Luulitko, että salaatit ovat lähinnä pelkkää vettä? Sitä ne toki sisältävätkin, mutta sen lisäksi salaateissa on esimerkiksi A- ja K-vitamiinia, folaattia ja kaliumia. Salaatteja kannattaa popsia monipuolisesti, jotta saa makuvaihtelun lisäksi myös eri lajikkeiden parhaat hyödyt.
Tuntomerkit: Pikkupinaatti on tavallista pinaattia, joka on korjattu nuorena. Pienet lehdet ovat ohuempia ja hennompia kuin täysikasvuiset, ja niiden maku on mieto ja hienostunut.
Ravintoaineet: Babypinaatti sisältää etenkin K- ja A-vitamiinia, folaattia ja kaliumia.
Hyödyt: Pinaatti sisältää erityisen runsaasti K- ja A-vitamiinia. 100 grammasta saat yli neljäosan päivittäin tarvitsemastasi K-vitamiinista ja melkein puolet päivässä tarvitsemastasi A-vitamiinista.
Tuntomerkit: Rukola eli rucola eli sinappikaali on parsakaalin, ruusukaalin ja muiden tuttujen kaalien sukulainen. Sen pähkinäinen, kirpeähkö maku on omiaan monenlaisiin ruokalajeihin.
Ravintoaineet: Sisältää muun muassa kaliumia ja kalsiumia sekä A- ja K-vitamiinia.
Hyödyt: Rukola on muun muassa kelpo flavonoidien lähde.
Flavonoidit toimivat antioksidantteina ja suojaavat näin kehon soluja. Ne voivat siten myös olla mukana ehkäisemässä esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja ja joitakin syöpiä.
Käyttö: salaattisekoituksiin, hampurilaisiin, pizzaan sekä pastoihin.
Tuntomerkit: Jäävuorisalaatti on rapea, miedonmakuinen salaatti.
Ravintoaineet: Sisältää muun muassa K-vitamiinia, folaattia ja kaliumia.
Hyödyt: Rapsakka jäävuorisalaatti koostuu 95-prosenttisesti vedestä, joten se on todella kevyttä syötävää. Miedon makunsa ansiosta jäävuorisalaatti sopii hyvin niillekin, jotka haluavat alkaa lisätä kasvisten käyttöä mutta eivät ole vielä päässeet esimerkiksi kaalien makuun.
Käyttö: Salaattisekoituksiin, hampurilaisiin, wrappeihin, pitaleipiin ja pastasalaatteihin.
Tuntomerkit: Rapea sidesalaatti eli romaine- tai roomansalaatti maistuu miedosti makealta. Ryhdikkäät lehdet pysyvät kauniisti kasassa: sidesalaatinkerästä voi esimerkiksi leikata viipaleita, ja se kestää kuumentamista muita salaatteja paremmin. Rakenteensa ansiosta sidesalaatti sopii hyvin myös voileipien täytteeksi ja koristeeksi. Klassinen caesarsalaatti tehdään sidesalaatista.
Ravintoaineet: Sisältää muun muassa A- ja C-vitamiinia, folaattia ja kaliumia.
Hyödyt: Romainesalaatissa on hieman tuhdimmin ravintoaineita kuin jäävuorisalaattissa, mutta miedon makunsa ansiosta se maistuu esimerkiksi kasviksiin epäilevästi suhtautuville lapsille.
Käyttö:caesarsalaatti, wokit, salaattisekoitukset, wrapit – kokeile myös grillattuna!