Pitääkö suolaa varoa, jos verenpaine on ihan kunnossa?
Jos verenpaine on korkea, ei saa syödä liikaa suolaa. Kysyimme asiantuntijalta, onko myös muiden tarpeen rajoittaa suolansaantia.
Jos verenpaine on korkea, ei saa syödä liikaa suolaa. Kysyimme asiantuntijalta, onko myös muiden tarpeen rajoittaa suolansaantia.
Lyhyt vastaus on kyllä, suolan saanti on silti pyrittävä pitämään kohtuullisena.
Ruoan natriumpitoisuutta kannattaa ihan kaikkien pitää silmällä, sillä runsas suolan saanti on yhteydessä suurempaan sydän- ja verisuonitautien riskiin verenpaineesta riippumatta.
Suolan saantisuositus on alle 5 grammaa eli alle teelusikallinen päivässä, mutta useimmat ihmiset saavat sitä paljon enemmän.
Usein nimenoman korkeasta verenpaineesta kärsiviä ihmisiä kehotetaan tarkkailemaan suolan saantia, mutta se on siis tärkeää ihan kaikille iästä, fyysisestä kunnosta ja verenpaineesta riippumatta.
Pienelläkin verenpaineen nousulla voi olla terveydelle haitallisia seurauksia.
Vaikka käyttäisi mielestään vain vähän suolaa, jos ei ripottele sitä ruokapöydässä annoksensa päälle, niin se ei vielä riitä, sillä suolaa saadaan usein paljon enemmän piilosuolana esimerkiksi leikkeleistä, leivästä, välipaloista ja eineksistä.
Myös lasten verenpaine voi nousta liiallisen suolan vuoksi, ja pitkällä aikavälillä korkea verenpaine vaikuttaa sydämeen, verisuoniin ja munuaisiin.
Kokeile myös: TESTI: Onko sinulla kohonneen verenpaineen riski?
Jos verenpaine karkaa koholle jo nuorena, elimistö on sitä huonommassa kunnossa aikuisena.
Lapsuusaikainen tottuminen makuihin vaikuttaa elämässä pitkälle, joten jos tottuu jo lapsena vähäsuolaiseen ruokavalioon, sitä on helpompi noudattaa myöhemmälläkin iällä.
On siis lukuisia syitä niin henkilökohtaisella kuin koko perheen tasollakin kiinnittää huomiota suolansaantiin ja kerätä kaupassa ostoskoriin mielellään sydän-merkittyjä tuotteita.
ASIANTUNTIJA: Tanskan sydänyhdistyksen tutkimuspäällikkö, professori G. Gislason