Ruoka-aineyliherkkyys ja pömppövatsa

Vatsaa voivat turvottaa ruoka-aineyliherkkyydet.

Tanskalainen gastroenterologi, ylilääkäri Dennis Raahave toteaa, että vatsan turvotus on yleensä pikemminkin ummetuksen kuin varsinaisen yliherkkyyden aiheuttama.

Hän kuitenkin arvelee, että esimerkiksi keliakia on yleisempää kuin tilastot kertovat.

Joka neljäs suomalainen kärsii myös laktoosi-intoleranssista, jossa maitotuotteiden laktoosi aiheuttaa mm. vatsan turvotusta, kipuja, jopa ripulia.

Kanadalaisen Scientific Laboratory for Food Intolerancen mukaan yliherkkys voi johtua monista muistakin ruokaaineista kuin maitotuotteista ja gluteenia sisältävistä viljoista. Osalla ihmisistä vatsan turvotusta voivat aiheuttaa esimerkiksi salaatti, tomaatti ja peruna.

Väitettä ei ole kuitenkaan todistettu kliinisissä kokeissa, joten tarkkaavaisuutta suositellaan lähinnä gluteenin ja laktoosin suhteen. Mahdolliset epäilykset voi vahvistaa testeillä.

Kestätkö gluteenia? Lue gluteeniherkkyyden oireista täältä.

Näin pääset ongelmasta eroon

Jos vastaat kyllä jompaan kumpaan seruraavista kysymyksistä, ota yhteyttä lääkäriin ja pyydä päästä testeihin asian varmistamiseksi.

Turpoaako vatsa, jos syöt gluteenia sisältäviä ruokia, kuten leipää, pastaa ja pizzaa?

Saatko vatsakipua ja turvotusta maidosta?

Jos intoleranssi todetaan, ruokavalio kannattaa laatia sen mukaan.

Helpotusta vatsan turvotteluun

Ravinnon gluteeni

Terve ohutsuoli

Ohutsuolen pinnalla on tiheässä värekarvoja, jotka kuljettavat ruuan ravintoaineet eteenpäin elimistön hyödynnettäväksi.

Keliaakikon ohutsuoli

Ohutsuolen limakalvo on ärtynyt gluteenin sisältämän gliadiini-proteiinin takia. Suolinukka häviää ja limakalvo tulehtuu, jolloin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.

Kun ruuasta saatavat ravintoaineet eivät enää imeydy kunnolla, seurauksena voi olla muun muassa osteoporoosia, koska elimistö ei saa tarpeeksi D-vitamiinia.

Gliadiini-proteiini muodostaa myös uusia yhdisteitä, jotka vaikuttavat veren valkosoluihin immuunipuolustusta heikentävästi.

Lähde ja ohutsuolikuvat: Tanskan keliakiayhdistys