painavat 2–4 kiloa ja voivat kasvaa jopa metrin pituisiksi. Väri on vaaleanvihreä tai keltainen.
  • Maku: Mieto ja hieman pähkinäinen.
  • Käyttö: Voidaan syödä kesäkurpitsana (nuorena) tai talvikurpitsana (kypsänä), ja sopii monenlaiseen käyttöön, paistamisesta gratiineihin.
Small sugar -kurpitsa.
© iStock

Small sugar -kurpitsa

  • Väri ja koko: Pyöreä, oranssi talvikurpitsa, jossa on uurteinen pinta. Painaa 3-4 kiloa.
  • Maku: Erittäin makea ja täyteläinen maku, sopii täydellisesti jälkiruokiin
  • Käyttö: Small sugar -kurpitsaa käytetään pääasiassa piirakoissa, leivonnaisissa ja pataruoissa, sillä kuten nimikin kertoo, se sisältää paljon enemmän sokeria kuin suuremmat halloween-kurpitsat. Se tunnetaan myös nimellä ”New England Pie”.
Buttercup-kurpitsa.
© iStock

Burgess buttercup bush -kurpitsa

  • Väri ja koko: Pieni, pyöreä ja tummanvihreä talvikurpitsa, jonka hedelmäliha on oranssi. Painaa noin 2 kiloa. Buttercup jalostettiin 1920-luvulla perunan korvikkeeksi, ja se säilyy jopa 1 vuoden.
  • Maku: Buttercup-kurpitsa ei ole kovin yleinen pohjoisilla leveysasteilla. Se tunnetaan herkullisen makeasta, pähkinäisestä ja kastanjan makuisesta sekä kiinteästä, hienorakeisesta lihasta.
  • Käyttö: Soveltuu hyvin uunissa paahdttavaksi tai täyteläiseen kurpitsakeittoon.

8 Miten kurpitsaa voi käyttää ruoanlaitossa?


Kurpitsaa voidaan käyttää ruoanlaitossa monin eri tavoin – sitä voi esimerkiksi soseuttaa, paahtaa, keittää, paistaa tai pikkelöidä.

Kurpitsan väristä saa osviittaa siitä, mihin kyseinen lajike parhaiten soveltuu:

  • Harmaat kurpitsat sisältävät enemmän kuiva-ainetta ja ovat kypsennettäessä vähemmän vetisiä. Siksi ne sopivat hyvin paahdettavaksi, friiterattavaksi tai soseutettavaksi. Tällaisia kurpitsoja ovat esimerkiksi Suomessa harvinaisemmat crown prince- ja buttercup-kurpitsat.

  • Vihreissä kurpitsoissa on hieman enemmän sokeria ja vähemmän kuiva-ainetta. Ne sopivat siksi hyvin jälkiruokiin. Tällaisia ovat esimerkiksi delicata- ja burgess buttercup -kurpitsat.

  • Oransseilla kurpitsoilla on alhainen kuiva-ainepitoisuus ja makea, pähkinäinen maku. Ne sopivat erinomaisesti keittoon tai soseeseen. Tällaisia ovat esimerkiksi hokkaidokurpitsat.

Yhteistä kaikille kurpitsoille on kuitenkin se, että pääraaka-aine on itsessään melko miedon makuinen. Marten Kosgaargin mukaan tämä on myös niiden valtti:

”Kurpitsa sopii mainiosti tuomaan esiin mausteiden, kuten timjamin, valkosipulin, chilin, salvian tai rosmariinin makua.”

Kokeile kurpitsaa itse – kokosimme alle herkullisimmat kurpitsareseptimme.

9 Kurpitsareseptit


Useimmissa resepteissä olemme käyttäneet hokkaido- tai myskikurpitsaa, mutta voit helposti korvata ne jollakin toisella herkullisella lajikkeella.

Keittoa kulhoissa.
© wichmann+bendtsen

Täyteläinen kurpitsakeitto

Kurpitsakeitto on monen syyssuosikki. Miedon makuinen, täyteläinen keitto lämmittää ihanasti koleana päivänä.

Katso resepti täältä

Herkullisia kurpitsavohveleita.

Rapeat kurpitsavohvelit

Nämä vohvelit ovat hitti aamiaispöydässä tai viikonlopun brunssilla! Kurpitsan makea pähkinäinen maku sopii taivaallisen hyvin suklaan, pähkinöiden ja siirapin kanssa.

Katso resepti täältä

Kuskussalaattia ja karamellisoitua kurpitsaa.
© wichmann+bendtsen

Kurpitsa-kuskussalaatti

Helppo ja uskomattoman herkullinen marokkolaisvaikutteinen salaatti, jossa kurpitsaa kypsennetään uunissa, kunnes se saa juuri oikean karamellisoituneen maun.

