Skyriä ja mustikoita

Näin käytät rahkaa ja skyriä

Rahka ja skyr sopivat niin aamiaiseksi, välipalaksi, jälkiruuaksi kuin kylmiin kastikkeisiinkin.

tiistai 12. heinäkuuta 2016 teksti Irene Brøndum

Rahka ja skyr

Kotimaisen rahkan hapate on suomalaista, tuontituote skyrin islantilaista. Molemmissa on paljon proteiinia ja vähän rasvaa. 

7 rahkafaktaa

Edistää palautumista

Treenatessa lihaksiin tulee pienen pieniä vaurioita. Rahka sisältää maitoproteiinia, jota elimistön on helppo käyttää lihasten rakentamiseen. Kun lihas palautuu, vauriokohdat täyttyvät proteiinilla ja lihas kasvaa. 

Diabetesriski pienenee

Cambridgen yliopiston tutkimuksen mukaan desilitra hapanmaitotuotteita päivässä voi pienentää kakkostyypin diabeteksen riskiä. Valitse sokeriton vaihtoehto.

Pitää hoikkana

Rahkassa on vähän energiaa, mutta paljon proteiinia, joka pitää pitkään kylläisenä, tehostaa aineenvaihduntaa ja kuluttaa kaloreita. Nerokasta silloin, kun haluaa pudottaa painoaan tai pitää linjansa kurissa. 

Kalsiumpommi

Rahkassa on paljon kalsiumia. Kalsium vahvistaa luustoa ja ehkäisee osteoporoosia. 

Maustamatta paras

Suosi maustamatonta. Maustetut rahkat tai skyrit eivät välttämättä ole terveellisiä välipaloja, sillä niissä on paljon sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita. 

Tuunaa marjoilla ja pähkinöillä

Rahkasta syntyy hyvä välipala. Lisää joukkoon tuoreita ­marjoja, manteleita ja pähkinöitä, niin saat myös hyvää rasvaa ja terveellisiä kuituja.  

Solujen suosikki

Rahkassa on B12-vitamiinia. B12-vitamiini on ­välttämätön­ hermostolle. Se myös ­osallistuu hapen ­kuljettamiseen­ soluihin. 

Yksi annos rahkaa (2 dl) sisältää yhtä paljon proteiinia kuin

  • 6½ dl luonnonjukurttia
  • 3 munaa
  • 14 makkaraviipaletta
  • pala lohta

Rahkan säilytys

  • Säilytä rahka jääkaapissa. Avattu pakkaus säilyy noin 4-5 päivää.
  • Jos epäilet, onko rahka vanhentunut, haista sitä. Jos tuoksu on raikas, rahka on vielä käyttökelpoista.
  • Rahkan koostumus muuttuu pakastettaessa. Siitä tulee ryynimäistä ja neste erottuu. Käytä pakastettu rahka lettuihin tai pannukakkuihin ja leivonnaisiin. 

Vinkkejä

  • Pyöräytä herkullinen smoothie rahkasta, marjoista, banaanista ja tilkasta mehua.
  • Rahkasta tulee hyvä dippikastike vihanneksille, kun siihen lisää mausteita ja yrttejä.
  • Sekoita rahkan joukkoon vähän majoneesia ja sinappia ja käytä coleslaw'n kastikkeena. 

Katso, mihin kaikkeen skyriä ja rahkaa voi käyttää ruoanlaitossa!

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Haluaisitko eroon kuukautisista?


KUNTO PLUS suosittelee