Pömpöttääkö vatsa? Kyse voi olla ummetuksesta

Vatsan pömpöttämisen syynä voi olla ummetus – vaikka suoli toimisikin säännöllisesti.

Vaikka ulostaisi joka päivä, voi silti kärsiä piilevästä ummetuksesta. Jos suoli ei tyhjenny hyvin, paksusuoleen voi kertyä ulostemassaa.

Paksusuoli voi venyä jopa viisi kertaa normaalia paksummaksi, mikä sekä näkyy että tuntuu. Itse asiassa joka kolmas kärsii ummetuksesta. 88 prosenttia ummetuspotilaista on naisia, joten kyseessä on erityisesti naisten vaiva.

Helpotusta vatsan turvotteluun

Ummetuksen syitä ovat muun muassa istumatyö ja liian vähäinen liikunta. Suolistoa ei ole luotu paikallaan istumiseen ja paikoillaan olo voi "seisauttaa liikenteen" suolistossa.

Piilevän ummetuksen oireet

Ulostat säännöllisesti, mutta...

  • vatsa on usein arka tai kipeä varsinkin oikealta puolelta.
  • vatsassa on paljon ilmaa, ja olo on turvonnut.
  • röyhtäyttää ja suuhun nousee hapan ja paha maku
  • vatsa pulputtaa ja kurisee.
  • kärsit usein päänsärystä ja mahdollisesti myös kuvotuksen tunteesta
  • sinulla on toisinaan flunssaa muistuttavia oireita: olet väsynyt, paikkoja särkee tai palelet.
  • Oireet häviävät käymällä vessassa.

Kysymyksiä ja vastauksia influenssasta: Mitkä ovat influenssan oireet?

Ruuansulatus ja ummetus

  1. Ruoka sulaa pääosin mahalaukussa.
  2. Ravintoaineet imeytyvät ohutsuolessa.
  3. Sulamaton aines etenee paksusuoleen, jossa neste imeytyy. Ulostemassa postuu vähitellen peräsuolen kautta. Jos ummetusta jatkuu pitkään, paksusuolessa voi olla jopa 1 500–2 000 grammaa ulostetta.

Miten ongelmasta voi päästä?

Jos suoli toimii säännöllisesti, harva tulee edes epäilleeksi moista vaivaa. Siksi on hyvin tärkeää kuulostella elimistönsä viestejä.

Terveelliset ruoka- ja juomatottumukset ovat ratkaisevan tärkeitä. Ummetuksesta voi päästä eroon, kun juo paljon vettä ja syö vähintään 30 grammaa kuitua päivässä, mikä tehostaa ruuansulatusta. Hyviä kuidun lähteitä ovat täysjyvä ja vihannekset. Runsas veden juominen ehkäisee ulostemassan viipymistä suolessa.

Ummetuksen ehkäisemisessäkin on tärkeää syödä ja juoda useita kertoja vuorokaudessa. Syöminen ja juominen aktivoivat suolta. Jos aterioiden välillä on monta tuntia, paksusuoli on lepotilassa. Myös liikunta aktivoi suolistoa.

Pidättäminen pahentaa ummetusta. Ulostetta ei ole hyvä pidätellä pitkään. Terveellisintä on käydä tarpeillaan silloin, kun on hätä.

LUE MYÖS: Ummetusta? Näin voit päästä eroon ummetuksesta