Tämän vuoksi juustoa saa syödä – joka päivä
Oletko suuri juuston ystävä? Sitten voit iloita siitä, että juusto ei vain maistu hyvältä vaan on myös terveellisempää kuin moni luulee.
Oletko suuri juuston ystävä? Sitten voit iloita siitä, että juusto ei vain maistu hyvältä vaan on myös terveellisempää kuin moni luulee.
Sillä voi gratinoida melkein mitä vain. Ja ravintolassa et vilkaisekaan jälkiruokalistan suklaakakkua ja jäätelöä, sillä silmäsi näkevät vain juuston.
Tunnistatko itsesi? Sitten voit varmaan epäröimättä myöntää, että KYLLÄ, todella rakastat juustoa.
Juuston epäterveellisyydestä on puhuttu viime vuosina paljon – etenkin sen korkeasta rasvapitoisuudesta ja yhteydestä korkeaan kolesteroliin sekä sydän- ja verisuonitauteihin.
Onneksi nykyään tiedetään, että juusto ei ole niin epäterveellistä kuin aiemmin uskottiin, vaan juuston syömisellä on jopa paljon terveyshyötyjä.
Kun laitat viipaleen goudaa ruisleivän päälle, et ehkä tule ajatelleeksi tekeväsi tällöin hyvää suolistollesi. Juusto on nimittäin fermentoitu elintarvike, joka sisältää maitohappobakteereja.
Maitohappobakteerit ovat probiootteja, jotka edistävät hyvien bakteerien kasvua ja auttavat ylläpitämään suoliston luonnollista tasapainoa.
Joten kun syöt juustoa, teet hyvää sekä suolistollesi että yleiselle terveydellesi.
Tutkija eivät tiedä, johtuuko se sitten edellä mainituista maitohappobakteereista vai jostakin muusta juuston ainesosasta, mutta Aarhusin yliopiston ja Kööpenhaminan yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että juuston syöminen nosti lyhytketjuisten rasvahappojen pitoisuutta suolistossa. Se edistää rasva-aineenvaihduntaa, mikä voi alentaa kolesterolia.
Juuston syönti lisää muun muassa anti-inflammatorisen butyraatin pitoisuutta, mikä voi vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä ja ehkäistä lihomista.
Lue myös: Suuri juusto-opas
Juusto sisältää myös runsaasti keholle välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita, muun muassa B12-vitamiinia, jota on vain eläinperäisissä elintarvikkeissa.
Juusto voi siis olla hyvä B12-vitamiinin lähde niille, jotka eivät syö paljon tai lainkaan lihaa. B12-vitamiini on tärkeä hermoston toiminnalle ja punasolujen muodostumiselle
Lue myös: B12-vitamiini – tärkeä hermostolle
Juusto sisältää myös runsaasti kalsiumia, joka on tärkeää luille, hampaille, lihaksille, suolistolle ja verenkierrolle. Kalsiumia on paljon etenkin kovissa ja puolikovissa juustoissa, ja sata grammaa juustoa voi kattaa koko päivän kalsiumintarpeen.
Juusto on myös oikein hyvä proteiinin lähde. Elimistö tarvitsee proteiinia muun muassa lihasten kasvuun ja palautumiseen.
Lue myös: Nämä ovat parhaat proteiininlähteet
Yksi syy juustonhimoon on sen vastustamaton umamin maku.
Ja mikä parasta, juustoa ei tarvitse lisätä ruokaan edes paljon maun korostumiseksi, mikä on kätevää, sillä juusto sisältää kieltämättä usein melko paljon kaloreita.
Pieni määrä juustoraastetta voi antaa uunivihanneksille syvän ja täyteläisen umamin maun, joka saa koko perheen yhtäkkiä rakastamaan parsakaalia.
Sekoita esimerkiksi hieman fetajuustoa jogurttiin yhdessä yrttien, sitruunamehun ja pippurin kanssa – ja voilà! Saat ihanan dippikastikkeen kasvistikkujen, leivän tai grilliruoan lisukkeeksi. Tai kokeile ihanaa Kreikan maut mieleen tuovaa uunifetatahnaa.
VINKKI: Vielä lisää umamin makua?
Käytä kypsytettyjä juustoja, kuten parmesaania, cheddaria ja sinihomejuustoa, joiden voimakas ja täyteläinen maku voi viedä ruoan todella uuteen ulottuvuuteen.
Juusto sisältää usein runsaasti kaloreita, joten sitä ei kannata syödä liikaa.
”Vähän mutta hyvää” pätee myös juustoon... vaikka juustolla onkin monia terveyshyötyjä.