Opas: Löydä itsellesi sopiva meditaatiomuoto

Meditaatio laskee verenpainetta ja suojaa stressiltä, mutta kenties et ole koskaan oikein päässyt siinä vauhtiin? Ei hätää! Meditoida voi monella eri tavalla, ja jokin niistä sopii varmasti sinullekin.

Nainen meditoimassa

MEDITAATIO – Hengitä sisään... ja ulos. Meditaatio on kaikkia varten, ja siihen löytyy varmasti sopiva tapa myös sinulle.

© gettyimages

Vielä kymmenisen vuotta sitten meditaatiosta tulivat lähinnä mieleen suitsuketikut ja lootusasennossa istuminen – meditaatio vaikutti toisen sanoen vain tiibetiläismunkeille ja muille henkistyneille ihmisille sopivalta toiminnalta.

Tänä päivänä meditaatio kuuluu kaikille, ja meditaatiotekniikat ovat helposti kaikkien saatavilla. Meditointi auttaa vahvistamaan mieltä ja tuottaa aivoille fyysiseen liikuntaan verrattavissa olevia hyötyjä.

Tiesitkö esimerkiksi, että säännöllinen meditaatioharjoitus voi laskea verenpainetta, parantaa elimistön puolustuskykyä, vähentää murehtimista, edistää stressinsietokykyä ja kehittää muistia?

Lisäksi meditaatiomuotoja on niin monia, että jokin niistä sopii varmasti jokaiselle. Mutta ennen kaikkea on hyvä muistaa, että meditaation ei tarvitse näyttää tai kuulostaa tietynlaiselta. Päästämällä irti ajatuksesta, että pitäisi meditoida ”oikein” voi löytää helpommin itselleen sopivan tavan ja pääsee meditoinnin makuun.

Hengitä siis syvään ja valmistaudu löytämään sisäinen rauha – sitä varten ei todellakaan tarvitse istua lootusasennossa.

Mitä eroa on mindfulnessilla ja meditaatiolla?

Meditaatio

Meditaatio on harjoitus, jota tehdään jokin tietty aika.

Meditaatio on tavallaan kuin treeniä mielelle, jota voi tehdä enemmän tai vähemmän säännöllisesti, mutta aina keskittyneesti.

Mindfulness

Mindfulness on tapa kohdata elämä ja maailma. Siinä painotetaan läsnäoloa tässä hetkessä ja täyden huomion antamista ympäristölle sen sijaan, että uppoaisi omiin ajatuksiin ja pohdintoihin.

1. Hengitysmeditaatio

Hengitysmeditaatiossa istutaan tai maataan, käännetään huomio hengitykseen ja yritetään keskittyä ainoastaan siihen. Hengitysharjoitteita on runsaasti, kuten joogasta tuleva pranayama-harjoite. Siinä pyritään rentouttamaan kehoa hengittämällä syvään sisään, pidättämällä hengitystä pari sekuntia ja hengittämällä ulos hallitussa rytmissä.

Voit kokeilla myös niin kutsuttua vuorosierainhengitystä, jossa hengitetään sisään oikean sieraimen kautta ja ulos vasemmasta, tai tulihengitystä, jossa hengitetään tiheästi voimakkaita lyhyitä hengenvetoja tavoitteena vahvistaa keuhkoja ja lisätä vireyttä.

2. Visualisointimeditaatio

Sulje silmät ja kuvittele, että olet jossakin ihanassa paikassa. Ehkä sinulla on joku todellinen paikka, jossa olet onnellinen, tai ehkä matkustat ajatuksissa lämpimämpiin maihin ja kävelet hiekkarantaa pitkin kuunnellen, kuinka hengityksesi sekoittuu aaltojen kohinaan.

Visualisointimeditaatiossa käydään läpi aistit yksi kerrallaan ja kuvitellaan ääniä, tuoksuja, makuja ja tuntemuksia samalla, kun harjoitellaan kokemaan sisäistä rauhaa.

Visualisoidessa voi myös kuvitella itsensä tulevaisuuteen, jossa kaikki on hyvin. Voit myös valita jonkun rakkaan ihmisen, kuvitella hänet eteesi meditaation ajaksi ja lähettää hänelle rakkaudellista energiaa.

3. Äänimeditaatio

Lähtevätkö ajatuksesi vaeltamaan, kun yrität meditoida hiljaisuudessa? Silloin voi olla hyvä kiinnittää huomio rauhallisiin ääniin. Äänimeditaatiossa istutaan tai maataan ja kuunnellaan samalla instrumenttien kuten gongin, kellojen tai äänimaljojen ääniä.

Voit myös antaa korviesi kylpeä virtaavan veden, metsän tai meren äänissä. Äänet auttavat luomaan neutraalin tilan, jossa voi päästää irti ajatuksista. Etenkin kellot ja gongit luovat zentunnelmaa, ja kun avaa silmät, on melkein unohtanut, olitko vuorenhuipulla Nepalissa vai kotona olohuoneessa.

4. Meditaatio mantrojen avulla

Transsendentaalisessa meditaatiossa keskitetään ajatukset mantran tai äänteen toistamiseen, kunnes saavutetaan kokemus sisäisestä rauhasta. Istu hiljaisessa paikassa ja toista mantraa itseksesi uudelleen ja uudelleen mielellään 20 minuuttia joka päivä. Mantra muodostuu usein äänteestä, joka ei välttämättä tarkoita mitään.

Se voi olla esimerkiksi: ”om”. Mantraksi voi valita myös sanoja tai lauseita. Se voi olla sana kuten ”rakkaus” tai lyhyt lause kuten ”avaudu, sulkeudu” tai ”minä olen rakastettu”.

5. Ohjattu meditaatio

Ohjattu meditaatio sopii erityisesti vasta-alkajalle, koska toinen ihminen ohjaa meditaatiota, ja itse tarvitsee vain rentoutua ja tuntea, miten pääsee vähitellen paremmin ja paremmin yhteyteen kehonsa kanssa.

Matka kulkee ylhäältä alas ja alkaa siis päästä, mistä sinut ohjataan kulkemaan hitaasti läpi jokaisen kehonosan niin, että kohdistat täyden huomiosi aina yhteen osaan kerrallaan.

Näin etsitään kehosta jännittyneitä kohtia tai kipuja ja pysähdytään niiden äärelle. Harhailevat ajatukset palautetaan takaisin kehoon. Kehoskannaus voi olla tuttu joogasta, tai ohjettuja meditaatioita voi etsiä netistä (voit kokeilla esimerkiksi KUNTO PLUSsan kuunneltavaa meditaatiota) – silloin, kun sinulle sopii.

6. Meditaatio liikkuen

Jos täysin paikoillaan istuminen ei sovi omaan luonteenlaatuun, voi kokeilla meditoida liikkuessasi. Herättele kehoa ravistelemalla ensin jalkoja, sitten käsiä ja lopuksi koko vartaloa päätä myöten ja tunne, miten energia nousee jalkapohjista ylös päälaelle saakka.

Tanssi tai liikuta kehoa sen jälkeen itsellesi hyvältä tuntuvalla tavalla. Voit pitää silmät auki tai kiinni. Kuulostele lopuksi, miltä kehossa tuntuu.

Jos tämä vaikuttaa liian erikoiselta sinun makuusi, voit myös mennä metsään, puistoon tai veden äärelle ja kääntää huomion ympäröivään luontoon. Hengitä kävellessä syvään sisään ja ulos ja keskity ajatukseen, että me kaikki – kasvit, eläimet ja ihmiset – olemme yhtä ja samaa suurta kokonaisuutta. Se on myös eräänlaista meditaatiota.