Nainen tekee kyykkyä

Kyykkäätkö oikein? Lue täydellisen kyykyn ohje täältä.

© Morten Andersen

Tekniikka kuntoon: kyykky

Kyykky on todellinen kuningasharjoite. Kerromme, miten teet sen oikein.

maanantai 13. helmikuuta 2017 teksti Sara Mahler

Kyykky

Kyykky on todella tehokas ja monipuolisesti vaikuttava harjoite, joka vahvistaa niin lantion, pakaroiden, reisien, vatsan kuin selänkin lihaksia, sekä auttaa parantamaan tasapainoa ja koordinaatiokykyä.

Kyykky kannattaa
 • Tehoharjoite reisille ja pakaroille
 • Vahvistaa myös polvia ja keskivartaloa
 • Kehittää lisäksi tasapainoa.

Kyykky vahvistaa etenkin näitä lihaksia

 • Pakarat
 • Etureidet
 • Takareidet

Näin teet kyykyn oikein

 1. Hengitä sisään ja jännitä vatsaa, jotta keskivartalon tuki pitää koko liikkeen ajan. Työnnä takamusta taaksepäin kuin olisit istumassa tuolille. 

 2. Nouse ripeästi takaisin ylös, ojenna jalat ja jännitä pakarat. Varo yliojentamasta polvia noustessasi. Paina kantapäitä alustaan, niin vaikutus tuntuu myös pakaroissa. 

Huomioi nämä kyykätessäsi

 • Ylävartalon asento

  Pidä ylävartalo mahdollisimman suorana, rinta eteenpäin. Varo nojaamasta eteenpäin. Pidä myös katse eteenpäin, jotta niska pysyy suorana eikä selkä pääse pyöristymään.

 • Tasapainotukea käsistä
  Ojenna kädet suorina eteen, niin saat lisätukea tasapainon pitämiseen.

 • Reidet alustan suuntaisesti
  Kyykisty niin alas, että polvet ovat 90 asteen kulmassa ja reidet alustan suuntaisesti. Kun tekniikka on hallussa, voit syventää kyykkyä entisestään.

 • Polvet kurissa
  Varmista, että polvet ovat kyykätessäsi jalkaterien suuntaisesti, mutta eivät varpaita pidemmällä.

 • Sääret suorina
  Älä päästä polvia kääntymään kyykyn aikana sisään- tai ulospäin.

 • Vakaasti jaloilla
  Seiso jalat lantion leveydellä jalkaterät hieman ulospäin. Pidä paino koko jalalla tai kantapäillä kyykyn aikana.

Vaihtelua kuormittavuuteen

Näin teet kyykystä kevyemmän

Kyykkyä voi keventää yksinkertaisesti jättämällä takamuksen hieman korkeammalle, niin että reidet eivät laskeudu aivan alustan suuntaisesti. Tällöin harjoite ei kuitenkaan vahvista yhtä tehokkaasti.

Näin teet kyykystä raskaamman

Kun reisiä viedään vaakatasosta vielä alemmas, harjoite on noin 30–40 prosenttia kuormittavampi pakaroille. Lisää kuormitusta saat kyykkäämällä painojen kanssa.

Treeniasulla on väliä!

Jos haluat saada enemmmän irti treenistä, treeniasun tulee olla toimiva ja siinä tulee olla mukava olla. Nyt voit saada hyvännäköisen ActiveFit-treeniasun, johon kuuluvat korkeavyötäröiset trikoot ja tyylikäs, väljä lyhythihainen treenipaita. Molemmat ovat pehmeää ja hengittävää materiaalia, joka tuntuu mukavalta yllä ja toimii treenissä. Tutustu tästä tarjoukseen, josta saat 24,90 eurolla ActiveFit-treeniasun ja 4 KUNTO PLUS -lehteä.

Korkeavyötäröisissä trikoissa voi treenata tarvitsematta pelätä, että ne eivät pysy päällä. Paidan hengittävä materiaali varmistaa, ettei se liimaannu selkään, ja väljän mallin saumat eivät hankaa ikävästi liikkuessa. Nyt voit saada treeniasun ja 4 KUNTO PLUS -lehteä, joista saat kannustusta terveelliseen elämäntapaan, tehokkaita treeniohjelmia ja herkullisia reseptejä, vain 24,90 eurolla.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee