Salaatti on terveellisempää kuin uskoitkaan

Luulitko, että salaatit ovat lähinnä pelkkää vettä? Sitä ne toki sisältävätkin, mutta sen lisäksi salaateissa on esimerkiksi A- ja K-vitamiinia, folaattia ja kaliumia. Salaatteja kannattaa popsia monipuolisesti, jotta saa makuvaihtelun lisäksi myös eri lajikkeiden parhaat hyödyt.

Nainen kerää salaattia koriin

Raikasta ja rapsakkaa salaattia – kyllä kiitos!

© iStock

5 terveellistä salaattia

Babypinaatti

Tuntomerkit: Pikkupinaatti on tavallista pinaattia, joka on korjattu nuorena. Pienet lehdet ovat ohuempia ja hennompia kuin täysikasvuiset, ja niiden maku on mieto ja hienostunut.

Ravintoaineet: Babypinaatti sisältää etenkin K- ja A-vitamiinia, folaattia ja kaliumia.

Hyödyt: Pinaatti sisältää erityisen runsaasti K- ja A-vitamiinia. 100 grammasta saat yli neljäosan päivittäin tarvitsemastasi K-vitamiinista ja melkein puolet päivässä tarvitsemastasi A-vitamiinista.

LUE MYÖS: Paljonko A-vitamiinia tarvitaan?

Babypinaatti sisältää myös hieman enemmän proteiinia ja kuitua kuin lehtisalaatit.

Käyttö: salaattisekoituksiin, smoothieihin, lettutaikinoihin, piiraisiin, pastoihin ja wrappeihin.

Ujuta lisää kasviksia arkiruokiin

Babypinaatti

LISÄTIETOA Babypinaatti sisältää sekä antioksidantteja että tuhdisti A-vitamiinia.

© iStock

Rukola

Tuntomerkit: Rukola eli rucola eli sinappikaali on parsakaalin, ruusukaalin ja muiden tuttujen kaalien sukulainen. Sen pähkinäinen, kirpeähkö maku on omiaan monenlaisiin ruokalajeihin.

Ravintoaineet: Sisältää muun muassa kaliumia ja kalsiumia sekä A- ja K-vitamiinia.

Hyödyt: Rukola on muun muassa kelpo flavonoidien lähde.

Flavonoidit toimivat antioksidantteina ja suojaavat näin kehon soluja. Ne voivat siten myös olla mukana ehkäisemässä esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja ja joitakin syöpiä.

Käyttö: salaattisekoituksiin, hampurilaisiin, pizzaan sekä pastoihin.

Lue myös: Rucola: Salaatti, joka pursuaa vitamiineja ja kivennäisaineita

Rucola

Rukola sopii erinomaisesti esimerkiksi pizzan päälle.

© wichmann+bendtsen

Jäävuorisalaatti

Tuntomerkit: Jäävuorisalaatti on rapea, miedonmakuinen salaatti.

Ravintoaineet: Sisältää muun muassa K-vitamiinia, folaattia ja kaliumia.

Hyödyt: Rapsakka jäävuorisalaatti koostuu 95-prosenttisesti vedestä, joten se on todella kevyttä syötävää. Miedon makunsa ansiosta jäävuorisalaatti sopii hyvin niillekin, jotka haluavat alkaa lisätä kasvisten käyttöä mutta eivät ole vielä päässeet esimerkiksi kaalien makuun.

Käyttö: Salaattisekoituksiin, hampurilaisiin, wrappeihin, pitaleipiin ja pastasalaatteihin.

Kaipaatko uusia ideoita päivälliselle? Katso helpot ja maukkaat reseptimme, joista valmistat aterian puolessa tunnissa.

Jäävuorisalaatti

Kokeile jäävuorisalaattia myös paistettuna!

© wichmann+bendtsen

Sidesalaatti

Tuntomerkit: Rapea sidesalaatti eli romaine- tai roomansalaatti maistuu miedosti makealta. Ryhdikkäät lehdet pysyvät kauniisti kasassa: sidesalaatin­kerästä voi esimerkiksi leikata viipaleita, ja se kestää kuumentamista muita salaatteja paremmin. Rakenteensa ansiosta side­salaatti sopii hyvin myös voileipien täytteeksi ja koristeeksi. Klassinen caesarsalaatti tehdään sidesalaatista.

Ravintoaineet: Sisältää muun muassa A- ja C-vitamiinia, folaattia ja kaliumia.

Hyödyt: Romainesalaatissa on hieman tuhdimmin ravintoaineita kuin jäävuorisalaattissa, mutta miedon makunsa ansiosta se maistuu esimerkiksi kasviksiin epäilevästi suhtautuville lapsille.

Käyttö: caesarsalaatti, wokit, salaattisekoitukset, wrapit – kokeile myös grillattuna!

Lisää ryhtiä viikon aterioihin ateriasuunnitelman avulla. Terveelliset ja maukkaat ateriat löydät täältä.

Sidesalaatti

Sidesalaatin tilalla voi käyttää myös sydänsalaattia.

© iStock

Keräsalaatti

Tuntomerkit: Keräsalaatin lehdet ovat kauniin pyöreitä ja pehmeitä. Maku on hyvin mieto, joten keräsalaatti kelpaa melkeinpä kaikille syöjille.

Ravintoaineet: Sisältää muun muassa A- ja K-vitamiinia sekä kaliumia.

Hyödyt: Erittäin vähäkalorinen ja miellyttävän miedon makuinen keräsalaatti on todella monipuolinen kasvis, joka sopii moneen makuun.

Käyttö: voileipien täytteeksi, salaatteihin.

Keräsalaatti
© iStock