Katso resepti täältä

Lautasella kurpitsapannukakkua, ranskankermaa ja granaattiomenan siemeniä.
© wichmann+bendtsen

Makea kurpitsapannari

Tämä herkku muistuttaa hieman omenakaurapaistosta, mutta omena sen sijaan tämä ihana jälkiruoka on tehty kurpitsasta ja maustettu kanelilla, inkiväärillä ja muskottipähkinällä.

Katso resepti täältä

Lehtikaalikeitto ja pikkelöityä kesäkurpitsaa.

Lehtikaalikeitto ja pikkelöityä kurpitsaa

Pikkelöidyt kurpitsat sopivat maukkaaksi lisukkeeksi esimerkiksi terveelliselle ja herkulliselle lehtikaalikeitolle.

Katso resepti täältä

10 Kurpitsan säilytys


Kuinka kauan kurpitsa säilyy?

Hyvin pitkään – jos kyseessä on talvikurpitsa, joka hyötyy kovasta ja suojaavasta kuorestaan.

Jotkut niistä voivat säilyä oikeissa olosuhteissa jopa 6 kuukautta.

Opas: Näin säilytät kurpitsan

Talvikurpitsat (esimerkiksi myski- ja hokkaidokurpitsa)

  • Säilytys: Talvikurpitsat säilyvät pitkään, jos niitä säilytetään viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa. Lämpötilan tulisi olla 10–15 asteen välillä.

  • Säilyvyys: Talvikurpitsat säilyvät oikeissa olosuhteissa 2–3 kuukautta, joskus jopa 7 kuukautta.

  • Pakastaminen: Kurpitsaa voi pakastaa, mutta on suositeltavaa keittää tai paistaa se ensin parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Kypsennetty kurpitsa säilyttää rakenteensa ja makunsa paremmin pakastamisen jälkeen. Leikkaa kuutioiksi, kypsennä ja jäähdytä se ennen pakastamista.

Talvikurpitsa voi säilyä pakastimessa jopa 12 kuukautta.

Lue myös: Kuinka kauan ruoka säilyy pakastimessa

Kesäkurpitsat

  • Säilytys: Kesäkurpitsat ovat vähemmän kestäviä ja viihtyvät parhaiten 5–10 asteen lämpötilassa. Laita ne muovipussiin tai ilmatiiviiseen astiaan, jotta ne eivät pääse kuivumaan.

  • Säilyvyys: Ne säilyvät yleensä tuoreina 1–2 viikkoa jääkaapissa.

  • Pakastaminen: Kesäkurpitsat voi pakastaa, mutta ne kannattaa ensin kiehauttaa, jos haluaa säilyttää mahdollisimman paljon makua ja rakennetta. Leikkaa ne viipaleiksi tai kuutioiksi, keitä 1–2 minuuttia ja jäähdytä nopeasti kylmässä vedessä ennen pakastamista.

Pakastettu kesäkurpitsa säilyy jopa 10–12 kuukautta.

Miten pitkään kypsennetty kesäkurpitsa säilyy jääkaapissa?

Kypsennetty kesäkurpitsa säilyy yleensä 3–5 päivää ennen kuin se alkaa pilaantua.

Vältä ruokahävikkiä ja pakasta mahdolliset tähteet.

11 Mitä kurpitsoja ei saa syödä?


Kaikki kurpitsat eivät ole syötäviä. Koristekurpitsat, joita käytetään etenkin halloweenina, eivät yleensä sovellu ruoanlaittoon.

Kaikki koristekurpitsat eivät välttämättä ole myrkyllisiä, mutta niitä ei kasvateta syötäväksi, ja niissä on usein karvas maku ja kova rakenne.

12 Ovatko jotkut kurpitsat myrkyllisiä?


Kyllä, jotkut kurpitsat voivat olla myrkyllisiä. Jotkin luonnonvaraiset lajikkeet sisältävät runsaasti kukurbitasiinia, joka voi aiheuttaa vatsavaivoja, pahoinvointia ja harvinaisissa tapauksissa myrkytyksen.

Kitkerä maku on usein hyvä merkki siitä, että hedelmä voi olla syömäkelvoton tai jopa myrkyllinen. Siksi on hyvä nyrkkisääntö välttää kurpitsoja, jotka maistuvat epätavallisen kitkeriltä.

Jos kurpitsa maistuu kitkerältä, sylje se ulos – ja jätä loput syömättä.

13 Mitkä kurpitsat sopivat parhaiten pikkelöitäväksi?


Pikkelöidyt kurpitsat ovat superhyviä! Käytä lajikkeita, joiden hedelmäliha on kiinteää, sillä ne säilyttävät rakenteensa paremmin säilönnässä.

Suosittu talvilajike marinointiin on hokkaido- tai myskikurpitsa, joita on varsin hyvin saatavilla sesongin aikana. Molemmissa on kiinteä, miedon makuinen hedelmäliha , joka imee helposti mausteita ja etikkaa.

Kesäkurpitsat sekä samaan heimoon kuuluvia kurkkuja voidaan myös marinoida, jolloin lopputulos on kevyt ja rapea, ja ne sopivat monien ruokien lisukkeeksi tai voileipien päälle.