Mäti ja kaviaari ovat terveellisiä herkkuja

Mäti ja blinit kuuluvat ehdottomasti yhteen, mutta mäti sopii moneen muuhunkin – täältä saat seitsemän helppoa mätireseptiä!

Pienet vaalean läpikuultavat, oranssit, vihreät tai mustat helmet, jotka avautuvat suussa ihanaksi suolaisen ja makean sinfoniaksi, ovat oikea herkkujen herkku. Kalanmunia kutsutaan mädiksi ja kaviaariksi silloin, kun kyse on sampikalojen mädistä.

Mätiä ja kaviaaria on eri väristä ja kokoista: mateenmäti on kellertävän vaaleaa ja pienirakeista, siianmäti on pienirakeista oranssinkeltaista, silakanmäti on pienirakeista ja vaalean oranssia, muikunmäti on raikkaan oranssia ja pienirakeista, kirjolohen mäti on suuria pallosia ja väriltään kirkaan oranssia, simpunmäti on vihreää ja rakeet keskikokoisia, sampikalojen mätiä kutsutaan kaviaariksi, ja se on tummanruskeaa tai mustaa ja kallista, eikä sitä myydä pakastettuna vaan säilykkeenä.

Herkullisen maun lisäksi mäti on terveellistä, ja sitä on helppo nauttia juuri oman maun mukaan. Tuoreen mädin sesonki on lyhyt, ja ajankohta vaihtelee kalalajin mukaan, mutta pakastealtaasta herkkua saa ympäri vuoden. Kannattaa kuitenkin maistaa myös tuoretta mätiä – sitä ei voita mikään.

Katso alta yleisimmät mätiin liittyvät kysymykset ja vastaukset.

1 Mätireseptejä


Mäti sopii erityisen hyvin tattariblinien, lettujen tai vohveleiden päälle ranskankerman tai smetanan, punasipulisisilpun, tillin ja sitruunan kanssa.

Kokeile myös parsan, kalaleikkeen tai uusien perunoiden kanssa, alkuruokana kanan- tai viiriäisenmunanpuolikkaiden päällä, avokadon kanssa, mätimoussessa, piiraissa kalan kanssa, sushissa, sekä leipien, tuulihattujen ja voileipäkakun täytteenä ja koristeena.

Ohjeet 2 annokselle

Pienet pinaattimunakkaat, mätiä ja raejuustoa
© wichmann+bendtsen

Pienet pinaattimunakkaat, mätiä ja raejuustoa

Ota kevät vastaan pienillä pinaattimunakkailla, jotka nautitaan mädin ja raejuuston kera. Blinimäiset lettuset valmistuvat ilman jauhoja.

Resepti löytyy täältä

Mätisesonki ja märireseptejä
© wichmann+bendtsen

Paistettu muna, mätiä ja vihreää

Kaipaatko helppoa ja herkullista lounasruokaa? Kokeile maukasta ohjetta, jossa paistettu muna yhdistyy herkulliseen mätiin. Valmista 5 minuutissa!

Resepti löytyy täältä

Punaista mätiä ja pikkuperunoita

Mätiä, perunaa, punasipulia ja ruohosipulikastiketta juhlavaksi alkupalaksi tai lounaaksi.

Resepti löytyy täältä

Täysjyväpastaa, mätiä ja fenkolia
© wichmann+bendtsen

Täysjyväpastaa, mätiä ja fenkolia

Oletko mädin ystävä? Tarjoa mäti vaihteeksi pastan kaverina. Kokeile helppoa ja herkullista reseptiä.

Resepti löytyy täältä

Kukkakaalikeitto ja mätiä
© wichmann+bendtsen

Kukkakaalikeitto ja mätiä

Myös helpolla reseptillä voi syntyä herkkuruokaa! Kokeile tätä maukasta ohjetta, joka sopii alkuruoaksi tai lounaspöytään.

Resepti löytyy täältä

Avokadoa, mätiä ja kastiketta
© wichmann+bendtsen

Avokadoa, mätiä ja kastiketta

Avokado sopii mainiosti yhteen mädin kanssa – ja tässä ohjeessa mukaan tulee vielä punasipulia ja runsaasti yrttejä.

Resepti löytyy täältä

Kalaa, parsaa ja katkarapuja
© wichmann+bendtsen

Kalaa ja parsaa kahdella tavalla

Kaunis, terveellinen ja herkullinen kala-annos on saanut inspiraationsa tanskalaisesta klassikkoannoksesta nimeltä "Tähdenlento", Stjerneskud.

Resepti löytyy täältä

2 Mistä mätiä saa?


Kirjolohenmätiä ja muita yleisiä mätilaatuja saa kaupoista säilykkeenä purkissa ja pakastettuna ympäri vuoden. Kalatiskeistä sitä saa tuoreena kauden mukaan.

Kaloista voi myös itse ottaa mädin talteen – tuonnempana tässä artikkelissa kerrotaan, miten se onnistuu. Esimerkiksi mateenmäti kannattaa ottaa talteen, jos ostaa madetta alkutalven kalakeittoon.

© iStock

3 Milloin saa tuoretta mätiä?


Mäti otetaan talteen vähän ennen kalan kutuaikaa. Kutuajat vaihtelevat kalalajeittain.

  • Muikunmätiä ja siianmätiä saa tuoreena syksyllä.
  • Mateenmätiä saa kevättalvella.
  • Kirjolohenmätiä saa tuoreena talvesta alkaen aina kevääseen asti.
  • Silakoissa on mätiä keväällä.

4 Miten mätiä kerätään?


Teollisuudessa mäti otetaan talteen laittamalla mätipussit entsyymiin, joka sulattaa kalvot ja jäljelle jää mäti.

Mätiä myydään myös käsin lypsettynä, jolloin kalvoja ei ole sulatettu mädin joukkoon, ja mäti on siksi kuivempaa ja puhtaampaa.

Jos ostat kalaa, jossa on mätipussit pullollaan, mäti on helppo ottaa itse talteen perkaamisen yhteydessä.

Näin keräät mädin talteen

  • Nosta mätipussit lautaselle. Tee mätipussin päähän pieni viilto ja paina veitsen ulkosyrjällä mäti ulos pussista. Heitä tyhjät mätipussit pois.
  • Sekoita haarukalla, ja nostele verisuonet ja kalvot pois. Jos mätiä on paljon, käytä vispilää.
  • Huuhtele mäti tarvittaessa tiheässä siivilässä ja valuta suodatinpussissa.
  • Makean ja murtoveden kalojen, kuten muikun, mateen, simpun, ahvenen ja hauen mäti pitää pakastaa vuorokaudeksi, että mahdolliset loiset tuhoutuvat.
  • Jos käytät mädin heti, lisää maun mukaan suolaa, ja sekoita, ja mäti on käyttövalmista. Jos et käytä mätiä heti, jaa se annoksiin ja pakasta tulevaa käyttöä varten.

5 Miten kauan mäti säilyy?


Tuore mäti pilaantuu helposti, jos sitä säilyttää liian lämpimässä. Jääkaapinkin täytyy olla kylmä eli 0–3-asteinen. Mäti kestää hyvin pakastamista ja säilyy pakastettuna 3–6 kuukautta. Osta vain sen verran, minkä tarvitsee. Jos käytät pakastettua, sulata se vuorokauden kuluessa syötäväksi.

6 Voiko mätiä pakastaa?


Kyllä voi. Pakastettu mäti säilyy noin 3 kk erinomaisena ja toiset 3 kuukautta käyttökelpoisena.

Pakastettu mäti kannattaa sulattaa jääkaapissa, niin sen koostumus säilyy parhaana.

Mätiä ei kannata pakastaa uudelleen, sillä se menee vetiseksi. Hox! Kalatiskissä myytävä mäti on usein pakastetusta sulatettu, joten kannattaa kysyä, onko mäti tuoretta vai pakastettua, jos sitä aikoo ostaa pakkaseen.

7 Onko mäti terveellistä?


Mäti sisältää omega-3-rasvahappojen sekä D- ja B12-vitamiinin lähteitä sekä B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa koliinia, josta syntyy hermoston tärkeitä välittäjäaineita.

Mäti on kevyttä. Se sisältää keskimäärin 145 kcal / 100 g. Siinä ei ole lainkaan hiilihydraattia, rasvaa noin 7 g ja proteiinia noin 20 g.

Kohonnutta kolesterolia tai diabetesta sairastava saa saada ravinnosta kolesterolia enintään 200 mg päivässä. Lusikallisessa (10 g) mätiä on 35 mg kolestrolia. (Kananmunassa on noin 230 mg.)

8 Saako raskaana oleva syödä mätiä?


Suomessa kypsentämättömän mädin syömistä ei suositella raskauden aikana Listeria monocytogenes -riskin vuoksi. Paistettuna sitä saa syödä raskaanakin.

Esimerkiksi Tanskassa suositukset eivät rajaa pois mädin syömistä raskaudenkaan aikana.

Lue myös: Näiden syömistä pitää varoa raskaana ollessa