Lykopeeni kuuluu värikkääseen karoteenien ryhmään, ja sen on useissa tutkimuksissa havaittu tehostavan immuunipuolustusta. Lykopeenin antioksidatiivisen vaikutuksen lisäksi tomaatti auttaa elimistöä suojautumaan sydän- ja verisuoniongelmia vastaan. Kaiken muun hyvän lisäksi tämä mehukas kasvis auttaa ihoa pysymään nuorekkaana. Tomaatteja kannattaakin popsia sekä kypsennettynä että sellaisenaan.
TERVEYSTIETOA TOMAATISTA
- Lykopeenia on myös tomaattijalosteissa, mm. säilyketomaateissa ja tomaattipyreessä. Lämmitys tehostaa lykopeenin imeytymistä 25 - 40 %.
- Lykopeeni on rasvaliukoinen aine, joten tomaattien kanssa tulee nauttia vähän rasvaa.
- Tomaatin energiapitoisuus on vain 20 kcal/100 g. Mehukkaita kasviksia saakin siis pistellä jopa 10 kiloa päivässä ennen kuin niistä on haittaa painonhallinnalle.
- Lykopeenin lisäksi tomaatti sisältää E-vitamiinia, beetakaroteenia ja immuunipuolustusta vahvistavaa C-vitamiinia.
- Tomaatista on jalostettu yli 2500 lajiketta. Värivalikoimaan kuuluvat punaisen lisäksi valkoinen, keltainen, roosa, violetti, ruskea ja musta.
- Tomaatti säilyy pari viikkoa menettämättä juurikaan ravintoarvoaan.
- Maailman suurin tomaatintuottaja on Kiina, jossa kasvatetaan noin 30 kg tomaatteja/asukas.
- Tomaatin varsi ja lehdet ovat myrkyllisiä.
Tässä toinen konsti immuunipuolustuksen vahvistukseen.
Miten tomaatti on terveellisintä?
- Kypsentämättä?
- Aurinkokuivattuna?
- Uunitomaattina?
Aurinkokuivatut tomaatit ovat näistä vaihtoehdoista terveellisimmät. Niissä on runsaasti A- ja C-vitamiinia ja eniten ihon ja immuunipuolustuksen hyvinvointia edistävää voimakasta antioksidanttia, lykopeenia. Tomaatin lykopeenipitoisuus nousee kuumennettaessa, joten lykopeenia on myös ketsupissa.
Valmistusvinkki: Puolikuivatut tomaatit
Leikkaa tomaatit lohkoiksi, levitä ne leivinpaperille uunipellille ja ripottele pinnalle merisuolaa, pippuria, oliiviöljyä ja ripaus ruokosokeria. Paista 90-asteisessa uunissa 3 tuntia. Käytä salaateissa, pastaruuissa ja leivän päällä.