Vaali terveyttäsi professorin vihreällä energiapuurolla

Lue viherpuuron kehittäneen professorin erikoishaastattelu ja katso, lukeudutko niihin, joille viherpuurosta voi erityisesti olla hyötyä.

viherpuuron aineksia

VIHERPUURO – professorin aamiainen jo 37 vuotta.

© wichmann+bendtsen

Etkö pidä vihanneksista? ONNEKSI OLKOON!

Näin sanoo professori Oluf Borbye Pedersen. Jaa että miksi? Palataan siihen myöhemmin tässä artikkelissa.

Kylässä professorin luona

Keittiössä roikkuu tehosekoittimen muotoinen joulukoriste, jossa on vihreää kimalletta. Sen on antanut professorille hänen nuorin lapsenlapsensa hänen ja vaimonsa äskettäisen kultahääpäivän kunniaksi. Juhlien jälkeisenä aamuna yöpymisvieraille tarjoiltiin myös viherpuuroa, ihan tarkoituksella.

Professorin tärkein saavutus

Oluf Borbye Pedersen on riippumattoman yhdysvaltalaisen Clarivate Analytics -analytiikkayrityksen mukaan yksi maailman merkittävimmistä ja vaikutusvaltaisimmista tutkijoista. 31. heinäkuuta 2025 hän julkaisi jälleen kerran uraauurtavia tutkimustuloksia arvostetussa Nature Microbiology-lehdessä. Käänteentekevä tutkimus voi johtaa tulevaisuudessa uudentyyppisiin lääkkeisiin hengenvaarallisten sairauksien hoitoon.

Aiemmin hän on tutkijaryhmineen osoittanut, että intensiivinen lääkehoito ja elämäntapamuutos voivat pidentää tyypin 2 diabetesta sairastavien ihmisten elinikää kahdeksalla vuodella.

Mutta hänen mukaansa se ei ehkä ole tärkein asia, jonka hän on tehnyt kansanterveyden hyväksi.

Sen sijaan tärkein on innostaa sinua, minua ja monia muita aloittamaan päivä runsaalla annoksella kasviksia helposti nautittavassa muodossa, vihreäksi puuroksi sekoitettuna. Varmaan tiedätkin, että uusimpien ravitsemussuositusten mukaan kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä 500–800 grammaa päivässä, mikä voi monista tuntua käsittämättömältä ja vaikeasti toteutettavalta. Suositus muuttuu konkreettisemmaksi aamiaiseksi soseutettavassa viherpuurossa.

Lue myös: Marc halusi laihtua: Näin kävi, kun hän alkoi syödä viherpuuroa joka aamu

Viherpuuro on tullut niin tunnetuksi professorin kotimaassa Tanskassa, että sille on perustettu Facebook-ryhmä, jossa on tällä hetkellä yli 10 000 jäsentä. Lisäksi netistä voi tilata jopa pakkauksia, joissa ainekset tai valmiit puurot tuodaan suoraan kotiovelle.

”Vihreässä energiapuurossa ei ole mitään maagista, mutta se toimii. Se antaa nostetta elämään!
— Oluf Borbye Pedersen

80-vuotiaana Oluf tekee edelleen tutkijaryhmänsä kanssa tieteellisiä läpimurtoja. Ehkäpä erityisessä aamiaisessa, josta on tullut suoranainen ilmiö, on sittenkin hieman taikaa.

Vierailemme professorin luona puhumassa siitä, kuinka hänen ja hänen vaimonsa aamiainen on 37 vuodessa noussut varsinaiseksi kansansuosikiksi ja miksi hän suosittelee aloittamaan sen syömisen tänään, jollet ole vielä aloittanut.

1 Mistä luulet vihreän energiapuuron valtavan menestyksen johtuvan?


”Se on todella hyväksi kansanterveydelle!

Yksi menestyksen syy on mielestäni se, että resepti on melko helppo. Toinen syy on se, että yhä useammat ovat huomanneet, kuinka tärkeä merkitys mikrobiomilla on kroonisten sairauksien ehkäisyssä.

Jokainen voi itse tehdä jotain hyvää terveytensä eteen aloittamalla päivän reilulla annoksella kasviksia.”

