Viikko 4: Nälkä pois proteiinilla ja venyttelyä

Viikolla 4 "Syö hyvin – aina" -ohjelmassa tarkastellaan lihaa ja proteiinia kylläisyyden ja ruoansulatuksen sekä lihasten kasvattamisen näkökulmasta. Lisäksi kehoa hemmotellaan hyvillä joogavenytyksillä.

Nainen rouhii keittiössä pippuria lohen päälle

MAISTUVATKO SINULLEKIN lohi ja palkokasvit? Jos vastasit kyllä, silloin riittävän proteiinin saanti on sinulle helppoa.

© Jakob Helbig

"Syö hyvin – aina" -ohjelmassa on tähän asti keskitytty syömään enemmän kasviksia, harvempia aterioita ja vähemmän sokeria.

Viikolla 4 tarkastellaan proteiinia ja punaisen lihan vähentämistä.

Katso "Syö hyvin – aina" -ohjelman kaikki 6 periaatetta täältä

Tärkeät proteiinit

Proteiini on valtavasti hypetetty ravintoaine, ja olet luultavasti kuullut, että sitä pitää syödä paljon, jos haluaa laihtua tai jos treenaa.

Proteiini on todellakin tärkeä ravintoaine, joka täyttää hyvin ja on välttämätön muun muassa lihaksille. Proteiinia ei kuitenkaan tarvita niin paljon kuin monet luulevat.

Vaikka proteiini imeytyy hieman hitaammin kuin hiilihydraatti – minkä ansiosta se edistää aineenvaihduntaa hieman – se sisältää itse asiassa yhtä paljon kaloreita kuin hiilihydraatti.

Lihasmassaa saa treenaamalla lihaksia – ei syömällä pihvejä tai purkkikaupalla tonnikalaa joka päivä.

Eri värisiä papuja kämmenissä ja kulhoissa

PROTEIINI tarkoittaa monelle lihaa, mutta itse asiassa myös palkokasvit ovat hyvä proteiinilähde.

© Jakob Helbig

MIKSI pitäisi vähentää punaisen lihan käyttöä

Suositusten mukaan 10–20 prosenttia energiasta tulisi saada proteiinista.

Keskikokoisen henkilön pitäisi syödä noin 2 kananrintaa, 6½ kananmunaa tai 200 omenaa päivässä, että päivän kaloreista 20 % olisi proteiinia.

Saattaa kuulostaa järjettömältä, mutta koska proteiinia on todella monissa elintarvikkeissa, on melko epätodennäköistä, että saisit liian vähän proteiinia, jos syöt melko tavallisesti.

Olennaista on proteiinin jakautuminen aterioille ja se, millaista proteiinia syö.

Liha on erinomainen proteiininlähde. Erityisesti naudan-, lampaan- ja sianlihasta saatavan punaisen lihan ja lihajalosteiden runsas saanti on kuitenkin rankkaa ruoansulatusjärjestelmälle, ja tutkimus yhdistää sen lisääntyneeseen riskiin sairastua sekä tiettyihin syöpiin että sydän- ja verisuonitauteihin.

Lihankasvatus ei myöskään ole ilmastolle hyväksi.

 


NÄIN vähennät punaisen lihan syömistä

Nelijalkaisten eläinten lihan sijaan suosittelemme syömään esimerkiksi kalaa, kananmunia, siipikarjaa, vähärasvaisia maitotuotteita, linssejä, papuja tai pähkinöitä.

Proteiinin lisäksi näissä proteiinilähteissä on monia muita terveellisillä ainesosia, kuten ravintokuitua, terveellisiä rasvahappoja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Niinä päivinä, kun haluat välttämättä syödä nelijalkaisten eläinten lihaa, suosi vähärasvaisia paloja, kuten ulkofileetä, sisäfileetä, fileetä ja sisäfileetä, niin saat lihan hyvää proteiinia ja kivennäisaineita, mutta et niin paljon epäterveellistä eläinrasvaa.

