Opas hierontavälineostoksille: Näin löydät sen oikean

Lihaskipuja ja -kireyksiä voi helpottaa mainiosti kotioloissakin. Oppaamme avulla löydät juuri oikean hierontavälineen.

Nainen hierontalaitteen kanssa.

KOTIHIERONTA Hierontaväline voi olla todella tehokas lihasjumien lievittämisessä.

© iStock

Lihaksia voi rentouttaa ja kipuja lievittää tehokkaasti ja edullisesti kotioloissakin – vaikka joka päivä.

Hierontavälineitä on saatavana moneen makuun ja tarkoitukseen. Testasimme markkinoiden suosituimpia välineitä ja poimimme parhaat eri tarkoituksiin. Katso, mikä väline sopisi juuri sinun tarpeisiisi.

LUE MYÖS: Joogamattotestit – näin valitset itsellesi sopivan

1 Hierontatyyny


Miten se toimii?

Tyynyn myötä- ja vastapäivään pyörivät kuulat hierovat tehokkaasti ja miellyttävästi. Joissakin tyynyissä on myös infrapunalämmitin.

Miten sitä käytetään?

Tyynyä ei liikutella itse, vaan se vain asetetaan hierontaa kaipaavan alueen alle istualla tai makuulla. Tyynyä voi käyttää moni­puolisesti esimerkiksi niskan, reisien tai alaselän hierontaan.

Kenelle se sopii?

Hierontatyyny sopii erityisesti istumatyöläisille, joilla niska-hartiaseudun ja jalkojen lihakset kireytyvät helposti työpäivien aikana.

+ Helppo ja miellyttävä käyttää, ei vie paljon tilaa kotona.
- Sopii vain melko pienten alueiden hierontaan kerrallaan.

Tämän testasimme

Flowpillow Heat -hierontatyyny, Flowlife

149 €

Tässä hierontatyynyssä on infrapunalämmitin, mikä tekee hieronnasta erityisten miellyttävän ja tehokkaan tuntuista. Tyynyssä on kolme painiketta, kolme hierontaohjelmaa ja kaksi hierontanopeutta, ja sitä on todella helppo käyttää.

Akun kesto on vähän alle kaksi tuntia, mikä on kohtuullinen määrä. Lataukseen kannattaa käyttää vain laitteen mukana tulevaa laturia, muut saattavat rikkoa laitteen.

2 Hierontavasara


Miten se toimii?

Hierontavasara voi kuulostaa hieman pelottavalta, mutta se on varsin tehokas työkalu kipeiden lihasten hierontaan ja palautumisen tueksi treenin jälkeen. Myös lihashuoltovasaraksi kutsutun laitteen mukana tulee useita erilaisia vaihtopäitä, joiden avulla voi käsitellä tarkasti pieniäkin lihaksia. Lihaskireyksien hoidon lisäksi lihas­huoltovasaralla voi parantaa liikkuvuutta.

Miten sitä käytetään?

Nimestään huolimatta hierontavasaralla ei hakata lihaksia, vaan sen tärisevää päätä liikutetaan ihoa vasten. Laitetta voi käyttää kaikkien lihasten rentouttamiseen. Jos esimerkiksi pohkeet ovat kipeät, hierontapäätä voi kuljettaa pohjetta ylös ja alas, tai jos päätä pitää paikallaan, värinä kohdistuu juuri tiettyyn kohtaan. Laitetta ei tarvitse painaa vaan riittää, että sitä pitää ihoa vasten.

LUE MYÖS: Alaselkäkipu – 10 helpottavaa harjoitetta

Kenelle se sopii?

Treenaajille, jotka haluavat vauhdittaa palautumistaan – ja kaikille muille, jotka kaipaavat lievitystä lihaskipuihin.

+ Helppoa ja nopeaa lievitystä lihaskipuihin. Kätevä ottaa mukaan vaikka treenipaikalle.

Laitetta voi käyttää vain kohtiin, joihin itse yltää, sillä sitä on pidettävä kädessä koko ajan.

Tämän testasimme

MG 99 -hierontavasara, Beurer

79 €

Kätevän kokoinen ja tehokas hierontavasara tarjoaa kehonhuoltoa tyylillä! Kevyen ja monipuolisen laitteen mukana tulee neljä erilaista hierontapäätä, mutta se on yhtä kaikki varsin helppo käyttää: laite vain kytketään päälle, valitaan jokin viidestä tehotasosta, viedään vasara halutulle alueella ja annetaan sen hieroa jumit pois.

Jos lihaksia kolottaa usein, laite on joka euron väärti. Akku kestää enimmillään viisi tuntia riippuen siitä, millä teholla laitetta käytetään.

3 Hierontavyö


Miten Se toimiI?

Hierontavyöt ovat nimensä mukaisesti vyömäisiä laitteita, joissa on pyöriviä, lihaksia hierovia kuulia. Joissakin laitteissa on lisäksi myös lämmitystoiminto, kuten infrapunalämmitin. Laadukkaat ja riittävän tehokkaat hierontavyöt auttavat lievittämään ja ehkäisemään lihasten kireyksiä sekä lihas- ja nivelkipuja.

Miten SItä käytetään?

Hierontavöitä on erilaisia, ja niissä voi olla erilaisia toimintoja. Joitakin hierontavöitä myydään myös ennemmin laihdutuslaitteina kuin varsinaiseen lihashuoltoon. Hierontavöiden käyttö on varsin helppoa – vyö asetetaan halutun kehon osan päälle, esimerkiksi niskaan, alaselkään tai jalan ympärille, kiinnitetään, käynnistetään ja annetaan vain tehdä tehtävänsä.

Kenelle Se sopiI?

Hierontavyöt sopivat kaikille hieronnasta nauttiville.

Ne voivat helpottaa lihaskipuja ja -kireyksiä esimerkiksi treenin jälkeen tai rentouttaa toimistyöläisellä näyttöpäätetyön jumittamia niskan ja hartioiden lihaksia.

+ Hyvä hierontavyö voi olla yhtä miellyttävä ja tehokas kuin käsin hieronta.

Vyön asettaminen oikeaan paikkaan voi vaatia apukäsiä, ja laite voi olla aika raskas kuljettaa mukana.

MG 151 -hierontavyö, Beurer

Tämän testasimme

MG 151 -hierontavyö, Beurer

129 €

Beurerin hierontavyö on sekä monipuolinen että helppokäyttöinen. Sillä voi hieroa niin niskaa, ylä- kuin alaselkääkin. Tätä vyötä ei varsinaisesti kiinnitetä yhtenäiseksi vyöksi, vaan kädet sujautetaan vyön päiden lenkeistä vastapainoksi ja vyö asetetaan haluttuun kohtaan.

Laitteessa on useita asetuksia ja ohjelmia, joiden avulla saa kohdistettua sopivan tehokkaan ja miellyttävän käsittelyn haluttuun paikkaan. Laite toimii vain verkkovirralla, mikä rajoittaa käyttöä jonkin verran. Painikkeissa ei ole valoa, joka syttyisi painettaessa, joten niistä ei näe, mikä toiminto kulloinkin on kytkettynä.

4 Painehierontahousut


Miten ne toimivat?

Painehieronta- tai palautumishousut ovat kuin pitkät, muhkeat lahkeet tai housut, jotka hierovat koko jalkaa aina nilkasta alaselkään asti.

Niissä on useita ilmalla täyttyviä lokeroita, jotka puristavat alavartalon lihaksia. Paine vaihtelee verenkierron rytmiä simuloivaan tahtiin, jolloin tehokkaasti hierova käsittely rentouttaa jännityksiä.

Miten niitä käytetään?

Housut tai lahkeet puetaan jalkaan ja suljetaan veto ketjulla, minkä jälkeen asetutaan istumaan ja valitaan haluttu hierontaohjelma. Laite lisää ja vähentää ilmaa automaattisesti, ja painetta ja hoidon kestoa voidaan säätää halutun mukaan.

LUE MYÖS: Nukahda rentouttavan musiikin ja rauhoittavien äänien avulla

Kenelle ne sopivat?

Paineilmahousuissa istuskelu on mukavaa kenelle vain, mutta erityisesti niistä hyötyvät runsaasti treenaavat sekä jalkojen lihaskivuista ja turvotuksesta kärsivät.

+ Housut jalkaan ja hoitoon – hieronnan aikana ei tarvitse tehdä itse mitään, ja samalla voi vaikka lukea kirjaa tai katsella televisioita.
Laite on melkoisen kallis ja vie jokseenkin paljon tilaa, ja sitä voi käyttää vain alavartalon hierontaan.

Palautumishousut, Cloudboots

Tämän testasimme

Palautumishousut, Cloudboots

779 €

Nämä muhkeat housut ovat kotihieronta- ja palautumislaitteiden luksusta, ja hintakin on toki sen mukainen.

Palautumis housuissa on kahdeksan ilmalla täyttyvää lokeroa, ja niillä saa halutessaan järeänkin käsittelyn niin jaloille, pakaroille kuin alaselällekin. Ohjaimen käyttö sujuu varsin helposti, ja valittavana on eri ohjelmia sen mukaan, tarvitaanko esimerkiksi tavallista hierontaa, lymfakierron vauhditusta vai todella tehokasta painehoitoa.

Käyttäjän ei tarvitse kuin antautua nauttimaan käsittelystä. Housuista on saatavana myös nivusiin asti yltävä lahjemalli.

5 Putkirulla


Miten se toimii?

Putkirulla on nimensä mukaisesti putkimainen, tyypillisesti solumuovista valmistettu rulla, jonka avulla voidaan lievittää lihaskudosten ja -kalvojen kireyttä. Rullailu parantaa liikkuvuutta ja auttaa ehkäisemään vammoja ja kipuja.

Rullia on saatavana eri pituisina, tyypillisesti 45 tai 90 cm. Pidemmän rullan päällä on helpompi rullailla eri asennoissa. Rullissa on myös erilaisia pintakuvioita: sileät sopivat parhaiten aloitteleville rullailijoille, karkeammin kuvioidut kokeneemmille. Joissain rullissa on myös vaikutusta tehostava värinätoiminto.

Miten sitä käytetään?

Rullan käyttö vaatii hieman vaivannäköä
ja lihasvoimaa, sillä hierottavaa aluetta on liikutettava itse edestakaisin rullan päällä. Rulla sopii etenkin jalkojen ja selän lihasten huoltoon.

Kenelle se sopii?

Rullasta hyötyy yhtä lailla niin treenaaja – etenkin juoksija – kuin istumatyöläinenkin.

+ Perusputkirulla on huokea kehonhuolto­väline. Rullauksella saa käsiteltyä perusteellisesti etenkin etu- ja takareisien lihaksia.

Rullaus voi aluksi tuntua vaivalloiselta ja jopa epämiellyttävältä. Vaiva kuitenkin palkitaan, kun kireydet alkavat helpottaa.

Vibration Foam Roller, Titan Life

Tämän testasimme

Vibration Foam Roller, Titan Life

80 €

Tämän putkirullan värinätoiminto ja karkea pintarakenne takaavat tehokkaan ja perusteellisen hieronnan, joka lievittää sitkeitäkin jumeja ja vilkastuttaa pintaverenkiertoa. Rulla on varsin helppokäyttöinen – virta vain kytketään päälle, valitaan jokin kolmesta ohjelmasta ja rullataan menemään!

Akun kestokin on kohtuullinen. Laite on kuitenkin värinäominaisuuden vuoksi huomattavasti kalliimpi kuin tavalliset rullat.

6 Tens-laite


Miten se toimii?

TENS-laite lähettää iholle kiinnitettävien elektrodien kautta elimistöön pieniä sähkö­impulsseja ja aktivoi näin elimistön luontaisia kivun lievitysmekanismeja.

TENS-laitteita on erityyppisiä, mutta ne kaikki auttavat lievittämään erilaisia kipuja kroonisista kivuista synnytys­kipuihin asti ja edistämään lihasten palautumista. Laitetta voidaan käyttää myös kipujen ja vammojen ehkäisyssä.

Miten sitä käytetään?

Lihaskipuja hoidettaessa elektrodit kiinnitetään ihoon kipualueen lähelle käyttöoppaan ohjeiden mukaisesti. Tämän jälkeen laite käynnistetään ja valitaan haluttu ohjelma, esimerkiksi hoidettavan kehon osan mukaan, sekä voimakkuustaso. Kun ohjelma käynnistyy, ihon läpi alkaa virrata pieniä sähkö impulsseja, mikä aiheuttaa usein lihaksissa pientä supistelua ja nytkähtelyä.

Kenelle se sopii?

TENS-laite sopii kaikille, jotka kärsivät jostain kivusta ja toivovat siihen lievitystä, oli kyseessä sitten esimerkiksi treenin jälkeinen lihaskipu, lasten kasvukivut, krooninen kipu tai synnytyskivut.

+ Todella tehokas kivunlievittäjä. Helppo ottaa mukaan mihin vain. Soveltuu monien erilaisten kipujen hoitoon eri puolilla kehoa.
Laitteen käyttöön on perehdyttävä huolellisesti – elektrodeja ei pidä vain läiskiä sinne tänne. Elektrodien asettamiseen voi tarvita apua.

LUE MYÖS: TESTI: Onko sinulla stressi?

EM 59 Digital TENS-laite, Beurer

Tämän testasimme

EM 59 Digital TENS-laite, Beurer

129 €

TENS-laitteet ovat hierontalaitteista tehokkaimpia, ja tämän mallin vaikutus todella tuntuu käytössä. Esimerkiksi kivuliaasta tenniskyynärpäästä kärsivälle TENS-laite voi olla enemmän kuin hintansa väärti.

Beurerin laitetta on helppo käyttää, kunhan ensin lukee käyttöohjeen ajatuksella läpi. Valittavana on runsaasti erilaisia ohjelmia, jotka soveltuvat monien erityyppisten kiputilojen hoitoon.

7 Piikkimatto


Miten se toimii?

Piikkimatossa eli akupainantamatossa on tuhansia pieniä muovipiikkejä, jotka matolla maatessa painautuvat ihoa, lihaksia ja kudoksia vasten. Vaikutusmekanismi muistuttaa akupainantaa, jossa lievitetään kipuja ja lihasjännityksiä painelemalla tiettyjä akupisteitä. Matto voi auttaa helpottamaan kipuja ja kireyksiä niin selässä, hartioissa kuin niskassakin. Joidenkin käyttäjien mukaan se myös lievittää päänsärkyä ja stressiä sekä parantaa unta säännöllisesti käytettynä.

Miten sitä käytetään?

Matto rullataan auki ja sen päälle käydään selinmakuulle. Pienet ihoa ja lihaksia vasten painautuvat piikit vauhdittavat pintaverenkiertoa ja auttavat laukaisemaan jännityksiä kaikkialla kehossa. Piikit voivat tuntua aluksia hieman pistäviltä, mutta kivun tunne helpottaa vähitellen.

Kenelle se sopii?

Piikkimattoa kannattaa kokeilla avuksi esimerkiksi selän kipuihin tai univaikeuksiin. Säännöllisesti käytettynä piikkimatolla makoilusta tulee mukava tapa, joka voi auttaa rentoutumaan ja rauhoittumaan esimerkiksi ennen nukkumaan menoa.

+ Piikkimatolla voi pötkötellä rauhassa vailla huolta akun kestosta. Se on edullinen hankinta eikä vie juurikaan tilaa kotona.

Piikkimatolla makaaminen vaatii totuttelua, ja sen rentouttava vaikutus alkaa tuntua kunnolla vasta noin parin viikon käytön jälkeen.

Eco acupressure mat, Bodhi Vital

Tämän testasimme

Eco acupressure mat, Bodhi Vital

59 €

Tämä hienostuneen hillityn värinen matto on tehty kookoskuidusta. Se on moniin muihin piikkimattoihin verrattuna hieman hintava, mutta pakettiin sisältyy myös säilytyslaukku sekä vehnätyyny pään aluseksi. Piikit ovat varsin teräviä, ja niiden vaikutus tuntuukin koko makoilun ajan.

Rullaa vain matto auki, asetu makuulle ja luota siihen, että miellyttävän rentouttava tunne kyllä valtaa makoilijan ennen pitkää.