Viikko 3: Eroon makeanhimosta – verensokeri tasaiseksi
Pidätkö makeasta? Tervetuloa "Syö hyvin – aina" -ohjelman kolmannelle viikolle, jossa vähennetään makean syömistä ja nostetaan sykettä.
Pidätkö makeasta? Tervetuloa "Syö hyvin – aina" -ohjelman kolmannelle viikolle, jossa vähennetään makean syömistä ja nostetaan sykettä.
Olemme perineet mieltymyksen makeisiin makuihin kirjaimellisesti äidinmaidosta. Siksi makea yhdistyy turvallisuuteen, viihtyisyyteen ja rauhaan.
Makea lievittää lyhyellä aikavälillä kaikkea sydänsuruista stressiin. Ongelmana on se, että sokeri tekee pitkällä aikavälillä väsyneemmäksi, veltommaksi ja alakuloisemmaksi, jos sitä syö liikaa, ja helposti niin käykin.
Siksi yksi "Syö hyvin – aina" -ohjelman 6 periaatteesta on, että sokeri on vain erikoistapauksia varten.
Saamme sokeria monista elintarvikkeista. Sekä perinteisistä makeista, kuten makeisista ja suklaasta, mutta sokeria piilee myös kaikessa aamiaismuroista leipiin, valmisruokiin ja leikkeleisiin.
Makean vähentäminen on kuitenkin mahdollista. Siihen keskitytään "Syö hyvin – aina" -ohjelman viikolla 3.
Sokeri ei ole myrkyllistä, eikä se pieninä määrinä ole mitenkään vahingollista.
Toisaalta, koska sokerissa ei ole kivennäisaineita, kuitua tai vitamiineja, elimistösi ei tarvitse sitä.
Sokeria tulee usein syötyä terveellisten elintarvikkeiden tilalla, mikä on yksi suurimmista ongelmista.
Toinen on se, että jos syöt liikaa makeaa, et pääse tavoitepainoosi, ja verensokeritasosi lähtee vuoristoradalle, joka vie vireytesi.
Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että liika sokeri lisää muun muassa diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja rintasyövän kaltaisten sairauksien riskiä niveltulehduksen, masennuksen ja allergioiden lisäksi.
Jos elimistö osaisi puhua, se varmasti anelisi välttämään jatkuvaa makean syömistä. Silloin perjantai-illan hemmottelulle tai sunnuntaipullalle voisi jäädä paikka.
Vältä tästä lähtien makeisia, leivonnaisia, jäätelöä ja muita vastaavia arkisin. Ehkä jopa uhmaat vieroitusoireita ja jätät sokerin kokonaan pois tulevan viikon ajaksi.
Yritä samalla olla härnäämättä makeanhimoasi sokerittomilla makeisilla ja dieettivirvoitusjuomilla.
Harvasta asiasta on niin paljon ristiriitaisia näkemyksiä kuin makeutusaineista.
Makautusaineita syytetään kaikesta mahdollisesta alkaen lihavuudesta ja päätyen syöpään, mutta ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että keinomakeutetut virvoitusjuomat aiheuttaisivat syöpää. Mutta makeutetut juomat eivät myöskään ole täysin harmittomia.
Ensinnäkin, vaikka voit juoda ja syödä todella paljon makeutusaineita ennen kuin ylität päivittäisen saantisuosituksen ylärajan, keinomakea totuttaa siihen, että kaikki maistuu makealta.
Toiseksi, light-virvoitusjuomat vaurioittavat hampaiden kiillettä, koska ne sisältävät happamia hedelmähappoja.
Kolmanneksi, monet makeutusaineet, joita käytetään esimerkiksi sokerittomissa lakritsoissa ja pastilleissa, voivat aiheuttaa vatsakipua ja kaasunmuodostusta.
Joskus vaatii aivan valtavaa tahdonvoimaa tukahduttaa makean mieliteko, kun se herää.
Lisäksi tunnemme usein sosiaalista painetta ottaa kakkua, kun sitä jaetaan, aivan kuten meillä itsellämme saattaa olla juurtunut tapa hemmotella kaikkia vieraita, niin lapsia kuin vanhuksiakin, makeilla herkuilla.
Seuraavassa kerrotaan, miten sen voi muuttaa.
