Suuri juusto-opas

Täältä saat kattavan yleiskuvan juustoista – ravintosisällöstä ja mausta herkullisiin resepteihin, joita voit helposti kokeilla kotona.

Erilaisia juustoja tarjottimella

JUUSTO SISÄLTÄÄ RUNSAASTI KALSIUMIA, PROTEIINIA JA B12-VITAMIINIA. Ja se on vielä niin hyvän makuistakin.

© iStock

Juustot ovat herkullisia.

Jo pienellä määrällä keltaista herkkua ruoka nousee uudelle tasolle. Ripaus raastettua juustoa vihannesten päälle tai hieman fetajuustoa salaattiin antaa viimeisen silauksen arkiruoalle.

Olitpa sitten pehmeän raejuuston, voimakkaan parmesaanin tai kermajuuston ystävä, löydät suosikkisi tästä oppaasta.

Kerromme eri juustojen ravintoaineista – kaloreista ja proteiineista kalsiumiin ja rasvaan. Luvut ovat suuntaa-antavia, sillä juustotyyppien sisälläkin on paljon eroja.

Lisäksi saat runsaasti inspiraatiota suosikkijuustosi käyttämiseen terveellisissä ja herkullisissa ruoissa.

VINKKI: Raejuusto on täydellinen valinta, jos haluat mietoa ja paljon proteiinia sisältävää juustoa ilman liikaa kaloreita.

Voit syödä sitä leivän päällä, mutta se sopii erinomaisesti myös leipään, sämpylöihin, piirakoihin ja moniin muihin ruokiin.

Lue lisää raejuuston käyttömahdollisuuksista täältä

VINKKI: Briejuustosta voi syödä sekä reunan että kermaisen keskustan. Pehmeä, valkoinen reuna voimistaa makuelämystä.

HUOM.: Jos olet raskaana, lue tuotteen pakkausseloste huolellisesti ennen kuin syöt briejuustoa. Brie ja muut pehmeät juustot ovat usein pastöroimattomia ja voivat sisältää listeriabakteeria, joka voi olla vaarallista sikiölle.

On olemassa myös pastöroituja pehmeitä juustoja, joita voi syödä myös raskaana ollessaan.

Lue myös: Ravintoneuvoja raskauteen

VINKKI: Tuorejuusto ei ole herkullista vain leivällä, kekseillä ja vihannespalojen dippinä – sitä voi käyttää myös monissa ruoissa, kuten kastikkeissa ja piirakoissa, antamaan kermaisen vivahteen.

Tiesitkö, että kermajuusto on yksi Suomen suosituimmista juustoista, jollei jopa suosituin?

Runsasrasvaista, pehmeähköä ja murukoloista juustoa käytetään etenkin leivän päällä.

Tiesitkö, että parmesaania voi pakastaa?

Parmesaani ja muut kovat juustot, kuten cheddar ja emmental, sopivat hyvin pakastettaviksi, koska ne säilyttävät makunsa ja rakenteensa pakastettuna.

Myös pehmeitä juustoja, kuten raejuustoa, tuorejuustoa ja fetajuustoa, voi pakastaa, mutta niiden rakenne muuttuu pakkasessa vetisemmäksi ja rakeisemmaksi.

VINKKI: Burrata maistuu herkulliselta kaikessa kermamaisessa yksinkertaisuudessaan.

Kokeile lisätä tomaattisalaattiin reilu annos tätä mietoa juustoa, joka on keskeltä pehmeä ja valuva.

Jos burrataa ei ole saatavilla, voit käyttää sen sijaan mozzarellaa.

Lue myös: Tämän vuoksi rasvainen juusto ei ole epäterveellistä

Tiesitkö, että feta on suojattu alkuperänimitys. Vain tietyllä Kreikan alueella tuotetuista juustoista saa käyttää nimeä feta. Meillä valmistettuja fetan tyyppisiä juustoja myydään usein esimerkiksi ”salaattijuustona”.

Aidon fetan ja fetaa muistuttavien juustojen maku eroaa selvästi. Aito feta valmistetaan lampaanmaidosta tai lampaan- ja vuohenmaidosta, kun taas salaattijuustot valmistetaan lehmänmaidosta.

Tiesitkö, että sinihomejuustot on kypsytetty homeella ja niiden maku on voimakas ja hieman terävä?

VINKKI: Sinihomejuusto sopii erityisen hyvin juustotarjottimelle, salaatteihin, kastikkeisiin tai sulatettuna kastikkeisiin ja pizzaan.

Cheddar toimii hyvin sulatettuna esimerkiksi paahtoleivällä tai pizzassa. Se sopii kuitenkin myös vaikka keittoihin tai uuniperunoihin.

VINKKI: Cheddar sulaa parhaiten raastettuna.

Mozzarella on monikäyttöinen juusto. Sen mieto ja kevyt maku sopii hyvin pizzaan, lasagneen, salaatteihin, voileipiin ja lämpimiin ruokiin.

VINKKI: Tuore mozzarella sisältää paljon nestettä. Siksi mozzarella kannattaa viipaloida ja antaa viipaleiden valua talouspaperilla ennen lisäämistä pizzaan tai muihin ruokiin.

Ruskepilkkuista, purressa vähän narskuvaa kiekkomaista leipäjuustoa on valmistettu perinteisesti Kainuussa, Lapissa ja Pohjanmaalla.

Se tarjoillaan usein jälkiruoaksi lämmitettynä lakkahillon kanssa.