Syö ikäsi mukaan: Ravitsemusvinkit kuusikymppisille
Haluatko elää kuusikymppisenä mahdollisimman täyttä ja tervettä elämää? Lue, miten tuet hyvinvointiasi parhaiten oikealla ravitsemuksella.
Haluatko elää kuusikymppisenä mahdollisimman täyttä ja tervettä elämää? Lue, miten tuet hyvinvointiasi parhaiten oikealla ravitsemuksella.
Kuusikymppisenä ikä alkaa näkyä: hiuksiin tulee harmaata ja iholle ryppyjä ja pigmenttiläiskiä. Merkittävimmät muutokset tapahtuvat kuitenkin elimistössä.
Nivelet alkavat kenties vaivata, nukkumisen kanssa voi olla ongelmia ja olo tuntua vähemmän energiseltä kuin ennen.
Lihasmassa alkaa vähentyä jo viisissäkymmenissä, ja tämän vuoksi kuusikymppisenä on syytä viimeistään alkaa panostaa liikuntaan ja lihastreeniin sekä riittävään proteiinin saantiin.
Myös aineenvaihdunta alkaa hidastua ja samalla toisaalta monilla fyysinen aktiivisuus alkaa vähentyä.
Tämän vuoksi kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota siihen, paljonko omaan ruokavalioon kuuluu runsaasti sokeria, suolaa ja rasvaa sisältäviä ruokia.
Toisaalta kuusikymppisyys voi merkitä myös uutta alkua: työelämän kiireiden jälkeen elämässä on jälleen aikaa itselle – ja terveellisemmän elämäntavan omaksumiselle.
Kuusikymppisenä elintapojaan remontoivalla haasteena voivat olla esimerkiksi ylipaino sekä erilaiset sairaudet ja vaivat. Muutos kannattaa tällöin aloittaa keittiöstä ja kokeilla terveellisemmän ruokavalion lisäksi kävelyä ja kevyttä voimaharjoittelua.
Terveelliset elämäntavat auttavat lievittämään monia ikääntymiseen liittyviä vaivoja, jotka muuten todennäköisimmin vain pahenevat ajan myötä.
60 ikävuodesta lähtien aineenvaihdunta alkaa hidastua noin 0,7 prosenttia vuodessa, yhdysvaltalainen, yli 6 600 osallistujan tutkimus osoittaa.— Lähde: Science
Ruokavalioon kannattaa lisätä proteiniia, etenkin, jos ruokahalu ei ole enää aivan entisellään. Proteiini auttaa rakentamaan ja ylläpitämään lihasmassaa.
Proteiinia on runsaasti
Lue myös: TOP 20: eniten proteiinia sisältävät elintarvikkeet
Eläkkeelle jäätäessä arjen rutiinit muuttuvat, mutta säännöllisestä ateriarytmistä kannattaa pitää kiinni. Esimerkiksi lounasaikaan on hyvä syödä edelleen kunnon ateria sen sijaan että napostelisi pitkin päivää.
Terveellisen lounaan voi koostaa esimerkiksi kasviksista (esimerkiksi kaalisalaatista), vähärasvaisesta proteiinin lähteestä (esimerkiksi broilerista), terveellisistä rasvoista (vaikkapa avokadosta) sekä palasta tai parista täysjyväleipää.
Kalium, magnesium ja kalsium ovat hyväksi verenpaineelle.
Saat ruokavaliosta kattavan kattauksen näitä tärkeitä kivennäisaineita, kun syöt runsaasti kasviksia ja hedelmiä, täysjyvätuotteita, palkokasveja, pähkinöitä ja vähärasvaisia maitotuotteita.
Suolan ja huonojen rasvojen sekä alkoholin saantia kannattaa sen sijaan vähentää ja karsia ruokavaliosta myös enimmät valmisruot, lakritsi, lihajalosteet sekä runsaasti suolaa, sokeria ja rasvaa sisältävät herkut.
Näin ehkäiset myös tyypin 2 diabetesta sekä pidät painon helpommin hallinnassa.
50–64-vuotiailla naisilla esiintyi kaikista ikäryhmistä eniten unettomuuutta laajassa ranskalaisessa haastattelutkimuksessa.— Lähde: Leger et al. (2000)
Unettomuuteen voi olla monia syitä, ja iän myötä unen rakenne ja laatu muuttuu useimmilla väistämättä.
Ruokavaliolla ja säännöllisillä ruokailutottumuksilla voi kuitenkin tukea myös unta. Kokeile seuraavia konsteja:
Lue myös: Unihormoni melatoniinin on suosittua – onko siitä oikeasti hyötyä?