Tiesitkö tätä? Kuorellisten katkarapujen pussissa kerrotaan pyyntipaikka ja -tapa. Glaseerausprosentti tarkoittaa pakastamisessa käytetyn veden määrää.

Katkarapuja verenpaineeseen

Rapuset saavat verenpaineen asettumaan kohdalleen.

perjantai 21. kesäkuuta 2013 teksti M. Kreutzer

Superruoka: katkaravut

Pienet ja suuret kuoritut tai kuorelliset katkaravut kuuluvat terveellisen keittiön raaka-aineisiin. Katkaravut keitetään useimmiten heti pyyntipaikalla merivedessä.  

  • Sinkki: Katkarapujen sisältämä sinkki auttaa pitämään ihon terveenä ja hiukset ja kynnet kunnossa. 
  • Glukosamiini: Äyriäisten kuorissa on ­nivelille hyödyllistä amino­happoa gluko­s­amiinia. Keitä kuorista liemi, niin saat ­glukosamiinin talteen.
  • Katkarapujen sisältämä runsas kolesteroli ei nosta veren kolesterolia sillä elimistö tuottaa itse ­vähemmän kolesterolia, jos ­sitä on runsaasti ravinnossa. 
  • Katkarapujen kuorten punainen väriaine on astaksantiinia voimakasta antioksidanttia. Kuoretkin voi syödä.

Tärkein vaikutus

Katkarapujen ja muiden äyriäisten sisältämät omega-3-rasvahapot hillitsevät verisuoniston tulehdustiloja (inflammaatiota) ja ehkäisevät siten verenpaineen kohoamista.Kun tulehdukset pysyvät kurissa, suonenseinämät pysyvät terveinä eikä niihin kerry ahtauttavaa rasvan ja kalkin muodostamaa plakkia.

Katkarapujen hyödyt

Nopeuttavat palautumista

Katkaravuissa on paljon lihasten kasvuun tarvittavaa proteiinia. Omega-3-rasvahapot nopeuttavat palautumista. 

Laihdutusruokaa

Katkarapujen proteiini pitää pitkään kylläisenä ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Vähäkaloriset katkaravut sopivat hyvin painoaan tarkkailevan ruokavalioon. 

Terveellisin tapa nauttia

Terveellisyyden kannalta on yhdentekevää syötkö katkat sellaisenaan vain esikeitettyinä, kuumennettuna tai grillattuna. Tärkeintä on syödä niitä suhteellisen paljon. Hyvä päiväannos on 75–100 g katkarapuja.

Säilytys

  • Sulata katkaravut vasta juuri ennen käyttöä siivilässä juoksevan kylmän tai viileän veden alla. Painele kevyesti liika vesi pois.
  • Äyriäiset pilaantuvat helposti. Sulatetut katkaravut säilyvät jääkaapissa hyvänä vain noin vuorokauden.
  • Sulaneita katkarapuja ei saa pakastaa uudelleen. Jos sulatetut katkaravut ovat kuivia ja nahkeita, ne ovat pilalla ja ne on syytä heittää pois. 

Samankaltaisia ruoka-aineita

Muutkin äyriäiset, esimerkiksi sinisimpukat, sisältävät omega-3-rasvahappoja. Eniten niitä on scampeissa (eli meriravuissa eli keisarihummerissa eli langustiinissa) ja jokiravuissa. Runsaasti eri mereneläviä sisältävä paella tai äyriäisrisotto on mainiota terveysruokaa sydämelle.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Missä juokset mieluiten?

KUNTO PLUS suosittelee