PMS – hormonit ylikierroksilla

Tapahtuuko mielialassasi muutoksia suunnilleen samaan aikaan joka kuukausi? Ja kärsitkö samaan aikaan kivuista ja alakuloisesta olosta? Kyseessä ovat todennäköisesti PMS-oireet. Lue lisää ilmiöstä ja samalla saat vinkkejä siihen, miten saat hormonimyrskyn kuriin.

Nainen makaa sohvalla

TAVALLISIMMAT PMS-OIREET ovat päänsärky ja alakuloisuus.

© iStock

Mitä PMS tarkoittaa ja mitä oireille voi itse tehdä? Tutustu tavallisimpiin PMS-oireita koskeviin kysymyksiin ja vastauksiin, jotta tiedät, millaisia muutoksia elimistössä voi tapahtua juuri ennen kuukautisvuodon alkua.

PMS – kysymyksiä ja vastauksia

Mitä PMS tarkoittaa?

PMS tarkoittaa premenstruaalioireyhtymää, jonka oireet nimensä mukaisesti edeltävät kuukautisia eli ilmaantuvat muutamaa päivää ennen kuukautisvuodon alkua. PMS-oireista kärsivät naiset, joilla on säännöllinen kuukautiskierto ja ovulaatio.

Oireet voivat olla sekä fyysisiä että psyykkisiä, ja muista oireista PMS-oireet erottuvat sillä, että ne ilmaantuvat samaan aikaan joka kuukausi ja ovat sellaisia oireita, joista ei muulloin kärsi.

Milloin PMS-oireet loppuvat?

PMS-oireita ei ole raskaana olevilla tai vaihdevuosien jälkeen. PMS-oireet liittyvät tiiviisti ovulaatioon eli munasolun irtoamiseen ja sen hormonitasoissa aikaansaamaan muutokseen. Vaihdevuosi-ikäiset naiset voivat myös kärsiä mielialan vaihteluista, mutta ne johtuvat PMS:n sijaan hormonien määrän vaihtelusta ja myöhemmin hormonien puutteesta.

LUE MYÖS: Valmistaudu vaihdevuosiin

Mikä aiheuttaa PMS-oireet?

Tarkkaa syytä sille, miksi jotkut naiset kärsivät PMS- oireista, ei tiedetä. Se tiedetään, että oireet liittyvät hormonitasojen vaihteluun kuukautiskierron aikana. Vaikeista PMS-oireista kärsivien naisten hormonitasot voivat kuitenkin olla aivan samanlaisia kuin niillä, joille oireita ei tule. Voi olla, että jotkut ovat herkempiä elimistöön juuri ennen kuukautisvuotoa tulviville hormoneille kuin toiset.

Naissukupuolihormoni progesteronin on arveltu olevan syypää PMS-oireisiin, sillä progesteronin määrä elimistössä lisääntyy samaan aikaan, kun PMS-oireet ilmaantuvat, eli juuri ennen kuukautisvuodon alkua.

Tutkimuksissa on todettu, että myös pistoksina annettava progesteroni voi aiheuttaa PMS-oireita, mutta vielä ei tarkkaan tiedetä, onko juuri progesteroni yksin oireiden takana vai onko kyse enemmänkin hormonitasojen muutoksista.

LUE MYÖS: Miksi ihoon tulee maksaläiskä?

© iStock

Progesteronin tuotanto

  1. Munasolu kypsyy munarakkulan suojaamana.
  2. Munasolun irtoamisen jälkeen munasolu siirtyy kohtuun hedelmöittymistä varten, kun taas tyhjentynyt munarakkula jää munasarjoihin.
  3. Puhjenneen munarakkulan soluista muodostuu keltarauhanen, joka tuottaa progesteronia ja estrogeenia.
Kuukautiskierto

Milloin PMS-oireita esiintyy?

