Syöpä opetti Mortenin rakastamaan viherpuuroa

Jos joku olisi pari vuotta sitten kehottanut Mortenia syömään puoli kiloa kasviksia päivittäin, vastaus olisi todennäköisesti ollut kohtelias ”ei kiitos”. Nyt on toinen ääni kellossa.

Morten Skovsted

MORTEN SKOVSTED on syönyt viherpuuroa päivittäin vuodenvaihteesta 2024–2025 lähtien.

© Privatfoto

58-vuotias Morten ei koskaan aiemmin syönyt varsinaisesti epäterveellisesti mutta ei myöskään erityisen terveellisesti.

Monta vuotta hän söi esimerkiksi aamiaisella aina valkoista leipää, ja hän piti myös kovasti lihasta.

Mutta puolitoista vuotta sitten hän sai yllättäen syöpädiagnoosin, ja hän päätti alkaa huolehtia itsestään paremmin.

Lue myös: Opi syömään terveellisesti

Etenkin Mortenin jo aikuisen lapsen sanat eräänä iltana olivat herätys, joka sai Mortenin päättämään syödä enemmän kasviksia:

”Syöpäni on ilmeisesti parantunut, mutta yksi lapsistamme kertoi eräänä päivänä, miten paljon hän pelkäsi, että menettäisi minut. Silloin lupasin hänelle ja itselleni, että lapsillani olisi isä, joka elää vanhaksi”, hän kertoo.

Lue myös: Syö terveellisesti läpi elämän – vinkit 6 eri vuosikymmenelle

Lihanrakastajasta vihreän ruoan puolestapuhujaksi

Nyt on kulunut yhdeksän kuukautta siitä, kun Morten keskusteli poikansa kanssa uudenvuoden aattona.

”Ostin heti tammikuun ensimmäisenä päivänä tehosekoittimen ja ryhdyin toimeen”, hän kertoo. Siitä lähtien hän on syönyt viherpuuroa päivittäin. Vain matkat ja sosiaaliset menot ovat välillä keskeyttäneet päivittäisen rutiinin.

(Psst... katso resepti täältä 👇)

Morten innostui viherpuurosta jopa siinä määrin, että hän perusti sille oman Facebook-ryhmän.

”Olen ollut melkoinen lihansyöjä, joten jotkut ovat olleet jopa hieman järkyttyneinä siitä, että aloin vetää viherpuuron Facebook-ryhmää. Myös monet ystäväni ovat nyt alkaneet syödä sitä”, Morten kertoo.

Hän päätti ottaa suositun puuron osaksi arkeaan, koska hän halusi antaa keholleen paremmat edellytykset pysyä terveenä ja virkeänä.

Nykyään hän on riippuvainen energiapotkusta, joka seuraa puurokulhon tyhjentämistä.

”Se saa vain olon tuntumaan niin hyvältä. Tunnen kehossani kuhinaa, ikään kuin se suorastaan pursuaisi energiaa. Saan siitä hyvää oloa ja hyvän omantunnon”, hän selittää.

Koska puurosta saa niin paljon virtaa, Morten ei syö sitä kovin lähellä nukkumaanmenoaikaa, jottei uni häiriinny. Yleensä hän popsii puuronsa myöhään iltapäivällä.

Hyvä musiikki tahdittaa

Moni saattaa nyt ajatella, että on hirveän vaivalloista ja aikaa vievää rustata viherpuuroa suuresta määrästä kasviksia joka ikinen päivä. Mutta ei sen tarvitse olla, Morten sanoo.

Salaisuus on valmistaa useamman päivän annokset kerralla – ja nauttia siitä.

”Valmistan 14 päivän annokset kerralla. Joka toinen viikonloppu käytän siihen puolitoista tuntia ja nautin joka hetkestä. Kuuntelen samalla hyvää musiikkia”, Morten selittää. Näin homma sujuu mukavasti eikä hänen tarvitse joka aamu seistä keittiössä pilkkomassa ja soseuttamassa.

Hän valmistaa puuron aina Oluf Borbyen alkuperäisen reseptin mukaan ja lisää lopuksi vielä päälle hieman marjoja ja pähkinöitä, joista puuro saa lisää makeutta ja purutuntumaa.

Saattaa kuulostaa yksitoikkoiselta, mutta Mortenille se sopii oikein hyvin:

”Minulla on aina kiire enkä ehdi ja viitsi koko ajan miettiä ja valmistaa erilaisia salaatteja. On yksinkertaista ja helppoa käyttää aina samaa reseptiä, ja olen vakuuttunut siitä, että se sisältää kaiken tarvitsemani”, hän sanoo.