Opas: Näin laihdut pysyvästi
Haluatko laihtua pysyvästi? Neljän askelen oppaamme auttaa laihtumaan ja pitämään tavoitepainon – jos vain olet valmis sitoutumaan uusiin elämäntapoihin.
Haluatko laihtua pysyvästi? Neljän askelen oppaamme auttaa laihtumaan ja pitämään tavoitepainon – jos vain olet valmis sitoutumaan uusiin elämäntapoihin.
Kun vanhat lempivaatteet eivät tahdo mahtua enää päälle, moni sisuuntuu päättämään, että nyt alkoi laihdutus! Jos haluat laihtua pysyvästi, olisi kuitenkin hyvä pysähtyä aluksi pohtimaan, miksi oikeasti haluaa laihtua.
Psykologi ja ravitsemusterapeutti Inge Vinding on tavannut lukuisia naisia, jotka ovat halunneet apua laihtumiseen. Usein toiveena on mahtua jälleen entiseen vaatekokoon, ja monet ovat myös huolestuneet ylipainon vaikutuksesta terveyteensä. Kun asiakkaan kanssa aletaan käydä tarkemmin läpi laihtumiseen liittyviä ajatuksia, usein ilmenee, että paino kytkeytyy myös käsityksiin omasta arvosta.
”Laihduttamiseen ei pitäisi ryhtyä hetkellisen tavoitteen tähden. Jos haluaa laihtua häitä varten, tavoite raukeaa hääpäivän jälkeen, ja sitten palataan vanhoihin tapoihin ja entiseen painoon. Päämäärän pitäisi motivoida panostamaan asiaan pitkällä aikavälillä”, Vinding painottaa.
Esimerkkinä Vinding kuvaa asiakasta, joka on aiemmin ollut fyysisesti hyvin aktiivinen ja tottunut siihen, että keho kyllä jaksaa sen, mitä pyydetään.
”Yhtäkkiä hänelle olikin kertynyt 20 kiloa lisää painoa, eikä hänen kehonsa toiminut kuten aiemmin. Hän kuitenkin halusi pystyä samaan kuin ennen, mikä onkin jo kestävä motivaattori”, Vinding sanoo.
Hän korostaa, että kun kestävää tavoitetta aletaan hahmotella, pyritään yleensä kirkastamaan asiakkaan perusarvoja.
Usein asiakkaat, jotka ovat ennen olleet hoikkia, kertovat, että lihonut olemus tuntuu vieraalta.
”Heidän kuvansa itsestään ei enää käy yksiin sen kanssa, mitä peilistä näkyy ja miten he toisaalta kokevat muiden näkevän itsensä. He saattavat ajatella, että heillä on aiemmin ollut homma hallussa, mutta nyt muut tuomitsevat heidät lihavuuden vuoksi ja ajattelevat heidän menettäneen elämänhallintansa. Ja se tuntuu todella pahalta.”
Kun tavoite on asetettu, on tärkeää tunnistaa syyt, miksi on siihen asti syönyt enemmän kuin tarvitsee. Ruoalla nimittäin täytetään usein muitakin kuin vain elimistön tarpeita.
Jotkut syövät tylsyyteen, toiset esimerkiksi murheisiin. Olennaista on tunnistaa ne tekijät, jotkat laukaisevat syömisen – muuten tylsistymistä paikataan jatkossakin liialla ruoalla.
”Jotkut ajattelevat, että ovat onnellisia sitten, kun ovat laihtuneet, mutta laihduttuaan huomaavatkin, että heillä on edelleen samat ongelmat työssä, parisuhteessa tai lasten kanssa kuin ennenkin. Laihduttaminen ei ratkaise kaikkia ongelmia”, Vinding sanoo. Hänen mukaansa asiakkailla on usein myös epärealistisia odotuksia laihtumisen ja etenkin tavoitepainossa pysymisen suhteen.
”Monet kuvittelevat, että laihat voivat syödä mitä vain, mutta näinhän asia ei ole. Laihat kieltäytyvät monista asioista. Ei voi syödä joka ilta isoa suklaalevyä ja uskoa, ettei liho. Jos haluaa laihtua, on syötävä vähemmän kuin ennen, ja jostain ON luovuttava – tämä täytyy ymmärtää.”
Jos ei ole asennoitunut muuttamaan elämäntapojaan pysyvästi, laihduttamisen jälkeen palaa vanhoihin tapoihin, ja paino nousee jälleen hitaasti mutta varmasti. Tällöin kannattaa miettiä, olisiko parempi unohtaa haaveet laihtumisesta.
”Jos painaa 150 kiloa, on hyvä tehdä ylipainolle jotain. Mutta jos puhutaan 5–10 kilosta, voi olla parempi solmia rauha oman painon kanssa ja keskittyä terveellisiin elämäntapoihin sen sijaan, haaskaisi aikaansa laihduttamiseen. Terveydessä on kyse hyvästä ravinnosta ja liikunnasta eikä pelkästä vaa'an lukemasta”, Vinding toteaa.
Laihtumisen mahdollisia hyötyjä ja oman motivaation kestävyyttä kannattaakin punnita tarkkaan, mikäli suunnittelee elämäntaparemontin aloittamista. Jos painonpudotus on ajankohtaista, ota avuksesi 4 askelen oppaamme ja poimi vinkit, jotka sopivat juuri omaan tilanteeseesi ja tavoitteisiisi.