PMS-oireiden ilmaantumisen ajankohta vaihtelee. Joillakin naisilla oireet alkavat kymmenisen päivää ennen vuotoa, kun taas toisilla oireita tulee vasta pari päivää ennen. Kaikilla oireet ilmenevät kuitenkin kuukautiskierron toisella puoliskolla eli kierron luteaalivaiheessa. Luteaalivaihe alkaa heti munasolun irtoamisen jälkeen, kun kohdun seinämän limakalvo alkaa paksuuntua ottaakseen vastaan hedelmöittyneen munasolun.

Suurimmalla osalla PMS-oireet helpottuvat, kun vuoto alkaa, mutta oireita voi olla vielä pari päivää vuodon alettua

Mielialanvaihtelut

Miltä PMS tuntuu?

PMS-oireet ovat yksilöllisiä ja voivat vaihdella esimerkiksi iho-ongelmista vatsakipuun, ärtyisyyteen ja kömpelyyteen. Jokaisen PMS-oireet ovat siis erilaisia.

Jotkut kärsivät ennen kaikkea fyysisistä kivuista, kuten päänsärystä tai vatsakivusta, kun taas toisilla psyykkiset oireet, kuten alakuloisuus ja ärtyneisyys, ovat voimakkaampia. Pahimmillaan PMS-oireet tekevät olosta ahdistuneen ja itkuisen, ja mieliala muistuttaa masennusta.

TAVALLISIMMAT FYYSISET OIREET

  • päänsärky
  • iho-ongelmat
  • rintojen arkuus
  • turvotus
  • kipeät lihakset
  • nesteen kertyminen kehoon, esimerkiksi nilkkoihin

TAVALLISIMMAT PSYYKKISET OIREET

  • ärtyneisyys
  • alakuloisuus
  • itkuherkkyys
  • epäterveellisten asioiden, kuten karkin, tupakan ja alkoholin, himo
  • keskittymis- ja univaikeudet
  • masentuneisuus

LUE MYÖS: Endometrioosi: Kun alavatsaan koskee

Mikä avuksi PMS-oireisiin?

PMS-oireiden kanssa on turha kärvistellä. Voit kokeilla ainakin seuraavia konsteja niiden lievittämiseen.

LÄÄKKEET

Fyysisiä PMS-oireita, kuten päänsärkyä tai vatsa- ja lihaskipua, voi koettaa lievittää tavallisilla särkylääkkeillä. Rintojen arkuuteen ja turvotukseen voi saada apua pienestä määrästä nesteenpoistolääkettä. Keskustele kuitenkin hoidosta lääkärin kanssa, ennen kuin alat napsia pillereitä itseksesi.

E-PILLERIT

E-pillereitä käytetään yleisesti PMS-oireiden hoidossa varsinkin silloin, jos oireet ovat vakavia. Ehkäisypillerit estävät munasolun irtoamisen, jolloin elimistöön ei tulvi PMS-oireisiin yhdistettyä progesteronia kierron toisella jaksolla. E-pillerit tasaavat hormonien määrää elimistössä, jolloin progesteronin määrä on jatkuvasti alhaisempi, minkä pitäisi estää rajut mielialojen vaihtelut ja muut vakavat oireet.

LIIKUNTA

Tutkimuksissa on todettu, että säännöllisesti liikuntaa harrastavat naiset kärsivät harvemmin PMS-oireista kuin vain vähän liikkuvat. Syy tähän on vielä epäselvä. Selitys saattaa löytyä siitä, että monissa tutkimuksissa on todettu, että hyvä fyysinen kunto auttaa elimistöä torjumaan sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita ja vaivoja

Pane PMS-oireet kuriin treenillä

TERVEELLINEN RAVITSEMUS

PMS-oireiden kourissa saattaa joskus tuntua siltä, että vain suklaa ja sipsit voivat helpottaa oloa, mutta asia on todellisuudessa juuri päinvastoin: epäterveellinen ruoka voi pahentaa PMS-oireita. Syö siis päivän aikana säännöllisesti useita pieniä ja terveellisiä aterioita, jotta verensokeri pysyy vakaana PMS-myrskyn raivotessa.

