Kun arki on kiireistä eikä aika tunnu riittävän millään kaikkeen, mitä pitäisi saada tehtyä, moni tinkii yöunista saadakseen vuorokauden tunnit riittämään.

Nukkumaan menoa tulee helposti ilta toisensa jälkeen lykättyä, jotta saisi päivän velvollisuudet hoidettua ja niiden päälle vielä hetken omaa aikaa.

Itselleen tekee kuitenkin karhunpalveluksen, jos ei nuku riittävästi, sillä liian vähäinen uni voi vauhdittaa rasvan kertymistä vatsanseutuun. Kun unet jäävät liian vähäisiksi, elimistö ei pysty rauhoittumaan lievittääkseen stressiä, vaan pitää kiinni rasvavarastoista jotta energiaa riittäisi.

Stressihormoni kortisolin taso ei ehdi lyhyiden yöunien aikana laskea riittävästi, mikä aiheuttaa rasvan kertymistä juuri vatsan seudulle.

Mitä on tehtävissä?

Vastaus on varsin yksinkertainen: nuku tarpeeksi. Kalenterista kannattaa karsia kylmän viileästi kaikki ei-välttämättömät menot ja laskea muutenkin vähän rimaa jotta pään saan tyynyyn ajoissa. Unen tarve vaihtelee yksilöllisesti, mutta useimpien pitäisi saada unta vähintään seitsemän tuntia yössä, jotta elimistö ehtii toipua päivän rasituksista ja uusiutua.

Monet unitutkijat, kuten professori Torbjörn Åkerstedt Tukholman Karoliinisesta sairaalasta, suosittelevat vähintään seitsemän tunnin yöunia.

LUE MYOS: Miten [kuorsauksen] saa loppumaan(https://kuntoplus.fi/terveys/uni/kuorsaus)