2 Eikö saman saisi vain rouskuttamalla kasviksia?


”Kyllä, ehdottomasti. Tärkeintä on, että syö paljon kasviksia. Vähintään 30:tä erilaista viikossa.
Tutkimukset osoittavat, että useimmat aikuiset tanskalaiset syövät vain 200–300 grammaa vihanneksia ja hedelmiä päivässä.
Monille tavoitteeseen pääseminen onnistuisi varmasti helpommin syömällä suuren annoksen kasviksia soseutettuna.

Lisäksi soseuttaminen tekee kasvisten ravintokuidusta helpommin käsiteltävää suolistobakteerien entsyymeille, jotka muuttavat kuidut muun muassa hyödylliseksi maitohapoksi.

Itse syön kilon kasviksia päivässä, puolet niistä aamulla viherpuurona.

3 Millaista tehosekoitinta itse käytät?


”Käytän tehosekoittimen loppuun noin kahdessa vuodessa, mallista riippumatta. Tehokas tehosekoitin on TÄRKEÄ. Pieni sauvasekoitin ei riitä, jos sen pitää jauhaa puoli kiloa vihanneksia joka aamu. Tällä hetkellä meillä on Sage Super Q -merkkinen tehosekoitin, mutta myös Vitamix Ascent, KitchenAid ja Wilfa ovat erinomaisia.”

4 Entä jos ei pidä kasviksista?


”Jollet pidä kasviksista, en voi muuta sanoa kuin onneksi olkoon! Aivan mahtavaa! Kuulut todella onnekkaisiin.

Se on kuin lottovoitto. Juuri sinä saat suurimman terveyshyödyn aloittamalla viherpuuron syömisen. Aloita nyt äläkä odota, kunnes ehkä sairastut johonkin krooniseen sairauteen.

Anna sille muutama kuukausi aikaa. Kun ruokit terveydelle hyödyllisiä suolistobakteereja, jotka rakastavat vihreää energiapuuroa, niiden määrä lisääntyy. Eläinkokeista tiedämme, että ne lähettävät signaaleja aivojesi palkitsemiskeskukseen, jolloin alat lopulta rakastaa kasviksia niin paljon, ettet enää voi olla ilman.”

Pitääkö puuron olla vihreää ollakseen terveellistä?


”Vaihtelu on hyväksi, sillä se auttaa rakentamaan vahvan mikrobiomin. Puuron ei tarvitse olla vihreää. Olen itse syönyt siitä lukemattomia erilaisia versioita.

Työni edellyttää paljon matkustamista, ja kirjauduttuani hotelliin pyydän aina heti päästä keittiömestarin tai vastaavan puheille tiedustellakseni, voisiko keittiö valmistaa minulle energiapuuroa seuraavana aamuna.

Vuosien varrella olen päässyt nauttimaan valtavasti erilaisia energiapuuroja ja makuelämyksiä.”

Lue myös: Kokeile viherpuuron upeaa oranssia versiota.

Viherpuuro, jossa on porkkanaa, kurkumaa ja kukkakaalia

KUKKAKAALI on hyvä pohja viherpuurolle, jonka ei tarvitse olla vihreää eikä näyttää mutalammikolta.

© wichmann+bendtsen

5 Saako pakastevihanneksista saman hyödyn kuin tuoreista?


”Asiaa ei ole koskaan tutkittu nimenomaan suolistomikrobiomin kannalta, mutta olettaisin, että niissä ei ole eroa.

Omasta mielestäni puuro maistuu parhaiten tuoreista kasviksista tehtynä, mutta tärkeintä on, että valmistat ja syöt sitä. Jos sinusta helpompi käyttää pakastevihanneksia ja -marjoja, niin tee niin.

Monet valmistavat viikonloppuna suuren annoksen koko viikoksi ja pakastavat sen päiväannoksina, jotka voi sitten sulattaa jääkaapissa yön yli.”

6 Laihduttaako viherpuuro?


”Viherpuuroni ei ole tarkoitettu laihduttamiseen. Se, laihtuuko, kun siitä tulee osaksi päivittäistä rutiinia, riippuu siitä, mitä muuta syö päivän aikana.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat ovat olleet hieman epäileväisiä, koska puuro koostuu pääasiassa hiilihydraateista. Viherpuuron hiilihydraatit ovat kuitenkin niin sanottuja hitaita hiilihydraatteja, jotka pitävät kylläisenä pidempään.

