Haluaisitko keventää elämää kilolla tai parilla ilman ankeita kuureja? Pienillä muutoksilla voit saada ajan mittaan selkeitä tuloksia elämänlaadun kärsimättä – jopa päinvastoin. Annamme 50 vinkkiä kilon tai parinkin pudottamiseen.
Kylmän pulahduksen jälkeen energiankulutus kasvaa, kun keho pitää jälleen lämmittää.
100 kcal - Päivittäinen kylmä suihku lisää viikon energiankulutusta 100 kilokalorilla.
4. Vaihda höttöhiilarit kasviksiin
Kun valkoisen riisin ja pastan vaihtaa vaikka silloin tällöin kasviksiin, säästää roimasti kaloreita. Kokeile esimerkiksi tavallisen spagetin (99 kcal/100g) sijaan kesäkurpitsasuikaleita (21 kcal/100 g)!
Jos kaipaat tehopiristystä elämään, osallistu muutaman viikon bootcamp-tyyliseen treeniputkeen. Kunto kasvaa kohisten, energiaa palaa ja mielikin virkistyy!
Viikonloppujen rentoutumiseen liittyy usein jonkinlainen herkuttelu. Miksei jokin treenikin? Tee päätös, että joka viikonloppu harrastat yhtenä päivänä jotain liikuntaa. Voit esimerkiksi ilmoittautua viikonloppukurssille tai tehdä koko perheen sunnuntaikävelyistä tavan.
Yksi hedelmä silloin tällöin on mainio tapa herkutella terveellisesti. Runsaasti sokeria sisältävillä hedelmillä herkuttelu voi kuitenkin kerryttää myös kaloreita, joten pitäydy kohtuudessa.
Jos sinulla on pieniä lapsia, sinulla on myös ilmaiset lisäpainot käden ulottuville: kanna jälkikasvua selässä kantorepussa sen sijaan että työntelisit vaunuja tai rattaita. Jokainen kilometri 10 kilon lisäpaino selässä lisää energiankulutusta noin 15 kilokalorilla.
12. Treenaa lihaksia
Rankka vastusharjoittelu, jossa lihakset kuormittuvat kunnolla, vauhdittaa energiankulutusta vielä päivän tai parin ajan treenin jälkeen.
150–200 kcal - Energiankulutus kasvaa lihaskuntotreenin jälkeisinä päivinä.
Joissa on rutkasti vähemmän energiaa kuin karkissa.
15. Pidä kirjaa treeneistä
Kun näet treenimäärät ja -tulokset konkreettisina lukuina, saatat helpommin innostua liikkumaan entistä enemmän. Oman edistymisen näkeminen on tehokas motivaattori.
16. Riittävästi unta palloon
Univaje vaikuttaa kylläisyyttä ja nälän tunnetta sääteleviin hormoneihin, ja väsyneenä on vaikeampi vastustaa nameja ja pikaruokaa.
Kestävyystreenissä välineellä on väliä, kun tavoitteena on maksimoida energiankulutus. Mitä useampi lihas joutuu töihin, sen parempi. Vaihda stepperi crosstraineriin ja kuntopyörä soutulaitteeseen.
Hedelmäkarkeissa on energiaa noin 350 kcal 100 grammassa. Vaihda iso pussi pieneen tai jaa pikkupussi kaverin kanssa.
21. Taita työmatkat polkupyörällä
Työmatkapyöräily lisää energiankulutusta jo lyhyilläkin matkoilla. Pelkkä 2 x 3 kilometrin pyöräily autossa tai ruuhkabussissa istumisen sijaan kuluttaa 125 kcal. Vuoden mittaan päivittäisellä pyöräilyllä voi karistaa 5 kiloa.
Maustetut jogurtit voivat olla melkoisia sokeripommeja. Luonnonjogurttiin vaihtamalla karsit jopa ruokalusikallisen sokeria annosta kohden.
25. Vaihda jauheliha vähärasvaisempaan –
säästät kymmeniä kilokaloreita per 100 g.
