Mäti on kalan munia
Kaviaari eli mäti on suurta herkkua

– eikä vaadi vaikeaa valmistamista

© wichmann+bendtsen

Kaviaari ja mäti ovat terveellisiä herkkuja

Sammenmäti, muikunmäti, lohenmäti, siianmäti, mateenmäti, simpunmäti, rasvakalan mäti, bottarga... Kalan munat eli mäti eli kaviaari on helppoa ja terveellistä herkkua. Me opastamme, miten mätiä käytetään ja annamme reseptejä.

maanantai 4. maaliskuuta 2019 teksti Inge Eriksen, Anne Larsen ja Elina Tuisku
 

Mäti on kaunista ja hyvää

Mäti sisältää omega-3-rasvahappoja sekä D- ja B12-vitamiinia ja runsaasti proteiinia. Kotimainen mäti on myös ekologinen valinta juhlapöytään ja jullistamaan arkisempiakin aterioita. Mäti sopii aivan ihanasti uuniperunoiden kastikkeeseen, lettujen täytteeksi, tuulihattuihin, munanpuolikkaiden päälle, leiville ja aateloimaan keittoja.

Mätimunien koko ja väri vaihtelee kalalajin mukaan: 

Hienoin kaviaari, beluga- eli kitasammen mäti, on mustanharmaata ja suurirakeista. Luonnonvaraisista sammista otetun kaviaarin myynti on kielletty.

Sevruga- eli tähtisammen mäti on mustaa ja pienirakeisinta – grammassa on jopa 115 mätimunaa. Suomessa, Varkaudessa sijaitseva Carelian Caviar kasvattaa sampia ja tuottaa kaviaaria.

Muikunmäti on pienirakeista ja oranssia.

Mateenmäti on keltaista. Sitä saa kevättalvella tuoreena kaupoista. Mateenmätiä on pakastettava ainakin 1 vrk mahdollisten loisten tuhoamiseksi. Tuonnempana kerromme, miten mateenmäti otetaan talteen.

Siianmäti on pienirakeista ja oranssinkeltaista.

Kirjolohenmäti on suurirakeista ja oranssinpunaista.

Simpunmäti on vihreää.

Bottarga on kuivattua mätiä, josta italiassa tehdään pastakastiketta.

Mätitahna sisältää noin puolet sokerisuolattua, savustettua turskanmätiä. Loppu on kasviöljyä ja noin 5 % suolaa. 

Kaviart on mustaa tai punaista merileväkaviaaria eli ei lainkaan eläinperäistä vaan vegaaninen vaihtoehto mädille ja kaviaarille.

Mäti on hyvää ja helppoa ruokaa

 

Mistä mätiä saa?

Kirjolohenmätiä ja muita yleisiä mätilaatuja saa kaupoista säilykkeenä purkissa ja pakastettuna ympäri vuoden. Kalatiskeistä saa tuoretta mätiä kauden mukaan - aiheesta kerrotan lisää tuonnempana. 

Kaloista voi myös itse ottaa mädin talteen – tuonnempana tässä artikkelissa kerrotaan, miten otat mädin talteen. Esimerkiksi mateenmäti kannattaa ottaa talteen, jos ostaa madetta alkutalven kalakeittoon. 

 

Milloin saa tuoretta mätiä?

Mätiä otetaan talteen vähän ennen kalan kutuaikaa. Kutuajat vaihtelevat kalalajeittain. 

  • Muikunmätiä ja siianmätiä saa tuoreena syksyllä
  • mateenmätiä saa kevättalvella
  • kirjolohenmätiä saa tuoreena talvesta alkaen aina kevääseen asti 
  • silakoissa on mätiä keväällä.
 

Miten mätiä kerätään?

Teollisuudessa mäti otetaan talteen laittamalla mätipussit entsyymiin, joka sulattaa kalvot ja jäljelle jää mäti. 


Mätiä myydään myös käsin lypsettynä, jolloin kalvoja ei ole sulatettu mädin joukkoon, ja mäti on siksi kuivempaa ja puhtaampaa. 

Jos ostat kalaa, jossa on mätipussit pullollaan, mäti on helppo ottaa itse talteen perkaamisen yhteydessä.

Näin keräät mädin talteen
  • Nosta mätipussit lautaselle. Tee mätipussin päähän pieni viilto ja paina veitsen ulkosyrjällä mäti ulos pussista. Heitä tyhjät mätipussit pois.
  • Sekoita mätiä haarukalla, ja nostele verisuonet ja kalvot pois. Jos mätiä on paljon, käytä vispilää.