Saadakseen enemmän proteiinia monet lisäävät soseuttamisen jälkeen puuroon 3–5 ruokalusikallista hampunsiemeniä, herneproteiinia tai edamamepapuja kuorineen.

Toiset taas lisäävät mieluummin runsasproteiinista rahkaa.”

KUNTO PLUSsan runsasproteiinisen viherpuuron ohje löytyy täältä

Lue myös: Runsasproteiininen vihreä energiapuuro

Pitääkö vihreä energiapuuro syödä aamulla hyötyjen saamiseksi?


”Ei suinkaan! Sitä voi syödä mihin aikaan päivästä tahansa. Jos valmistat sitä illalliseksi tai lounaaksi, voit esimerkiksi muokata sitä sen mukaan.”

7 Miten viherpuuro on vaikuttanut omaan elämääsi?


”Se on ollut minulle valtava päivittäinen energiabuusteri nyt jo yli 37 vuotta.

Olen vakuuttunut siitä, että se on yksi syy siihen, että edelleen – jo 53 vuotta kestäneen lääkärin ja tutkijan urani jälkeen – minulla on intoa tuottaa uutta tietoa terveystieteiden alalla ja saan siitä suurta iloa.

Minulla riittää aikaa ja energiaa myös kolmen sukupolven perheemme 15 jäsenelle ja kaikelle sille, mitä teemme viikoittain ja vuoden aikana.

Sana ”eläke” on ollut aina minulle vähän vieras, ja tälläkin hetkellä teen täysillä tutkimusta siitä, mitä tapahtuu, kun terveille koehenkilöille annetaan tiettyjä äskettäin löydettyjä bakteereja.

Nämä bakteerit tuottavat proteiineja, jotka uusien tutkimusten mukaan vaikuttavat rasvanpolttoon, verensokeriin ja ruokahaluun. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa markkinoilla olisi eräänlainen probioottitabletti, joka ehkäisee esimerkiksi lihavuutta ja diabetesta.

Pitkällä aikavälillä toiveena on, että näitä suolistobakteereja voidaan hyödyntää sydän- ja verisuonitautien, ylipainon, diabeteksen ja osteoporoosin hoitoon käytettävissä lääkkeissä.”

Oluf Borbye Pedersen

OLUF BORBYE PEDERSEN – on tutkinut vuosia suolistobakteerien vaikutusta kehoon ja mieleen.

Hyödyllistä tietoa ennen aloittamista

Ennen kuin ryhdyt pilkkomaan vihanneksia ja käynnistät tehosekoittimen, professori neuvoo sinua kiinnittämään huomiota kolmeen asiaan:

1. Hyvä keittiöhygienia
Pese ensimmäiseksi kädet. Huuhtele kasvikset huolellisesti juoksevalla vedellä äläkä koskaan jätä puuroa yli 15 minuutiksi huoneenlämpöön. Kasviksissa olevat maaperän bakteerit ovat tosin pääosin neutraaleja tai hyödyllisiä, mutta joukossa voi olla muutamia haitallisia bakteereja, jotka lisääntyvät hyvin nopeasti ja voivat aiheuttaa esimerkiksi ripulia.

Lisäksi kasvisten nitraatti muuttuu terveydelle haitalliseksi nitriitiksi. Siksi viherpuuro on säilytettävä jääkaapissa, jos sitä ei syödä heti. Se säilyy jääkaapissa vuorokauden ajan.

2. Kuumenna ulkomaiset marjat
Jos käytät ulkomaisia marjoja, ne on kuumennettava, koska niissä voi olla viruksia, jotka ovat päässeet niihin esimerkiksi saastuneesta kasteluvedestä.

3. Suosi luomua
Käytä mahdollisuuksien mukaan luomuviljeltyjä vihanneksia, palkokasveja, juureksia, kasveja, marjoja, pähkinöitä ja manteleita välttyäksesi kemiallisten torjunta-aineiden jäämiltä.