Tämän vuoksi kannattaa aloittaa päivä professorin viherpuurolla

Miksi vihreä puuro on terveellistä? Tässä on 9 tärkeintä syytä syödä professorin suosikkiaamiaista – jotkin niistä voivat yllättää.

Viherpuuro, jossa on parsakaalia, pinaattia ja lehtikaalia

PROFESSORI ripottelee aina vihreän energiapuuronsa päälle lisukkeita ja pitää pakastimessaan luomumarjoja pienissä pusseissa.

© wichmann+bendtsen

Mistähän sitä oikein aloittaisi? Päivän aloituksella professorin vihreällä energiapuurolla on lukuisia hyötyjä. Pyysimme suositun aamiaisen kehittänyttä professori Oluf Borbye Pederseniä kertomaan yhdeksän tärkeintä etua.

1 Edistää ruoansulatusta


Viherpuuro sisältää runsaasti ravintokuitua, joka edistää ruoansulatusta, ja ehkäisee siten ummetusta ja rauhoittaa vatsaa.

2 Antaa kylläisyyttä


Runsaat kuidut täyttävät vatsan uskomattoman hyvin.

3 Edistää aineenvaihduntaa


Uutena löydöksenä Oluf Borbye Pedersenin johtama tutkijaryhmä on havainnut, että tietyt suolistobakteerit muodostavat hormonien kaltaisia molekyylejä, jotka lisäävät rasvanpolttoa ja alentavat verensokeria. Nämä RORDEP1- ja RORDEP2-nimiset proteiinit vaikuttavat kuin käynti kuntosalilla.

4 Vahvistaa luustoa


Viherpuuro sisältää todella paljon vitamiineja. Lisäksi viherpuurolla ruokitut suolistobakteerit tuottavat B- ja K-vitamiineja sekä useita sappihappoja, jotka ovat tärkeitä muun muassa K- ja D-vitamiinien imeytymiselle. Vitamiinit tukevat luun muodostusta ja auttavat ehkäisemään osteoporoosia.

Koska vihannekset ja hedelmät sisältävät orgaanisia happoja (oksaalihappo, viinihappo, omenahappo ja sitruunahappo), Oluf Borbye Pedersen suosittelee nauttimaan päivittäin myös suuren annoksen kalsiumia sisältävää piimää tai rahkaa.

5 Tukee immuunijärjestelmää


Runsas kasvisten syönti lisää suoliston hyvien bakteerien määrää. Ne muokkaavat kasvien sisältämiä aineita, kuten antioksidatiivisia flavonoideja ja polyfenoleja, elimistön paremmin hyödynnettäväksi. Näin kasvisten terveelliset aineet pääsevät paremmin kehon soluihin ja vahvistavat immuunijärjestelmää.

6 Ehkäisee tulehdusta


Noin puolella aikuisista on tietämättään elimistössään krooninen tulehdustila eli niin sanottu matala-asteinen tulehdus. Sen syitä ovat muun muassa huono ruokavalio (liian vähän kasviksia, liikaa jalostettuja elintarvikkeita, makeisia ja virvoitusjuomia ja liikaa punaista lihaa), liian vähäinen liikunta ja tupakointi.

Tulehdustila aiheuttaa muun muassa vaurioita suolen seinämään, ja se voi johtaa moniin kroonisiin sairauksiin. Terveyttä edistävät suolistobakteerit, jotka käyttävät ravinnokseen esimerkiksi viherpuuron kasvikuituja, muuttavat ravintokuidut lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi, jotka ylläpitävät suoliston terveyttä.

7 Edistää aivoterveyttä


Suolistobakteerien kasvisten kuiduista muodostamat lyhytketjuiset rasvahapot lisäävätä mielialaa kohottavia välittäjäaineita. Lisäksi ne vähentävät aivojen tulehdusreaktiota, mikä auttaa ehkäisemään muistisairauksia.

8 Auttaa ehkäisemään tulehdusta


Terveydelle hyödylliset suolistobakteerit muodostavat niin sanottuja antimikrobipeptidejä, eräänlaisia luonnollisia antibiootteja, jotka voivat torjua sairauksia aiheuttavia bakteereja.

9 Voi tehostaa joidenkin sairauksien hoitoa


Uusi tutkimus viittaa siihen, että runsas ja monipuolinen suolistomikrobiomi voi myös tehostaa esimerkiksi syövän ja niveltulehduksen hoitoa.

ASIANTUNTIJA: Oluf Borbye Pedersen, ihmisen molekyyliaineenvaihdunnan professori Kööpenhaminan yliopistossa ja tutkimusjohtaja Gentoften sairaalassa sekä Kööpenhaminan yliopiston Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research -keskuksessa.