Täältä löydät runsaasti terveellisiä reseptejä

TERAPIA

Lääkkeet saattavat auttaa fyysisiin PMS-oireisiin, mutta tilanne on vaikeampi, jos PMS-oireet ovat esimerkiksi hallitsemattomia raivokohtauksia tai hillittömiä itkunpuuskia. Jos kärsit pahoista psyykkisistä PMS-oireista, juttele psykologin tai muun ammattiauttajan kanssa, jotta opit keinoja mielialojen hallintaan myös PMS-aikana.

RAVINTOLISÄT

Jotkut naiset kokevat hyötyvänsä erilaisista vitamiineista ja ravintolisistä, mutta kaikki eivät suinkaan koe saavansa niistä apua. Voit kokeilla esimerkiksi siveydenpuukapseleita (vitex agnus castus), joiden on tutkimuksissa todettu joissakin tapauksissa lievittävän rintojen arkuutta, päänsärkyä, ärtyisyyttä, turvotusta ja alakuloisuutta.

Joissakin tutkimuksissa naiset ovat kokeneet saaneensa apua PMS-oireisiin myös B6- ja E-vitamiineista sekä kalsiumista ja magnesiumista, mutta tutkimuksissa osa oireiden lievittymisestä on pantu plasebovaikutuksen nimiin, kun kalsiumin sijaan sokeritabletteja syöneet naiset kertoivat PMS-oireidensa lievittyneen "kalsiumin" ansiosta.

Mistä tietää, että kyseessä ovat PMS-oireet eikä jokin muu?

Useat PMS-oireilta tuntuvat oireet voivat johtua monesta muustakin syystä. Ärtyneisyys tai vatsakipu eivät siis välttämättä ole PMS-oireita. Monet naiset kärsivät myös kuukautiskivuista, kuten krampeista ja vatsakivusta, mutta nämä eivät johdu PMS:stä vaan pääasiassa kohdun supistelusta kuukautisten aikana.

PMS-oireet ilmaantuvat samaan aikaan joka kuukausi ja myös katoavat kuukautisvuodon alettua. Selvittääksesi, johtuvatko oireesi PMS:stä, kirjaa muistiin oireet, niiden alkamisajankohta ja kesto muutaman kuukauden ajalta, niin näet, noudattavatko oireet kuukautiskiertosi vaiheita.

Kiinnitä huomiota myös mielialassa tapahtuviin muutoksiin, kuten kuohahtelevaan mielialaan, alakuloisuuteen ja ärtyisyyteen. PMS-oireet voi myös tunnistaa joka kuukausi samaan aikaan ilmaantuvasta tupakan, alkoholin tai makean himosta, joka laantuu muutaman päivän kuluttua.

Tarvitaanko PMS-oireisiin lääkäriä?

Kyllä, jos PMS-oireet tuntuvat hankaloittavan normaalia elämää. Jos esimerkiksi PMS-oireisiin liittyvät raivokohtaukset vahingoittavat ihmissuhteitasi, et saa masennuksen takia töitäsi tehtyä tai kärsit kovista kivuista joka kuukausi, kannattaa puhua lääkärin kanssa hoitovaihtoehdoista, kuten e-pillereistä, kipulääkkeistä tai vaikeissa tapauksissa jopa masennuslääkkeistä ja psykologin antamasta keskusteluavusta.

Kolme neljästä naisesta

Kuinka moni kärsii PMS-oireista?

Noin kolme neljästä naisesta kärsii jonkinasteisista PMS-oireista elämänsä aikana, mutta useimmilla oireet ovat varsin lieviä.

Noin kymmenellä prosentilla naisista PMS-oireet ovat niin vakavia, että ne haittaavat normaalia elämää. Naisten herkkyys progesteroni-hormonille on hyvin yksilöllistä, samoin mielialojen vaihtelut kuukautiskierron eri vaiheissa. Vaihdevuosi-ikäiset naiset ja naiset, joiden kierto on epäsäännöllinen tai joilla on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, eivät kärsi PMS-oireista, koska elimistö ei tuota progesteronia.

Asiantuntija: E. C. Løkkegaard, ylilääkäri ja synnytys- ja naistentautiopin professori

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 6/2020.