Mitä palkokasvit ovat?
Runsaasti kuitua ja proteiinia ja vieläpä ilmastolle ja elimistölle erinomaisessa muodossa. Kerromme kaiken pavuista, linsseistä ja herneistä, joita kannattaa syödä vaikka päivittäin.
Runsaasti kuitua ja proteiinia ja vieläpä ilmastolle ja elimistölle erinomaisessa muodossa. Kerromme kaiken pavuista, linsseistä ja herneistä, joita kannattaa syödä vaikka päivittäin.
Papuja, herneitä, linssejä... Paljonko sinä syöt palkokasveja päivässä?
Suositusten mukaan niitä kannattaisi nimittäin popsia 50–100 grammaa päivässä tai keskimäärin desilitran verran.
Tähän toistaiseksi kuitenkin harva yltää – THL:n mukaan aikuista 75 prosenttia syö palkokasveja harvemmin kuin kerran viikossa.
Palkokasvit ovat kuitenkin ravintoarvoiltaan loistava lisä jokaiseen ruokavalioon, ja ne ovat lisäksi erittäin ilmastoystävällinen valinta. Kerromme alla myös monta muuta hyvää syytä, miksi ne ansaitsevatkin paikkansa jokaisen lautaselle.
Palkokasvien käytölle on kaksi varsin vankkaa perustetta: ne sisältävät runsaasti terveydelle hyödyllisiin ravintoaineita ja ne ovat myös erittäin ympäristöystävällinen valinta.
Jos nämä eivät vielä jostain syystä vakuuta, mainittakoon myös, että ne ovat myös varsin edullista syötävää ja täyttävät hyvin vatsaa vähällä rahalla.
Palkokasvit ovat myös kotikokille yllättävän monipuolinen ja helppokäyttöinen raaka-aine, etenkin käyttövalmiina säilykkeinä.
Palkokasvit sisältävät runsaasti terveellisiä ravintoaineita, ja ne ovat erinomainen vaihtoehto lihalle.
Yksi palkokasvien – niin papujen, linssien kuin kikherneidenkin – keskeinen valtti piilee niiden sisältämässä proteiinissa, joka tuo kylläisyyttä ja jota elimistö tarvitsee moniin toimintoihinsa.
Proteiinia on runsaasti myös lihassa, mutta etenkin punainen liha ja pitkälle jalostetut lihavalmisteet voivat lisätä tiettyjen syöpien riskiä, minkä vuoksi lihan käyttöä suositellaan vähennettävän.
Palkokasvien kasviperäinen proteiini onkin erinomainen vaihtoehto eläinperäiselle proteiinille.
Lue myös: Top 20 – parhaat proteiinin lähteet
Palkokasvien etuna on myös niiden kuitupitoisuus.
Kuitu antaa niin ikään kylläisyyttä pitkäksi aikaa, edistää ruoansulatusta ja on myös suoliston hyvien bakteerien mieleen. Nämä hyvisbakteerit auttavat muun muassa tukemaan immuunipuolustusta ja terveyttä monella tapaa.
Lue myös: Top 10 – parhaat kuidun lähteet
Proteiinin ja kuidun lisäksi pavut, linssit ja herneet sisältävät myös monipuolisesti vitamiineja sekä tärkeitä kivennäisaineita, kuten rautaa, sinkkiä ja magnesiumia.
Useimmat palkokasvit sisältävät myös vain vähän tai koostumukseltaan terveydelle edullista rasvaa. Sydänliiton mukaan palkokasvit sopivatkin myös erinomaisesti sydänterveyttä tukevaan ruokavalioon.
Lue myös: Tärkeimmät vitamiinit ja kivennäisaineet
Palkokasvit ovat terveellisempää syötävää kuin monet lihat, etenkin punainen liha sekä lihavalmisteet eli prosessoitu liha, kuten makkarat ja leikkeleet.
Nämä voivat nimittäin lisätä paksusuolen ja peräsuolen syövän riskiä. Palkokasveihin ei sen sijaan liity vastaavia riskejä – päin vastoin.
Tuoreimmissa, vuonna 2024 julkaistuissa ravitsemussuosituksissa, suositellaan, että naudan, sian ja lampaan lihan saantia rajoitetaan niin terveys- kuin ympäristösyistäkin enintään 350 grammaan viikossa ja lisätään sen sijaan kasviperäisten ruokien, kuten palkokasvien, käyttöä.
Lisäksi suosituksessa kehotetaan syömään mahdollisimman vähän prosessoitua lihaa ja valitsemaan lihaa käytettäessä vähärasvaisia vaihtoehtoja.
Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa palkokasveja suositellaan syömään päivittäin 50–100 grammaa.
Tämä vastaa esimerkiksi noin 1 desilitraa keitettyjä papuja, herneitä, linssejä, tofua tai hummusta.
On siis hyvä huomata, että suositusmäärä koskee kypsennettyjä palkokasveja, ei kuivattuja. Nämä ovat varsin eri asia, sillä kuivatut palkokasvit ovat huomattavasti kevyempää tavaraa. Keitettäessä ne kuitenkin imevät runsaasti nestettä ja painavat näin kypsennettyinä huomattavasti enemmän.
Ruoanvalmistuksessa on varsin eri asia, käytätkö kuivattuja palkokasveja vai ostatko ne käyttövalmiina säilykkeenä. Kuivatut ovat huomattavasti edullisempi vaihtoehto, mutta niiden käyttö on myös hieman työläämpää ja aikaavievempää, sillä ne on ensin esivalmisteltava huolellisesti.
Edamamepavut ostetaan yleensä pakastettuina, ja ne ovat käyttövalmiita muutaman minuutin keittämisen jälkeen.
Monipuoliset palkokasvit sopivat moneen kotikeittiössä, ja aloittelevankin kotikokin on helppo ottaa ne haltuun.
Kokosimme alle parhaat vinkit sekä helpot ja herkulliset reseptit, joissa palkokasvit pääsevät oikeuksiinsa.
Kasvikunnan tuotteet ovat kaikkiaan ympäristöystävällinen valinta, sillä ne kuormittavat ylipäänsä ilmastoa vähemmän kuin eläinperäiset tuotteet.
Esimerkiksi erään laskelman mukaan kikherneiden hiilijalanjälki on 1,15 kg CO2e, sen sijaan naudan jauhelihalla vastaava luku on 48,04. Tähän vaikuttavat monet tekijät.
| ELINTARVIKE: | Kg CO2e per kg: |
|---|---|
| Kikherneet, säilyke | 1,15 kg |
| Kidneypavut, säilyke | 1,17 kg |
| Mustapavut, säilyke | 1,17 kg |
| Lohi, Atlantti, kasvatettu | 2,09 kg |
| Punakampela | 2,81 kg |
| Vihreät linssit, kuivattu | 3,08 kg |
| Punaiset linssit, kuivattu | 3,08 kg |
| Maapähkinät, paahdettu | 3,47 kg |
| Kikherneet, kuivattu | 3,60 kg |
| Sianliha, pyörykät | 3,61 kg |
| Tonnikala vedessä, säilyke | 4,03 kg |
| Broileri, rinta, liha ja nahka | 5,20 kg |
| Naudanliha, jauhettu, 10-15 % rasvaa | 48,04 kg |
LÄHDE: Ilmastotietokanta Concito