Kaikki on kesällä vähän parempaa kuin muulloin. Sää on lämmin, aurinko paistaa, ulkona voi liikkua sandaaleissa ja mielialakin on parempi kuin pimeään aikaan.
Parasta on kuitenkin ruoka! Kaupat ja puutarhat ovat tulvillaan rapean raikkaita kasviksia ja marjoja, joiden maistelu on yhtä juhlaa. Tuskin on olemassa mitään kesäisempää kuin tuoreet, uudet perunat voin kera ja makeat, punaiset mansikat joko sellaisenaan tai maidon kanssa. Entä hurmaavat tuoreet parsat tai janonkin vievä raikas vesimeloni, jonka mehu valuu pitkin poskia? Juuri näistä ihanista raaka-aineista kerromme tässä artikkelissa. Ensinnäkin kaikki maistuu kesällä paremmalta, koska marjat, vihannekset ja hedelmät ovat saaneet kunnolla puhtia auringosta. Toiseksi tuoreina kasvikset ovat terveellisimmillään ja lähellä tuotettuina ne myös säästävät luontoa. Kesällä monissa raaka-aineissa on enemmän vitamiineja ja antioksidantteja. Tämä koskee muun muassa perunoita, joiden C-vitamiinipitoisuus on heinäkuussa kaksinkertainen verrattuna samankokoisten perunoiden vitamiinipitoisuuteen helmikuussa.
Kauden raaka-aineiden käytössä on kaiken lisäksi sekin ilo, että parhaaseen sesonkiaikaan hinnat ovat usein alimmillaan, joten herkut eivät ole kalliita, ja läheltä tulevina suuri osa tuotteista säästää myös ilmastoa, kun pitkien kuljetusten aiheuttamilta päästöiltä vältytään. Seuraavilla sivuilla kerromme, miten kesän ihanimmista herkuista tehdään hyvää ruokaa ja miten niiden terveelliset ainesosat voi parhaiten hyödyntää.
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 10/2021