5 vinkkiä juoksua inhoavalle

Jos haluaisit aloittaa juoksun, mutta se tuntuu ajatuksenakin kamalalta, tutustu näihin vinkkeihin, joilla saat lisää iloa ja motivaatiota juoksutreeniin.

Nainen pitää taukoa juoksulenkillä

Jos näytät tältä jo muutaman askeleen jälkeen, jatka lukemista.

© iStock

Jos lenkkeily kiinnostaisi terveyshyötyjen ja ajankäytön kannalta mutta juoksu tuntuu jo ajatuksenakin sekä tappavan tylsältä että tuskallisen raskaalta, lue vielä nämä vinkit, ennen kuin lyöt juoksutossut lopullisesti naulaan.

1. Aloita lempeästi

Vaikka intoa piisaisikin, kannattaa tottumattoman aloittaa juoksu varovaisesti, mieluusti kävelyä ja juoksua vuorotellen. Kahdella tai kolmella lyhyellä lenkillä viikossa pääsee jo hyvin alkuun, ja niveletkin tottuvat kuormitukseen. Liika rehkiminen latistaa helposti innon alkuunsa ja altistaa myös vammoille.

Tutustu aloittelijalle sopivaan juoksuohjelmaan täällä.

2. Treenaa juoksua monipuolisesti

Vaihtele lenkkireittejä ja -maastoja, ja kokeile pidempien ja rauhallisempien lenkkien ohella välillä reippaampia intervalliharjoituksia. Näin kunto kehittyy ja motivaatiokin pysyy yllä paremmin, kun lenkkeily ei ole aina yhtä ja samaa.

3. Juokse sopivaan aikaan

Toisille sopivat aamulenkit, toisilla työpäivän jälkeinen lenkki on parasta stressinpurkua. Kokeile juosta eri aikoihin, niin löydät parhaiten juuri sinulle sopivan ajankohdan.

4. Muista lämmittelyt

Kylmillä lihaksilla juokseminen altistaa vammoille ja voi tuntuakin epämiellyttävältä. Jos et jaksa panostaa lämmittelyyn suuremmin, viiden minuutin reipas kävely ja käsien pyörittely auttaa jo asiaa.

LUE MYÖS: 5 sovellusta treenaajan älyluuriin

5. Ota kaveri mukaan – tai nauti yksinolosta

Kumppanin tai ystävän kanssa lenkkeily on hauska tapa yhdistää kunnon kohotus ja kuulumisten vaihto. Vastapainona rauhalliset omassa rauhassa ja maisemiin uppoutuen tehdyt lenkit voivat olla mitä parhainta stressinlievitystä.

Lähteitä: Women’s Running, KUNTO PLUS