Maitoa kannussa
© iStock

Valitse täysmaito ja hoikistu

Täysmaito näyttäisi olevan edullisempaa terveydelle kuin rasvaton ja kevytmaito.

tiistai 13. joulukuuta 2016 teksti G. Palmgren
Täysmaitoa ei tarvitse kaihtaa. Vuonna 2016 peräti kaksi tutkimus­ryhmää päätyi samaan tulokseen: täysmaito ja muut rasvaiset maitotuotteet ovat suotuisampia terveydelle kuin vähärasvaiset.


Laaja yhdysvaltalaistutkimus osoitti, että rasvaisia maitotuotteita käyttä­villä, joilla siten oli veressään runsaasti rasvahappoja, oli 50 % keskimääräistä pienempi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen. Vastaavasti niillä, joilla oli veressään vain vähän rasvahappoja, riski oli kaksinkertainen.


Lisäksi ruotsalainen tutkimus osoitti, että lihomisriski oli suurempi niillä, jotka suosivat rasvatonta maitoa ja kevytjogurttia, kuin niillä, jotka joivat päivittäin täysmaitoa ja levittivät leipänsä päälle voita.


Haluatko karistaa kilon nopeasti? Lue, miten voit keventyä kilon verran vuorokaudessa!

Vaikutuksen syytä ei tunneta, mutta oletetaan, että rasvaiset maito­tuotteet tekevät niin kylläiseksi, että niiden ansiosta syödään vähemmän.

Sovella tieto käytäntöön

Jos pidät täysmaidosta ja kerma­juustosta, nauti niitä, mutta kohtuudella. Suotuisa vaikutus on myös hapatetuilla ruoka-aineilla kuten jogurtilla, hapankaalilla, misolla ja oliiveilla. Alkoholi ­laskee hyödyllisten rasvahappojen määrää veressä, joten vältä sitä.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee