Näin vahvistat alaselkää

Lihas­treenissä keskitytään hyvin usein vain peilissä näkyviin lihaksiin, ja monet tärkeät tukilihakset voivat jäädä huomiotta. Esimerkiksi alaselän lihaksia olisi syytä muistaa myös vahvistaa, koska se sekä parantaa suorituksia että ehkäisee selkäkipuja.

– nainen tekee alaselkätreeniä

ALASELKÄ Alaselkä vahvistuu monilla harjoitteilla, muun muassa maastavedolla.

© iStock

Alaselkäkipu on yksi yleisimmistä vaivoista.

Useimmiten alaselkäkivulle ei löydy erityistä syytä, mutta liikunta auttaa monia ja ehkäisee vaivojen ilmaantumista tai uusiutumista aivan syystä riippumatta.

Lue myös: Treenaamalla eroon selkäkivuista

Muutamalla yksinkertaisella, huolella valitulla harjoitteella voi päästä alaselkäkivusta tai ainakin lievittää kipua ja parantaa elämänlaatuaan.

Korsrygg­musklene støtter den nederste delen av ryggsøylen.

Kiitos tuesta alaselkä!

Alaselän lihakset tukevat selkärangan alinta osaa. Selän ojentajat pitävät alaselkää ryhdissä. Niihin kuuluvat selkärangan nikamiin kiinnittyvä, kaularankaa taivuttava ja selkää ojentava suora okahaarakelihas, pitkä selkälihas ja selkää taivuttava, kiertävä sekä ojentava suolikylkiluulihas.

Lue myös: Parempi ryhti joogalla

Jos selän ojentajat ovat heikot, selkärangan sivutaivutuksista vastaavat, molemmin puolin selkärankaa alaselässä sijaitsevat nelikulmaiset lannelihakset rasittuvat.

Vahva core on avainasemassa. Vartalon tukilihaksia eli corea tarvitaan lähes kaikkiin liikuntasuorituksiin ­ja arjen toimintoihin. Coreen kuuluvat vatsalihasten lisäksi kaikki selkää tukevat lihakset.

Lue myös: 6 minuutin core-treeni

Vahva core tukee koko kehoa. Coren kehittämiseksi tulee treenata monipuolisesti paitsi vatsalihasten myös lantiolihasten ja koko selän voimaa ja kestävyyttä.

Alaselälle on paljon hyviä harjoitteita .

Alaselkätreeni onnistuu mainiosti kehonpainolla ilman laitteita. Vastakkaisen käden ja jalan nosto konttausasennossa on yksinkertainen ja hyvä harjoite, joka treenaa alaselän ja lantion lihaksia, pakaroita sekä vinoja vatsalihaksia, hartioita ja niskaa. Näin teet harjoitteen: Asetu konttausasentoon. Ojenna samanaikaisesti toinen käsi eteen suoraksi ja vastakkaisen puolen jalka suoraksi taakse. Pysy asennossa pari sekuntia, palaa alkuasentoon ja toista toiselle puolelle. Jatka toistoja vuorotellen.

Kaikki liikunta lasketaan!

Liikunta on hyvää selkäkivun ennaltaehkäisyä. Liike on hyvinvoivan alaselän edellytys. Selän lihaksia hyödyttävät paitsi varsinaiset selkälihasharjoitteet myös koko kehon lihaskuntoliikkeet ja kestävyysliikunta, kuten juoksu, pyöräily ja uinti.

Lisäksi selän hyvinvointia voi edistää lisäämällä kaikenlaista liikuntaa arkeen esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Työmatkapyöräily
  • Asioilla käyminen jalan autoilun sijasta
  • Koti- ja pihatyöt
  • Portaat hissin sijasta
  • Seisomapöytä
  • Lasten ja lemmikkien kanssa ulkoilu ja leikki

Liike on lääke alaselkäkivuissakin. Aiemmin alaselkäkipuun suositeltiin vuodelepoa. Nyt kehotetaan liikkumaan kaikin mahdollisin tavoin, jotka eivät pahenna kipua.

Elintavat ja elämäntilanne vaikuttavat

Suurin syyllinen alaselkäkipuihin on liikkumattomuus ja siihen usein liittyvä lihavuus. Erityisesti istumatyötä tekevillä on paljon alaselkäkipuja.

Myös raskaat ruumiilliset työtehtävät voivat olla selälle kuluttavia, varsinkin, jos liikkeet ovat yksipuolisia ja samanlaisina toistuvia.

Myös tupakointi on riski, koska se heikentää verenkiertoa ja sen mukana hapen ja ravintoaineiden kulkua nikamien välilevyihin. Lisäksi psykososiaaliset tekijät, kuten masennus ja stressi, pahentavat kipuja.

Lue myös: TESTI: Onko sinulla stressi?

Vain noin 15 % kroonista alaselkäkipua sairastavista saa diagnoosin ongelmalleen, kertoo Selkäliitto ry. Useimmiten alaselkäkipuun ei löydy erityistä syytä, mutta ennuste on hyvä.

Kolme parasta harjoitetta alaselälle

Selän ojennus

Vaikutus: Selän ojentajalihaksia treenaavan harjoitteen voi tehdä joko salilla selkäpenkissä tai kotona päinmakuulla.

Säädä selkäpenkki niin, että lonkkaluut tulevat pehmusteen reunan yläpuolelle. Nosta käsivarrat ristiin rinnalle, laske ylävartalo hitaasti alas ja nosta se ylös samaan linjaan reisien kanssa. Toista.

VINKKI Lisähaastetta saat, kun pidät levypainoa rinnalla.

© iStock

Maastaveto

Vaikutus: Maastaveto on harjoite, josta saat kerralla monipuolisen hyödyn, sillä maastaveto treenaa useita lihasryhmiä kerralla. Harjoite kehittää kaikkia kehon takaosan lihaksia.

Asetu tangon taakse lantion levyiseen haara-asentoon selkä suorana, koukista polvia ja työnnä peppua pitkälle taakse ja ota painotangosta myötäote hieman lantiota leveämmältä. Olkapäiden tulee olla tangon takana tai kohdalla. Nosta paino reisilihaksilla, suorista selkä ja työnnä lantio eteen. Laske tanko selkä suorana polvia koukistaen maahan. Toista.

© iStock

Etuheilautus

Vaikutus: Treenaa alaselkää, pakaroita ja takareisiä. Samalla syke nousee.

Käytä riittävän raskasta kuulaa. Seiso lantion levyisessä haara-asennossa selkä suorana, kahvakuula kaksin käsin vartalon etupuolella. Heilauta kuula reisien väliin notkistaen polvia hiukan. Kyykisty vain sen verran, että kuula kulkee suunnilleen polvien tasalla. Heilauta kuula lantiolla työntäen eteen korkeintaan hartioiden tasalle ja takaisin.

Lue myös: Kiinteyttä heilautuksilla