26. Muista välipalat
Parinsadan kilokalorin terveellinen välipala iltapäivällä kannattaa, sillä se auttaa pitämään nälän loitolla päivälliseen asti ja torjumaan näin ylensyöntiä. Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi 25 mantelia ja banaani tai ruisleipäviipale kevyellä päällisellä.
Jos kunto ja aika sallii, ota kahden viikon tehotreenikuuri ja tee joka päivä jokin oheisista harjoitteista. Kulutat päivittäin 500 kcal ylimääräistä energiaa.
45 minuuttia hölkkää
1½ tuntia kävelyä – esim. 45 min työmatka 2 x päivässä
1 tunti spinningiä
½ tuntia crosstrainerilla + 45 min lihaskuntotreeni
Aamiainen auttaa pitämään nälän loitolla ja näin myös estämään ylensyöntiä lounaalla. Kiireisinä aamuina kannattaa pakata terveellinen aamupala mukaan.
Tee 10 x 10 kyykkyhyppyä joka päivä, niin sulatat kolmessa kuukaudessa kolme kiloa rasvaa. Ripottele sarjat pitkin päivää.
32. Vaihtelua treeniin
Jos teet samaa treeniä viikosta toiseen, sen energiankulutus laskee vähitellen, sillä keho oppii säästämään voimiaan. Yllätä lihakset tekemällä uudenlaista treeniä joka kolmas viikko: tee esim. pitkän lenkin sijaan intervallitreeni tai muokkaa saliohjelmaasi.
Lisää 7000 ekstra-askelta joka viikko 6 viikon ajan: kävele 7000 askelta 1. viikolla, 14 000 askelta 2. viikolla jne. Matkaa kertyy 100 km ja paino putoaa yhden kilon.
Suurten lihasryhmien treenaaminen kannattaa, sillä mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa elimistö kuluttaa silloinkin, kun köllötät sohvalla treenien välipäivinä.
Syö kahden sijaan yksi voileipä, jätä iltapäivän makea pala väliin ja vaihda kahvilatreffit kävelytreffeihin.
41. Päätökset kaiken kansan nähtäville
Jos haluat pysyä jossakin päätöksessä, kirjoita se ylös ja laita esille näkyvälle paikalle. Näin päätös ja sen noudattamisen hyödyt pysyvät paremmin mielessä motivaation horjuessa.
42. Vaihda kevyt ja virtaviivainen kaupunkipyörä
...raskaamman sarjaan perinteiseen naistenpyörään – takuuhiki pintaan!
43. Kevennä salaatteja
Itseän ei kannata huijata: salaatti ei ole varsinaisesti kevyttä, jos muutaman vihreän lehden päällä on kukkuroittain fetaa, avokadoa, oliiveja ja pähkinöitä. Näitä terveellisiä aineksia kannattaa toki popsia, mutta vähempikin riittää antamaan makua.
Kokoa pääateriat vanhan kunnon lautasmallin mukaan: puolet lautasesta kasviksia, neljäsosa proteiinia ja neljäsosa hiilihyraattia, kuten perunaa tai riisiä. Näin tulet helposti puolittaneeksi aterialla yleensä syötävän hiilihydraatin määrän ja samalla karsineeksi kaloreita runsaalla kädellä.
Sama ruokamäärä voi näyttää isolla lautasella säälittävän nirkoiselta ja pienemmällä lautasella ruhtinaallisen runsaalta annokselta. Pienempiä lautasia käyttämällä annoskoko voi pienentyä jopa 25 prosenttia, jolloin energiaakin kertyy jopa 150 kcal vähemmän.
49. Kulauta vähemmän kaloreita kurkkuusi
Mehut, limut, olut ja viini eivät täytä vatsaa lainkaan mutta kerryttävät kyllä päivän energiasaldoa. Arkipäivän ruokajuomana kaloriton, raikas vesi on pätevin vaihtoehto kevennyksen kannalta.