Tavoitteena ei ole se, että et koskaan söisi makeaa, vaan se, että tiedostat makean syömisesi ja pyrit aktiivisesti sen vähentämiseen. Ja sehän onnistuu – ensimmäisten päivien jälkeen se helpottuu huomattavasti.
Herkuttelulle on sijansa, mutta herkuttele lakujen ja täytekeksien sijasta pähkinöillä, tummalla suklaalla ja tuoreilla marjoilla.
Makeanhimo tyydyttyy, ja saat antioksidantteja, vitamiineja, kivennäisaineita, proteiinia, terveellisiä rasvahappoja ja ravintokuitua.
Terveellisemmät herkut pitävät myös verensokerin tasaisempana, joten olosi on vireämpi ja vähemmän väsynyt!
Sokerinen | Vähäsokerinen |
---|---|
Maissihiutaleet Keskimäärin 8 g lisättyä sokeria/100 g = 1 sokeripalan verran annoksessa (3 dl) | Kaurahiutaleet 0 g sokeria/100 g |
Viinikumit, lakut ja kovat karamellit N. 50 g lisättyä sokeria/100 g = 30 sokeripalan verran pussissa (120 g) | Pakastetut viinirypäleet, pähkinät 0 g lisättyä sokeria |
Marmeladit/suklaalevitteet n. 46 g lisättyä sokeria/100 g = 5 sokeripalaa lusikallisessa | Juusto tai vähärasvaiset leikkeleet 0 g lisättyä sokeria |
Limsat/mehut n. 9 g lisättyä sokeria/100 g = 22 sokeripalaa/½ l | Kivennäisvettä ja sitruunaviipaleita tai yrttiteetä 0 g lisättyä sokeria |
Sorbettia/kermajäätelöä n. 16 g lisättyä sokeria/100 g = 3 sokeripalan verran pallossa (35 g) | Soseutettua, pakastettua banaania (nicecream) 0 g lisättyä sokeria |
Maustetut jogurtit n. 8 g lisättyä sokeria/100 g = 8 sokeripalaa/annos (2 dl) | Maustamatonta jogurttia marjojen kanssa 0 g lisättyä sokeria |
Keksit n. 18 g lisättyä sokeria/100 g = 1½ sokeripalan verran/keksi (15 g) | Täysjyvänäkkileipää 0 g lisättyä sokeria |
Saatat ajatella, että sinun täytyy syödä vähän väliä, jotta verensokeri pysyy vakaana. Se on harhaluulo.
Jos haluat vakaan verensokerin, sinun kannattaa sen sijasta treenata lihaksia.
Syöminen verensokerin pitämiseksi vakaana on kuin pissaisi housuihin pysyäkseen lämpimänä. Hyvä olo on lyhytaikainen, ja sitten olo pahenee.
Säännöllinen liikunta sen sijaan parantaa elimistön kykyä poistaa ylimääräinen sokeri verestä – sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.
Verensokerin pitäminen vakaana ei ole tärkeää ainoastaan silloin, jos sinulla on diabetes.
Se on tärkeää kaikille hetkellisen energiantuoton kannalta ja siksi, että ikääntyessä ylimääräisen sokerin poistaminen verestä heikkenee vähitellen. Tämä käynnistää negatiivisen kierteen, koska jatkuvasti korkea verensokeri myös ruokkii elimistön ikääntymisprosesseja.
Jos olet noudattanut "Syö hyvin – aina" -ohjelmaa alusta asti, olet luultavasti jo aloittanut kävelelemään puoli tuntia päivässä ja lihaskuntotreenin pari kertaa viikossa. Se on todella hyvä juttu!
Jos olet valmis optimoimaan vielä enemmän, tutustu alla oleviin 3 helppoon vinkkiin.
AJOITA KÄVELYT NÄIN: Käy kävelemässä ennen aterioita tai heti niiden jälkeen. Se kumoaa vatsassa olevan runsaan ruoan aiheuttaman raskaan ja väsyneen tunteen ja tasapainottaa verensokeritasoa.
KUN TREENAAT LIHAKSIA: Tee moninivelliikkeitä, jotka treenaavat useita lihasryhmiä. Lihastyö parantaa insuliiniherkkyyttä. Erityisen hyvä on treenata jalkojen suuria lihaksia.
ALOITA SYKEHARJOITTELU: Tee päivittäin esim. 3 lyhyttä sykeharjoitetta päivässä, jos mahdollista jokaisen aterian jälkeen.
Täältä saat ehdotuksia harjoitteista: