5 yleistä virhettä kuntosalilaitteilla treenatessa

Kuntosalilaitteet voivat olla erittäin tehokkaita, mutta voit myös tehdä paljon turhaa työtä, jos et tiedä, mitä teet.

Nainen treenivaatteissa soutulaitteella.

TREENI Soutulaitteessa taaksepäin nojautuminen ei ole lepoa. Lähes kaikki lihakset tekevät töitä.

© Jacob Helbig

Monet pitävät laitteilla treenaamisen vapaudesta. Voit treenata silloin, kun sinulle sopii, voit pitää taukoja milloin haluat ja voit säätää treenin omaan kuntotasoosi sopivaksi. Tällä vapaudella on kuitenkin hintansa.

Kun treenaat itsenäisesti, kukaan ei opasta sinua, kukaan ei patista sinua, ja se voi lannistaa ajan mittaan.

KATTAVA OPAS: Kuntosalilaitteet tutuiksi

Olemme keränneet yhteen joitakin yleisiä virheitä, joita laitteilla treenatessa tehdään. Niiden tunteminen saattaa avata silmäsi ja auttaa sinua saamaan kuntosalilla viettämästäsi ajasta mahdollisimman paljon irti.

1 Valitset aina samat laitteet


Valitset aina samat laitteet

Yleinen virhe laitteilla treenatessa on se, että löytää suosikin, jota käyttää viikko toisensa jälkeen. Kehosi tottuu yksipuoliseen harjoitteluun, jolloin treenin teho heikkenee ajan myötä.

Kehosi tarvitsee kehittyäkseen vaihtelua, joten sinun on tehtävä enemmän, jotta saat kalorit kulumaan. Vaihtele laitteita ja treenaa lyhyempiä aikoja sen sijaan, että harjoittelisit samalla laitteella pitkään. Tai päätä esimerkiksi, että maanantaina käytät porraskonetta, torstaina soutulaitetta ja lauantaina juoksumattoa.

2 Teet liian pitkän treenin


Syketreenissä ei yleensä ole ihanteellista käyttää kolmea varttia tai tuntia samalla laitteella. Useimmat ihmiset uupuvat niin pitkässä ajassa, ja ihmisillä on taipumus antaa koneen tehdä osa työstä.

Pitkä, matalatehoinen treeni kuluttaa usein vähemmän kaloreita kuin lyhyempi, kovatehoinen treeni. Jos haluat tehdä 45 minuutin treenin, on usein parempi vuorotella matalatehoisen ja kovan treenin välillä, kuten spinningtunnilla.

Haluatko treenata matalalla teholla? Kokeile LISS Cardiota

3 Pidät liian pitkiä taukoja


Jos teet lyhyitä 5–10 minuutin jaksoja eri laitteilla, varmista, että tauot eivät veny liian pitkiksi. Usein täytyy hakea juotavaa, desinfioida laite, hengähtää hetki jne, mutta ei yhtä pitkään kuin treenattu aika.

LUE MYÖS: 3 yleistä treenivirhettä: Miksi lihakset eivät erotu?**

Syke laskee nopeasti tauon aikana, mikä tarkoittaa sitä, että kaloreita kuluu treenin aikana kokonaisuudessaan vähemmän. Lihaksia voi myös olla vaikeampi saada taas liikkeelle, kun ne ovat saaneet rentoutua täysin.

4 Et käytä tarpeeksi vastusta


Laitetreenin teho riippuu sinusta itsestäsi. Monet laitteet voidaan säätää tasoille 1–20, ja vaativan vastuksen käyttäminen vaatii tehdonvoimaa.

Jos pystyt jaksamaan samalla laitteella 30–40 minuuttia kerrallaan ilman suurempaa ponnistelua, olet ehkä säätänyt tehon liian matalaksi.

LASKURI: Kuinka paljon kaloreita treeni kuluttaa?

© iStock

5 Annat laitteen tehdä liian suuren osan työstä


Joillakin kuntoilulaitteilla on varsin helppo huijata itseään. Esimerkiksi crosstrainerilla ja stepperillä, jotka voivat olla todella tehokkaita, jos näet niillä vaivaa, mutta niitä on myös helppo käyttää näkemättä juurikaan vaivaa.

Lisää reippaasti vastusta ja varmista, että käytät sekä käsiä että jalkoja, jos laitteessa on sekä kahvat että polkimet.

Lähde: liikuntatieteen maisteri M. Aagaard