3 tehokasta tapaa saada lisää virtaa
Tarvitsetko lisää virta arkeen? Annamme eväät energisempään elämään – lataa akut treenillä, ajatusmallien hienosäädöllä ja hyvällä ravinnolla.
Tarvitsetko lisää virta arkeen? Annamme eväät energisempään elämään – lataa akut treenillä, ajatusmallien hienosäädöllä ja hyvällä ravinnolla.
Jatkuva väsymys vie voimat tehdä asioita, jotka toisivat iloa elämään. Ja jos toimeen kuitenkin ryhtyy puoliväkisin, voi palautuminen viedä päiväkausia.
Elimistön energiatasoon ja elimistön kykyyn tuottaa energiaa voi onneksi vaikuttaa usein jo pienillä elintapojen muutoksilla, jolloin virtaa alkaa vähitellen riittää enemmän ja enemmän. Kannattaa aloittaa niistä muutoksista, joihin jaksaminen riittää – väsyneenä ei kannata edes tavoitella mullistavia elämäntaparemontteja.
Useimmat kokevat saavansa hyötyä liikunnan lisäämisestä riippumatta siitä, mistä väsymys varsinaisesti johtuu. Kävelylenkki onnistuu melkein kaikilta, oli väsymyksessa kyse fyysisestä tai henkisestä vetämättömyydestä.
Kerromme, miten voit itse saada lisää energiaa elämään fyysisen treenin, henkiseen hyvinvointiin panostamisen ja terveellisen ravinnon avulla. Jos jaksaminen on vähissä, kannattaa selvittää aluksi väsymyksen juurisyy ja ryhtyä sen jälkeen niihin korjausliikkeisiin, joihin voimat sillä hetkellä riittävät.
Jos olo tuntuu kertakaikkisen vetämättömältä, ei treenaaminenkaan jaksa innostaa edes ajatuksena. On kuitenkin tärkeä huomioida, että luonnollinen väsymys seuraa vain riittävästä fyysisestä rasituksesta. Yleinen väsähtäneisyys johtuukin usein yksinkertaisesti siitä, että keho ei joudu riittävästi töihin, jolloin se menee eräänlaiseen horrostilaan – jolloin esimerkiksi nukahtaminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Kehoa pitäisikin liikuttaa joka päivä vähintään puoli tuntia, mieluiten tunti.
Itseään ei onneksi tarvitse yleensä pakottaa liikkeelle montakaan kertaa, kun liikuntaa alkaa jo automaattisesti kaivata. Monet kokevat, että kun liikuntaharrastuksessa on päässyt alkuun, oli treenin tavoite mikä hyvänsä, sitä ei halua enää lopettaa. Syynä on usein se, että liikkuminen on ”sivuvaikutuksena” antanut samalla uutta energiaa ja parantanut arjessa jaksamista, eikä vireämmästä olosta haluta enää luopua.
Liikunnan energiaa lisäävä vaikutus ilmenee yleensä myös varsin nopeasti – ja terveellinen riippuvuus on syntynyt.
Nykyihminen on tottunut siihen, että kaikki on mitattavissa ja analysoitavissa. Energian suhteen fysiikka on kuitenkin vain puolet totuudesta. Mieltä painavat raskaat ajatukset vaikuttavat jaksamiseen väkisinkin, vaikka kuinka ponnistelisi elääkseen terveellisesti. Synkkä mieliala ja negatiivinen asennoituminen itseen ja maailmaan voivat vaikuttaa myös fyysiseen oloon, joten jos elämästä tuntuu puuttuvan virtaa, kannattaa pysähtyä myös kuuntelemaan itseään ja ajatuksiaan.
Ilolle, innostukselle ja kiitollisuudelle kannattaa luoda tilaa ja opetella huomaamaan niiden aiheita pienissäkin asioissa. Tällöin positiivinen energia valtaa mielen entistä useammin – ei vain silloin harvoin, kun aurinko sattuu paistamaan, kaikki arkiaskareet on hoidettu ja kumppanikin on kokannut pyytämättä päivällistä.
Energiaa voi ajatella olevan vain rajallinen määrä. Jos sen kaiken käyttää työhön tai muiden palvelemiseen, ei itselle jää mitään. Ajatteluaan harjoittamalla oppii arvostamaan itseään ja suojelemaan omaa mieltään.
Vetämättömyyden torjunnassa Välimeren ruokavalio on vertaansa vailla. Se on tutkitusti maailman terveellisimpiä ruokavalioita, ja pienellä hienosäädöllä – lisäämällä hieman rasvaa ja vähentämällä hiilihydraatteja – se auttaa jaksamaan paremmin.
Terveellinen rasva, kalasta, pähkinöistä ja öljyistä, tarjoaa elimistölle energiaa terveellisesti ja tasaisesti. Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat mitokondrioiden toiminnalle tärkeitä. Ruokavalio sisältää runsaasti antioksidantteja, omega-3-rasvahappoja sekä ravintoaineita, jotka torjuvat elimistön hiljaista tulehdusta.
Se takaa myös tasaisen energiatason koko päiväksi, kun verensokeria heilauttelevia hiilareita syödään vain kohtuudella.
Asiantuntija: Pia Norup, LL, elintapasairauksen asiantuntija