10 hyvää proteiinilähdettä

Proteiini: 4 terveellistä vaihtokauppaa

Sekä punaista lihaa että lihajalosteita voi syödä silloin tällöin, mutta useimmille on hyödyksi vähentää niiden määrää.

Listasimme seuraavaan 4 vaihtoehtoa, joista saat runsaasti proteiinia aamiaisella, lounaalla ja päivällisellä ja samalla syöt terveellisesti ja ympäristöystävällisesti.

Tonnikalasandwich

LAITATKO LEIVÄLLE AINA LIHAA? Kokeile välillä kanaa, kalkkunaa tai kalaa - kuvan leivässä on tonnikalatahnaa, jossa on mm. raejuustoa ja omenaa.

© wichmann+bendtsen
Vähemmän terveellistä Terveellisempää
Aamiainen:
Pekonia ja nakkeja
n. 32 g proteiinia
Aamiainen:
Vähärasvaisia maitotuotteita ja pähkinöitä
n. 16 g proteiinia
HYÖTY
• Vähemmän suolaa ja epäterveellistä rasvaa
• Enemmän kuitua, vitamiineja ja hyödyllisiä suolistobakteereja
Lounas:
Rukiinen meetvurstileipä
n. 10 g proteiinia
Lounas:
Ruisleipää, lohta ja broileria
n. 25 g proteiinia
HYÖTY
• Vähemmän tyydyttynyttä rasvaa ja terveydelle haitallista nitriittiä
• Enemmän vitamiineja, kivenäisiä ja välttämättömiä rasvahappoja
Välipala:
Sämpylä pähkinälevitteellä
n. 9 g proteiinia
Välipala:
Sämpylä maapähkinävoilla
n. 17 g proteiinia
HYÖTY:
• Vähemmän sokeria ja epäterveellistä rasvaa
• Enemmän kuitua ja proteiinia
Päivällinen:
Jauhelihakastike
n. 31 g proteiinia
Päivällinen:
Linssimuhennos
n. 36 g proteiinia
HYÖTY
• Pienempi hiilijalanjälki ja vähemmän epäterveellistä rasvaa
• Paljon enemmän kuitua

Hemmottele kehoa joogalla ja venytyksillä


Jooga sopii hyvin aamuun, treenin jälkeen venyttelyksi tai ennen nukkumaanmenoa.

Nainen joogaa

JOS VIREYTTÄ RIITTÄÄ suosittelemme lämpimästi joogavenytyksiä. Niistä tulee todella hyvä olo!

© Jakob Helbig

Olet varmaan ryhtynyt kävelemään puoli tuntia päivässä – ja ehkä olet alkanut myös lihastreenin. Hyvä sinä!

Liikunnassa ei kuitenkaan ole kyse vain kunnosta, kalorien kuluttamisesta ja hikoilemisesta.

Liikunta on myös sitä, että huolehdit hyvinvoinnistasi, sillä arjessa on paljon helpompi löytää aikaa hyvälle ololle kuin rangaistuksille.

Anna lahja kehollesi venyttelemällä lempeällä joogalla pari kertaa viikossa.

Hemmottele itseäsi joogalla

KUNTO PLUSsan netin joogaosio sisältää joogaohjelmia videoina. Ohjelmia on sekä aloittelijoille että edistyneille joogaajille ja eri tarkoituksiin, kuten rentoutumiseen, tasapainon kehittämiseen, venyttelyyn ja lihasvoimaa kehittämään. Ohjelmien kesto vaihtelee viidestä 50 minuuttiin.

Voit kokeilla esimerkiksi kahta seuraavaa ohjelmaa.

Innostut varmasti!

Oletko valmis seuraavaan viikkoon?

ONNITTELUT – olet puolivälissä! Hienoa!

Toivomme, että kehossasi on tapahtunut paljon myönteisiä muutoksia ja että olet valmis uuteen viikkoon.

Ensi viikolla rauhoitutaan ja keskitytään siihen, miten tärkeää hyvä uni on painonhallinnalle - ja miten tärkeitä ruokatottumukset ovat nukkumiselle.

Kun olet, valmis, jatka viikkoon 5.