Syö näin, jos haluat pitkän ja terveen elämän

Uudessa tutkimuksessa on selvitetty, mikä ruokavalio on paras, jos haluat elää pitkään JA ikääntyä terveenä. Lue täältä.

Nainen rannalla hymyilee

RAVINNOLLA on suuri merkitys terveellisen ikääntymisen kannalta.

© iStock

Useimmat toivovat todennäköisesti elävänsä pitkään ja myös mahdollisimman terveenä. Eli pysyä ikääntyessäänkin hyvässä kunnossa ja toimintakykyisenä.

Jos se on sinunkin toiveesi, meillä on hyviä uutisia.

Se, mitä syöt, voi vaikuttaa merkittävästi mahdollisuuksiisi ikääntyä terveenä, välttää kroonisia sairauksia ja pysyä pitkään hyvässä kunnossa fyysisesti, henkisesti ja kognitiivisesti.

Asiaa ovat tutkineet Kööpenhaminan, Harvardin ja Montrealin yliopiston tutkijat.

”Ruokavalio, joka sisältää runsaasti vihanneksia, hedelmiä, palkokasveja sekä rajoitetusti terveellisiä eläinproteiineja, on yhteydessä terveelliseen ikääntymiseen”, selittää yksi tutkijoista, Marta Guasch-Ferré. Hän on apulaisprofessori Kööpenhaminan yliopiston kansanterveyden laitoksella ja Novo Nordiskin säätiön aineenvaihdunnan tutkimuskeskuksessa.

Syö näin

Tutkimuksessa analysoitiin tietoja 105 000 yhdysvaltalaisesta, jotka osallistuivat yli 30 vuoden seurantatutkimukseen. Näin tutkijat pystyivät jäljittämään yhteyden kahdeksan eri ruokavalion ja hyvän terveyden välillä 70-vuotiaana.

Tutkimuksessa mukana olleista ruokavalioista vahvimmin korrelaatiota terveen ikääntymisen kanssa osoitti Harvardin yliopistossa kehitetty Alternative Healthy Eating Index (AHEI) -niminen ruokavalio.

Kokeile suolistoystävällistä ruokavaliotamme, joka sisältää paljon vihanneksia

Alternative Healthy Eating Index (AHEI)

Suosi näitä:

Lue myös: Raakana vai kypsennettynä? Näin kasvikset ovat terveellisimpiä

Vältä muun muassa näitä:

  • punainen liha ja lihavalmisteet
  • sokeripitoiset juomat
  • lisätty suola
  • puhdistettu vilja

Lue myös: Vähennä punaisen lihan syöntiä

Tutkimuksessa havaittiin myös yhteys tyydyttyneiden rasvojen, suolan, sokeripitoisten juomien ja punaisen tai ultraprosessoidun lihan runsaan saannin ja myöhemmän iän suurentuneen terveysongelmien riskin välillä.