Juurileipä padassa

50 minuuttia
327 kcal

Maailman paras pataleipä. Leivästä on vaikea pitää näppejään irti, mutta jos vain suinkin maltat, anna leivän jäähtyä ritilällä ennen kuin alat viipaloida sitä.

Juurileipä

JUURILEIPÄ – Viillot leivän pinnassa eivät ole vain ulkonäön vuoksi, sillä niistä leipä pääsee kohoamaan.

© B. Hastoft

Juurileipä padassa

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 leipä

Juurileipä padassa

  • 10 g kuivahiivaa
  • 150 g juurta
  • 6 dl vettä
  • 150 g täysjyvävehnäjauhoja
  • 700 g (manitoba)vehnäjauhoja
  • 20 g merisuolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl chiansiemeniä
  • 2 rkl seesaminsiemeniä
  • (jääkuutioita)

Hapanjuuri – perusohje

  • 3 dl vettä
  • 1 dl täysjyväjauhoja, vehnää tai ruista
  • 2 dl vehnäjauhoja

Valmista juurileipä padassa näin

  • Sekoita hiiva ja juuri – katso juuren valmistusohje alla – kädenlämpöiseen veteen. Lisää täysjyvävehnäjauhot.
  • Sekoita ja anna seistä 30 minuuttia.
  • Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan, lisää suola ja vaivaa taikina sileäksi.
  • Sipaise pintaan öljyä ja anna taikinan levätä 1 tunti.
  • Taittele taikinan reunoja muutaman kerran taikinapallon alle. Ripottele pintaan siemenet, peitä kulho ja anna taikinan levätä yö kylmässä.
  • Pane uuninkestävä pata kylmään uuniin ja kytke uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
  • Nosta leipä leivinpaperille.
  • Ota pata uunista, nosta leipä papereineen pataan, pudota padan ja paperin väliin muutama jääkuutio, pane kansi päälle ja nosta pata uuniin. Säädä lämpö 200 asteeseen ja kypsennä 20 minuuttia.
  • Ota leipä padasta ja kypsennä sitä 230 asteessa vielä 10 min, kunnes kuori on ruskea ja rapea.

Hapanjuuren valmistus

  • Sekoita vesi ja jauhot tasaiseksi puuroksi kannelliseen tölkkiin tai rasiaan. Laita kansi löyhästi kiinni niin, että juuri saa ilmaa.
  • Anna seistä huoneenlämmössä 4 päivää. Sekoita kerran päivässä.
  • Heitä kuori ja puolet juuresta pois. Herättele juuri 1 dl:lla vettä ja 1 dl:lla jauhoja, joista puolet on täysjyvää.
  • Anna juuren seistä vielä 1–2 päivää, kunnes se kuplii iloisesti. Säilytä yli jäänyt juuri tiiviisti kannen alla jääkaapissa ja ruoki, eli herättele se aina ennen leipomista.

VINKKI Anna leivän jäähtyä ritilällä ainakin vähän aikaa ennen kuin viipaloit sen.

VINKKI Tarkista leivän kypsyys paistomittarilla. Työnnä mittari keskelle leipää, ja kun mittari näyttää 96–98 astetta, leipä on valmis.

VINKKI Jos jääkaapista otetussa taikinassa on isoja ilmakuplia, se on kohonnut liikaa. Leivo se silloin sämpylöiksi.