Tomaatti vahvistaa vastustuskykyä

Helposti nautittava tomaatti on yksi parhaita lykopeeni-antioksidantin lähteitä. Lykopeeni antaa tomaatille sen väkevänpunaisen värin.

Tomaatti

TOMAATTI Tiesitkö, että tomaatit tekevät hyvää immuunipuolustukselle?

Lykopeeni kuuluu värikkääseen karoteenien ryhmään, ja sen on useissa tutkimuksissa havaittu tehostavan immuunipuolustusta. Lykopeenin antioksidatiivisen vaikutuksen lisäksi tomaatti auttaa elimistöä suojautumaan sydän- ja verisuoniongelmia vastaan. Kaiken muun hyvän lisäksi tämä mehukas kasvis auttaa ihoa pysymään nuorekkaana. Tomaatteja kannattaakin popsia sekä kypsennettynä että sellaisenaan.

TERVEYSTIETOA TOMAATISTA

  • Lykopeenia on myös tomaattijalosteissa, mm. säilyketomaateissa ja tomaattipyreessä. Lämmitys tehostaa lykopeenin imeytymistä 25 - 40 %.
  • Lykopeeni on rasvaliukoinen aine, joten tomaattien kanssa tulee nauttia vähän rasvaa.
  • Tomaatin energiapitoisuus on vain 20 kcal/100 g. Mehukkaita kasviksia saakin siis pistellä jopa 10 kiloa päivässä ennen kuin niistä on haittaa painonhallinnalle.
  • Lykopeenin lisäksi tomaatti sisältää E-vitamiinia, beetakaroteenia ja immuunipuolustusta vahvistavaa C-vitamiinia.
  • Tomaatista on jalostettu yli 2500 lajiketta. Värivalikoimaan kuuluvat punaisen lisäksi valkoinen, keltainen, roosa, violetti, ruskea ja musta.
  • Tomaatti säilyy pari viikkoa menettämättä juurikaan ravintoarvoaan.
  • Maailman suurin tomaatintuottaja on Kiina, jossa kasvatetaan noin 30 kg tomaatteja/asukas.
  • Tomaatin varsi ja lehdet ovat myrkyllisiä.

Tässä toinen konsti immuunipuolustuksen vahvistukseen.

Miten tomaatti on terveellisintä?

  • Kypsentämättä?
  • Aurinkokuivattuna?
  • Uunitomaattina?

Aurinkokuivatut tomaatit ovat näistä vaihtoehdoista ­terveellisimmät. Niissä on runsaasti A- ja C-vitamiinia ja eniten ihon ja immuunipuolustuksen hyvinvointia edistävää voimakasta antioksidanttia, lykopeenia. Tomaatin lykopeenipitoisuus nousee kuumennettaessa, joten lykopeenia on myös ketsupissa.

Valmistusvinkki: Puolikuivatut tomaatit

Leikkaa tomaatit lohkoiksi, levitä ne leivinpaperille uunipellille ja ripottele pinnalle merisuolaa, pippuria, oliiviöljyä ja ripaus ruokosokeria. Paista 90-asteisessa uunissa 3 tuntia. Käytä salaateissa, pastaruuissa ja leivän päällä.