Mitkä proteiinit ovat terveellisimpiä?
Kummat ovat parempia, eläin- vai kasviproteiinit? Ja tarkoittaako parempi myös terveellisempää? Asiantuntija neuvoo valitsemaan terveellisimmät proteiinit.
Kummat ovat parempia, eläin- vai kasviproteiinit? Ja tarkoittaako parempi myös terveellisempää? Asiantuntija neuvoo valitsemaan terveellisimmät proteiinit.
KUNTO PLUS päätti selvittää asian ja pyysi asiantuntijaa opastamaan meitä proteiinien viidakossa.
Asiantuntijamme on lääketieteen kandidaatti Nikolaj Bach, joka on myös henkilökohtainen valmentaja, treenipodcastin juontaja ja aktiivinen keskustelija ravitsemus- ja terveyskeskustelussa.
Ensinnäkin keho tarvitsee proteiineja lihasten rakennusaineeksi, mutta ne ovat tärkeitä myös kehon hormoneille, soluille, kudoksille ja immuunijärjestelmälle.
Proteiinit koostuvat aminohapoista, ja on tärkeää ymmärtää niiden merkitys, kun puhutaan eläin- ja kasviproteiineista. Seuraavassa selitämme asian lyhyesti.
Eläinproteiinit ovat siis sekä hieman paremmin elimistön hyödynnettävissä että ne saa vähemmästä määrästä ruokaa. Näin myös esimerkiksi ruoasta saadun rasvan ja hiilihydraattien määrä on pienempi.
Mutta – ja tämä on ISO mutta – ennen kuin hylkäät kasviproteiinit täysin, on syytä ottaa huomioon myös se, että kasviproteiinin lähteistä saa enemmän ravintokuitua.
Selvä. Kasviproteiinit ovat terveellisimpiä, mutta sitten on vielä se aminohappokoostumus.
”Ihmiset unohtavat usein, että proteiinia on lähes kaikessa, mitä syömme, vaikka ei aina niin suuria määriä. Proteiinia saa esimerkiksi myös kaurahiutaleista, pastasta, leivästä ja niin edelleen”, Bach muistuttaa.
| ELÄINPROTEIINI | KASVIPROTEIINI | |
|---|---|---|
| Proteiinin laatu: | Hyvä, koska sisältää kaikki välttämättömät aminohapot. | Heikompi, koska proteiinista puuttuu tyypillisesti yksi tai useampi välttämätön aminohappo. |
| Proteiinin määrä / 100 g: | Yleensä korkea. Siksi eläinperäisistä lähteistä on usein helppo saada riittävästi proteiinia. | Keskitasoa/matala. Raaka-aineita on syötävä suurempia määriä saadakseen tarpeeksi proteiinia, tai saantia on täydennettävä proteiinilisillä. |
| Etuja: | Liha, siipikarja ja kala sisältävät hemirautaa, joka imeytyy non-hemirautaa paremmin. Lisäksi B12-vitamiini, sinkki, seleeni ja kalsium. | Kasvikunnan tuotteet sisältävät runsaasti terveellisiä ravintokuituja (erityisesti palkokasvit ja täysjyvätuotteet) sekä monia vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, E-vitamiinia, kaliumia ja rautaa, sekä antioksidantteja. |
| Riskit: | Punainen ja jalostettu liha voivat lisätä sydän- ja verisuonitautien sekä tiettyjen syöpien riskiä. | Riskit lähes olemattomat. Vegaanien on tosin kiinnitettävä erityistä huomiota esimerkiksi proteiinien ja raudan saantiin ja käytettävä B12- ja yleensä D-vitamiinilisää. |
| Ilmastokuorma | Korkea – etenkin naudanlihalla, lampaanlihalla, hummerilla, katkaravuilla ja juustolla. | Yleensä vähäinen. |
ASIANTUNTIJA: Lääkäri, personal trainer Nikolaj Bach