  •  Huuhtele mäti tarvittaessa tiheässä siivilässä ja valuta suodatinpussissa.

  • Makean ja murtoveden kalojen, kuten muikun, mateen, simpun, ahvenen ja hauen mäti pitää pakastaa vuorokaudeksi, että mahdolliset loiset tuhoutuvat.

  • Jos käytät mädin heti, lisää maun mukaan suolaa, ja sekoita, ja mäti on käyttövalmista. Jos et käytä mätiä heti, jaa se annoksiin ja pakasta tulevaa kättöä varten.

 

Miten kauan mäti säilyy?

Tuore mäti pilaantuu helposti, jos sitä säilyttää liian lämpimässä. Jääkaapinkin täytyy olla kylmä – 0–3-asteinen. Mäti kestää hyvin pakastamista ja säilyy pakastettuna 3–6 kk. Mätiä kannattaa ostaa vain sen verran, minkä tarvitsee. Jos käytät pakastettua mätiä, sulata se vuorokauden kuluessa syötäväksi. 

 

Voiko mätiä pakastaa?

Mätiä voi hyvin pakastaa. Pakastettu mäti säilyy noin 3 kk erinomaisena ja toiset 3 kuukautta käyttökelpoisena.

Pakastettu mäti kannattaa sulattaa jääkaapissa, niin sen koostumus säilyy parhaana.


Mätiä ei kannata pakastaa uudelleen, sillä se menee vetiseksi. Hox! Kalatiskissä myytävä mäti on usein pakastetusta sulatettu, joten kannattaa kysyä, onko mäti tuoretta vai pakastettua, jos sitä aikoo ostaa pakkaseen.

 

Onko mäti terveellistä?

Mäti sisältää omega-3-rasvahappojen sekä D- ja B12-vitamiinin lähteitä sekä B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa koliinia, josta syntyy hermoston tärkeitä välittäjäaineita. 

Mäti on kevyttä. Se sisältää keskimäärin 145 kcal / 100 g. Siinä ei ole lainkaan hiilihydraattia, rasvaa noin 7 g ja proteiinia noin 20 g.

Kohonnutta kolesterolia tai diabetesta sairastava saa saada ravinnosta kolesterolia  enintään 200 mg päivässä. Lusikallisessa (10 g) mätiä on 35 mg kolestrolia. (Kananmunassa on noin 230 mg.)






 

Saako raskaana oleva syödä mätiä?

Suomessa kypsentämättömän mädin syömistä ei suositella raskauden aikana Listeria monocytogenes -riskin vuoksi. Paistettuna mätiä saa syödä raskaanakin.


Esimerkiksi Tanskassa suositukset eivät rajaa pois mädin syömistä raskaudenkaan aikana.

 

Mihin mätiä voi käyttää?

Tattariblinien, lettujen tai vohveleiden kanssa ranskankerman tai smetanan, punasipulisisilpun, tillin ja sitruunan kanssa. Parsan kanssa, kalaleikkeen kanssa, uusien perunoiden kanssa, alkuruokana kanan- tai viiriäisenmunanpuolikkaiden päällä, avokadon kanssa, mätimoussessa, piiraissa kalan kanssa, sushissa, leipien, tuulihattujen ja voileipäkakun täytteenä ja koristeena.


Seuravana mätireseptejä.



 

Parhaat mätireseptit

Ohjeet 2 hengelle 

Pienet pinaattimunakkaat, mätiä ja raejuustoa

Pienet pinaattimunakkaat, mätiä ja raejuustoa

© wichmann+bendtsen

Pienet pinaattimunakkaat, mätiä ja raejuustoa

4 rkl muikun, siian tai mateen mätiä

10 pinaattimunakasta

25 g pieniä pinaatinlehtiä
2 suurta munaa
merisuolaa
2 rkl kevytmaitoa
ekstra neitsytoliiviöljyä

Kastike

2 rkl raeuustoa
2 rkl kevytranskankermaa
2 rkl muikun, siian tai mateen mätiä
sitruunamehua
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
1 pieni kourallinen herneenversoja

Valmistus

  • Huuhdo ja kuivaa pinaatinlehdet. 
  • Sekoita pinaatti, munat ja maito keskenään. 
  • Mausta seos suolalla. Kuumenna oliiviöljyä blinipannussa ja paista seoksesta pieniä munakkaita. 
  • Sekoita kastikeaineet keskenään. 
  • Mausta kastike sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. 
  • Annostele kummallekin lautaselle 5 munakasta, 2 rkl mätiä, kastiketta ja herneenversoja.

Ravintosisältö/annos

Energiaa: 295 kcal
Proteiinia: 16 g
Rasvaa: 24 g
Hiilihydraattia: 4,5 g
Kuitua: 0,5 g

Paistettu muna, mätiä ja vesikrassia

Paistettu muna, mätiä ja vesikrassia

© wichmann+bendtsen

Paistettu muna, mätiä ja vihreää

2 suurta munaa
2 tl ekstra neitsytoliiviöljyä
4 rkl muikun, siian tai mateen mätiä
1 kourallinen mieliyrttejäsi
merisuolaa ja rouhittua mustapippuria

Valmistus

  • Paista munat. 
  • Nosta munat lautaselle, lisää mäti ja yrtit. 
  • Rouhi pinnalle pippuria.

Ravintosisältö/annos

Energiaa: 160 kcal
Proteiinia: 11,3 g
Rasvaa: 12,5 g
Hiilihydraattia: 1,2 g
Kuitua: 0,1 g

Täysjyväpastaa, mätiä ja fenkolia

Täysjyväpastaa, mätiä ja fenkolia

© wichmann+bendtsen

Täysjyväpastaa, mätiä ja fenkolia

150 g täysjyväpastaa
merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
1 fenkoli
1 rkl ekstra neitsytoliiviöljyä
4 rkl muikun, siian tai mateen mätiä
1 pieni kourallinen yrttejä
sitruunalohko

Valmistus

  • Keitä pasta napakan kypsäksi, al dente. 
  • Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi. 
  • Paista suikaleet pehmeiksi ja kullankeltaisiksi öljyssä. 
  • Mausta suolalla ja pippurilla. 
  • Annostele pasta, mäti, fenkoli yrtit ja sitruuna tarjolle.

Ravintosisältö/annos

Energiaa: 373 kcal
Proteiinia: 14,9 g
Rasvaa: 10,2 g
Hiilihydraattia: 59,8 g
Kuitua: 8,9 g

Kukkakaalikeitto ja mätiä

Kukkakaalikeitto ja mätiä

© wichmann+bendtsen

Kukkakaalikeitto ja mätiä

¼ kukkakaalia paloiteltuna
0,5 l kana- tai kasvislientä
1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
2 rkl ykkösmaitoa
merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 kourallinen hienonnettua persiljaa
4 rkl muikun, siian tai mateen mätiä

Valmistus

  • Keitä kukkakaalinpaloja kana- tai kasvisliemessä noin 5 minuuttia tai pehmeäksi.
  • Lisää 1 rkl öljyä ja maito. 
  • Soseuta ja mausta keitto. Jauha 2 rkl öljyä ja hienonnettu persilja tasaiseksi seokseksi. 
  • Mausta yrttiöljy suolalla ja pippurilla. 
  • Annostele keitto, yrttiöljy ja mäti tarjolle.

Ravintosisältö/annos

Energiaa: 309 kcal
Proteiinia: 10,2 g
Rasvaa: 24,3 g
Hiilihydraatti: 15,6 g
Kuitua: 4,5 g

Avokadoa, mätiä ja kastiketta

Avokadoa, mätiä ja kastiketta

© wichmann+bendtsen

Avokadoa, mätiä ja kastiketta

2 dl muikun, siian tai mateen mätiä
2 avokadonpuolikasta
sitruunamehua
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 pieni kourallinen tilliä
1 pieni punasipuli
merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
2 rkl maustamatonta rahkaa tai jogurttia

Valmistus

  • Valuta avokadonpuolikkaille sitruunamehua ja leikkaa puolikkaat viipaleiksi. 
  • Hienonna tilli (jätä vähän koristeeksi) ja punasipuli. 
  • Sekoita ruohosipuli, tilli ja punasipuli mädin joukkoon. 
  • Mausta seos sitruunamehulla, pippurilla ja tarvittaessa suolalla. 
  • Annostele kaikki ainekset tarjolle.

Ravintosisältö/annos

Energiaa: 226 kcal
Proteiinia: 16,4 g
Rasvaa: 13,8 g
Hiilihydraattia: 11,6 g
Kuitua: 3,5 g

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mihin kohtaan kehossasi olet kaikkein tyytyväisin?


KUNTO PLUS suosittelee