Meditaatio: 7 vasta-alkajalle tyypillistä ongelmaa ja ratkaisut

Vaikka meditointi on terveellistä ja henkisesti palkitsevaa, sen ottaminen osaksi omaa arkea voi tuntua vaikealta. Kokosimme tänne aloittelevan meditoijan tavallisimmat ongelmat – ja kuinka ne voi selättää.

Meditoiva nainen

MEDITAATIO – Keskittymisvaikeudet, väsymys ja kyllästyminen. Aloitteleva meditoija voi kohdata monenlaisia hankaluuksia.

© gettyimages

Meditaatiosta on paljon hyvää sanottavaa: pari minuuttia keskittynyttä pysähtymistä päivittäin voi kasvattaa stressinsietokykyä, laskea verenpainetta ja yleisesti ottaen lisätä sisäistä rauhaa.

Mutta koska alkuun pääsyn jälkeenkin voi olla vaikeaa ylläpitää uutta tapaa, kokosimme tänne aloittelevan meditoijan tavallisimpia ongelmia ja keinoja selvitä niistä.

1 Ongelma: Johokin kohtaan alkaa sattua


Ratkaisu: Käytä tyynyjä tukemaan polvia, alaselkää tai muuta kolottavaa paikkaa. Lisäksi on tärkeää kuunnella, mitä kivulla on kerrottavana.

Ohitamme usein kehon viestit stressin tai kiireen takia. Sulje silmät ja kiinnitä huomio kipeään kohtaan. Onko jokin syy, miksi juuri siihen sattuu?

Ehkä tämän jälkeen voi tehdä jotain sen muuttamiseksi.

2 Ongelma: En huomaa mitään vaikutusta


Ratkaisu: Muista, että vaivannäkö kannattaa, vaikka et itse aina huomaisi eroa. Hidastaminen ja pyrkiminen parempaan yhteyteen itsensä kanssa menevät harvoin hukkaan.

Aseta tavoitteeksi 2–5 minuutin ohjattu meditaatiohetki kahdesti viikossa ja kasvata kestoa ja tiheyttä vähitellen.

Mitä enemmän harjoittelet, sitä paremmin huomaat vaikutuksen.

3 Ongelma: Ajatukset harhailevat


Ratkaisu: Kokeile toistaa meditoidessasi mantraa, johon voit keskittää ajatuksesi. Pidä meditaatiotuokiot lyhyinä, jotta sinun ei tarvitse kamppailla ajatustesi kanssa turhauttavan pitkään, ja huolehdi, että ympäristösi on rauhallinen.

Kirjoita jälkeenpäin ylös, mitkä ajatukset veivät huomiosi. Kirjoita myös, mitä voit tehdä häirinneille asioille ennen seuraavaa kertaa.

4 Ongelma: Nukahdan kesken kaiken


Ratkaisu: Valitse ajankohta, jolloin olet riittävän virkeä – ei siis juuri ennen nukkumaanmenoa tai väsyneenä. Meditoi kirkkaasti valaistussa paikassa istuen tai liikkuen.

Meditoi lyhyemmän aikaa kuin sinulla yleensä kestää nukahtaa.

5 Ongelma: Tunnen itseni hölmöksi


Ratkaisu: Ei ole oikeaa tai väärää tapaa meditoida. Meditaatiopoliisi ei ole tulossa tarkastamaan, teetkö sen oikein.

Luo itsellesi yksityinen tila, jossa voit olla yksin, nauttia omasta rauhasta ja harjoitella, kunnes sinulla on selkeä rutiini ja koko homma tuntuu luonnollisemmalta.

6 Ongelma: Kyllästyn nopeasti


Ratkaisu: Kokeile lyhyttä, noin 2–5 minuutin ohjattua meditaatiota. Jos päätyy tekemään aina lyhyitä meditaatioita ja ne tuntuvat hyvältä, se on täysin OK.

Voit myös kokeilla meditoida liikkuen tai ryhmässä, mikä voi tuoda uudenlaista energiaa mielenmaisemaasi.

7 Ongelma: Unohdan meditoida


Ratkaisu: Merkkaa meditaatiohetket kalenteriisi. Aloita parista minuutista, jotta et jätä meditaatiota väliin ajanpuutteen vuoksi. Jokaiselta löytyy joka päivästä kahden minuutin verran aikaa.

Meditoimalla samaan aikaan joka päivä saat rakennettua rutiinin, josta voi alkaa pitää – ja kenties ajan myötä jopa iloita ja nauttia.